Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεοπτικές άδειες: Ο Καλογρίτσας φεύγει, ο Σαββίδης δηλώνει παρών

Τέλος o Ι. Β. Καλογρίτσας καθώς δεν πήρε 48ωρη παράταση που ζήτησε. Ετοιμος να πληρώσει για να πάρει την άδεια δηλώνει ο Ιβάν Σαββίδης. Διαμαρτυρίες από τους άλλους υποψήφιους. Προχωράμε κανονικά, δηλώνει η κυβέρνηση. Επίθεση από την αντιπολίτευση.

Τηλεοπτικές άδειες: Ο Καλογρίτσας φεύγει, ο Σαββίδης δηλώνει παρών

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας ζήτησε σήμερα παράταση 48 ωρών, προκειμένου να καταβάλει το τίμημα που του αναλογεί για την πρώτη δόση, αίτημα που δεν έγινε αποδεκτό από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο επιχειρηματίας με μια σκληρή επιστολή του ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον διαγωνισμό.
Και ενώ προηγουμένως ο Antenna κατέβαλε το ποσό που του αναλογεί (και έτσι οι τρεις από τους τέσσερις πλήρωσαν), στο προσκήνιο εμφανίζεται ο Ιβάν Σαββίδης ως ο πρώτος επιλαχών.

Μιλώντας στο κρατικό κανάλι ο επιχειρηματίας ξεκαθάρισε ότι θα είναι έτοιμος να πληρώσει την πρώτη δόση σε 2-3 ημέρες, υποστηρίζοντας ότι είναι ο πρώτος επιλαχών. Να σημειωθεί ωστόσο ότι πρώτα θα γίνει έλεγχος του πόθεν έσχες και εν συνεχεία θα έχει περιθώριο 15 ημερών για να καταβάλει το ποσό που του αναλογεί. 

Ο επιχειρηματίας, πάντως, στη δήλωσή του εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει τόσο με τον Alpha όσο και με το Star, αλλά ταυτόχρονα διαμήνυσε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσει αυτόνομα.

Ο επιχειρηματίας πρόσθεσε ότι εντός των 90 ημερών που έχει θέσει το κράτος ως προθεσμία θα λυθεί το ζήτημα πιθανών συνεργασιών, καθώς πιο σωστό είναι να παραμείνουν στις θέσεις τους οι υπάρχοντες εργαζόμενοι στα κανάλια. Τέλος, σε ερώτηση τι κανάλι ονειρεύεται να δημιουργήσει, ο Ιβάν Σαββίδης δήλωσε: «Ό,τι κάνουμε είναι παράγωγο του χαρακτήρα μας και το κανάλι δεν αποτελεί εξαίρεση».

Να σημειωθεί ότι σε ενδεχόμενη λήψη άδειας από τον Ιβάν Σαββίδη, το ποσό που συγκεντρώνεται από τις άδειες αυξάνει κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ, στα 255 εκατ. ευρώ, καθώς η προσφορά του ήταν 61,5 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί ότι ο όμιλος Καλογρίτσα χάνει τα 3 εκατομμύρια ευρώ της εγγυητικής επιστολής.

Ο Τσίπρας είχε προειδοποιήσει...

Σύμφωνα με πηγές στο κυβερνητικό συμβούλιο που έγινε σήμερα αναδείχθηκε η δήλωση που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη Κυριακή από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «όποιος δεν πληρώσει την πρώτη δόση ή δεν μπορεί να δικαιολογήση την προέλευση των χρημάτων, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο».

«Αυτό ακριβώς έγινε με την ‘έκπτωση΄του κ.Καλογρίτσα σήμερα το πρωί όταν αποδείχθηκε ότι δεν διέθετε το ποσό για την πρώτη δόση», λένε.

Τονίζουν δε, ότι ο διαγωνισμός «με τα αλλεπάλληλα φίλτρα ελέγχου» είχε προβλέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι΄αυτό με τη λήξη της δημοπρασίας ορίσθηκαν οι επιλαχόντες των προσωρινών υπερθεματιστών.

Ως προς τις κατηγορίες που δέχεται η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για την διαβεβαίωσή της, στις 11 Σεπτεμβρίου, ότι ο έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς, οι ίδιες πηγές αναφέρουν: «ο κ. Καλογρίτσας, όπως και οι άλλοι τρεις υπερθεματιστές, είχε αναφέρει ότι τα ποσά για την πρώτη δόση και για το συνολικό τίμημα θα τα έβρισκε, μεταξύ άλλων πηγών, από δανεισμό. Σήμερα ο ίδιος είπε ότι οι επιθέσεις που δέχθηκε φρέναραν τον δανεισμό. Συνεπώς, η μεν επιτροπή δεν ευθύνεται για την τροπή που πήρε η υπόθεση, ενώ αποδείχθηκε το αδιάβλητον του διαγωνισμού».

Οι αντιδράσεις

Την ίδια στιγμή, όμως, φουντώνουν οι αντιδράσεις από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό. Ο νομικός σύμβουλος του Alpha Παναγιώτης Λαζαράτος θέτει εκ νέου ζήτημα ακύρωσης του διαγωνισμού.

Όπως είπε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ, η αποχώρηση Καλογρίτσα σημαίνει πως ο τελευταίος δεν είχε την οικονομική δυνατότητα συμμετοχής στον διαγωνισμού και ως εκ τούτου, δεν ήταν επί ίσοις όροις η διαδικασία.

Επίσης, σημείωσε ότι όπως προκύπτει από τα όσα κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας, ενώ σε όλα τα δωμάτια των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό υπήρχαν πολλές κάμερες, στο δωμάτιο του κ. Καλογρίτσα υπάρχει μόνο μία, από την οποία με μεγάλη δυσκολία μπορεί κανείς να δει κάτι.

«Ενας τέτοιος διαγωνισμός δεν μπορεί να σταθεί σε καμία πολιτισμένη χώρα. Αν προχωρήσει, θα προχωρήσουν όλα τα ένδικα μέσα σε διοικητικό και ποινικό επίπεδο», τόνισε.

Η ανακοίνωση της ΓΓΕΕ για τον Καλογρίτσα

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται: Εστάλη στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, σήμερα το πρωί, αίτημα από την εταιρεία Τ.Π.Κ. μ.α.ε. ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ, με το οποίο ζητεί να χορηγηθεί προθεσμία 48 ωρών, προκειμένου να προβεί στην καταβολή της πρώτης δόσης, επειδή λόγοι που δεν σχετίζονται με δικές του επιλογές εμποδίζουν την καταβολή της δόσης αυτής εντός της σήμερον.

Από τη Γενική Γραμματεία δόθηκε η παρακάτω απάντηση: «Σύμφωνα με τον όρο 8.4 της προκήρυξης, η πρώτη δόση του τιμήματος καταβάλλεται εντός δεκαπέντε ημερών από την ανακήρυξη των οριστικών υπερθεματιστών. Ως εκ τούτου, η ανωτέρω προθεσμία αποτελεί ρητό και απαράβατο όρο της προκήρυξης 1/2016 και δεν μπορεί να τροποποιηθεί. Συνεπώς το σχετικό αίτημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό».

Παππάς: Δεν θα υπάρξει καμία καθυστέρηση στη διαδικασία

«Προβλέψαμε όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και την ακύρωση κάποιου υπερθεματιστή, η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά», σημείωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε δηλώσεις του στα Παραπολιτικά, μετά την εξέλιξη με το αίτημα Καλογρίτσα για παράταση. 

«Αποδεικνύεται ότι έχουμε διοργανώσει μια διαδικασία που έχει δικλίδες ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα», υπογράμμισε ο υπουργός.

 

 

 

Κουμουτσάκος: Να μπει τέλος στη φαρσοκωμωδία

«Ο διαγωνισμός, που ήδη έχει καταρρεύσει στα μάτια της κοινής γνώμης, σήμερα δέχτηκε τελειωτικό χτύπημα», δήλωσε ο Γιώργος Κουμουτσάκος με αφορμή τις εξελίξεις.

«Είναι προφανές ότι η Επιτροπή δεν είχε ελέγξει κανένα πόθεν έσχες και έχει βαρύτατες ευθύνες γι’ αυτό. Το αποδεικνύει η μη καταβολή του τιμήματος από τον δεύτερο οριστικό πλειοδότη, επιβεβαιώνοντας στο ακέραιο τις επιφυλάξεις μας.

Για τη Νέα Δημοκρατία είναι αδιανόητο η Επιτροπή να προχωρήσει στον πέμπτο πλειοδότη, που μόνος του έχει παραδεχθεί δημόσια ότι συμμετείχε στο διαγωνισμό, όχι για να πάρει άδεια, αλλά για να ανεβάσει το τίμημα. Υπάρχει ακόμη κάποιος που πιστεύει στο κύρος αυτού του διαγωνισμού, που έχει ήδη πληγεί με δυο εικονικές συμμετοχές;

Όλοι αναρωτιούνται. Το νέο έλεγχο πόθεν έσχες του κ. Σαββίδη θα τον διενεργήσει η ίδια Επιτροπή που, αποδεδειγμένα πλέον, δεν έκανε κανένα απολύτως έλεγχο πριν; Εδώ που φτάσαμε, η Κυβέρνηση έχει μόνο μια επιλογή: Να βάλει τέλος σε αυτήν τη φαρσοκωμωδία που υποσκάπτει την ίδια τη Δημοκρατία.

Αν δεν το κάνουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, θα το κάνει η Νέα Δημοκρατία, αμέσως μόλις γίνει Κυβέρνηση».

Γεννηματά για τηλεοπτικές άδειες: Ηλθε η ώρα του εισαγγελέα

Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες έχει καταρρεύσεις, δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οπως δήλωσε η κ. Γεννηματά:

«Είναι πια φανερό ότι κάποιοι εκ των συμμετεχόντων δεν είπαν την αλήθεια για τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Είναι επίσης ολοφάνερο ότι η διορισμένη από την Κυβέρνηση Επιτροπή για τον έλεγχο του πόθεν έσχες, βεβαίωσε ψευδώς το αντίθετο.

Πολιτικά, ηθικά και νομικά ο διαγωνισμός έχει καταρρεύσει.

Ήρθε η ώρα του Εισαγγελέα»

Ποτάμι: Να μην τα βάφει μαύρα το Μαξίμου, βοσκοτόπια υπάρχουν

«Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ TV κλυδωνίζεται αλλά αυτός δεν είναι λόγος να τα βάψουν μαύρα στο Μαξίμου. Ίσως μάλιστα να είναι η ευκαιρία για την έφοδο στον ουρανό.», σχολιάζει το Ποτάμι μετά τις τελευταίες εξελίξεις με τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών.

«Όπως απέδειξε η πρόβα με τον κ.Καλογρίτσα, βοσκοτόπια υπάρχουν, εγγυητικές επιστολές υπογράφονται, δάνεια δίνονται, εργολαβίες εξασφαλίζονται. Αυτό που είναι σπάνιο και αυτό χρειάζεται τούτη την ώρα είναι ένα πρόσωπο με στόφα καναλάρχη. Και ουδείς καταλληλότερος από τον κ.Παππά. Να βγει λοιπόν μπροστά ο ίδιος. Να μην χάνουμε χρόνο και σπαταλάμε δυνάμεις. Θέλουν και οι ξένοι να μας πάρουν το νερό...

Ας το σκεφθεί ο κ.Τσίπρας. Κι αν τελικά ο κ.Παππάς προτιμά το παρασκήνιο, υπάρχει η λύση του κ.Λεβέντη. Έχει αδιαμφισβήτητη πείρα στις καταλήψεις συχνοτήτων και στις πωλήσεις καναλιών, εκεί έχει φάει όλα τα ωραία χρόνια του.», τονίζει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Νωρίτερα, με ανάρτησή του στο Twitter ο Σταύρος Θεοδωράκης σχολίαζε τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών λέγοντας:

"Το εγχείρημα ΣΥΡΙΖΑ TV κλυδωνίζεται. Οι υπουργοί του κ.Τσίπρα και οι κομματικοί δημοσιογράφοι του, αναζητούν επειγόντως το νέο Καλογρίτσα."

Η Νέα Δημοκρατία εξευτελίζεται 

«Η Νέα Δημοκρατία δίνει αυτή τη στιγμή την ύστατη μάχη, προκειμένου να υπερασπιστεί ένα καθεστώς ανομίας, αυθαιρεσίας και διαπλοκής που κυριάρχησε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο επί σχεδόν 30 χρόνια», απαντά η κυβέρνηση

«Το δημόσιο έχει εισπράξει ήδη 65 εκατ. ευρώ μέχρι στιγμής για το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών. Αναμένεται να εισπράξει άλλα περίπου 20 (από τα συνολικά 61,5 ευρώ) με την καταβολή του τιμήματος από τον τέταρτο υπερθεματιστή. Το τίμημα χρήσης των συχνοτήτων, θα ανέλθει τελικά από 246 σε 255 εκατ. ευρώ.

Η αγωνία τους ΝΔ μπροστά στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αδειοδότησης, είναι περισσότερο από ορατή. Ο κ. Κουμουτσάκος απαίτησε σήμερα την ακύρωση της διαδικασίας, δηλώνοντας ότι τα χρήματα αυτά πρέπει να επιστραφούν.

Αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ δεσμεύεται να επιστρέψει:

• 14,5 εκατ. ευρώ στον κ. Αλαφούζο.

• 24,6 εκατ. ευρώ στον κ. Μαρινάκη

• 25,3 εκατ. ευρώ στον κ. Κυριακού

• 3 εκατ. (εγγυητική επιστολή) στον κ. Καλογρίτσα.

Παράλληλα ο κ. Κουμουτσάκος στοχοποιεί και εκβιάζει, με αδιανόητο, για ευνομούμενη χώρα, τρόπο, την Επιτροπή του διαγωνισμού.

Η λέξη «εξευτελισμός» είναι λίγη!

ΥΓ. Μιλώντας για «πόθεν έσχες», ας ενημερώσει ο κ. Κουμουτσάκος, που κόπτεται σήμερα για την νομιμότητα- αν υπήρξε ο οποιοσδήποτε έλεγχος πόθεν έσχες, έστω και στα πενιχρά 18 εκατ. ευρώ, με τα οποία παραχωρήθηκε στην Digea των καναλαρχών το μονοπώλιο παροχής των ψηφιακών συχνοτήτων. Ο ελληνικός λαός περιμένει μια ξεκάθαρη απάντηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v