Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της υποδόσης

Προαπαιτούμενα και εκκρεμότητες, τηλεοπτικές άδειες υπό τη σκιά της «έκπτωσης» Καλογρίτσα και επιχείρηση αποκλιμάκωσης της έντασης με την Εκκλησία, στο τραπέζι του άτυπου κυβερνητικού συμβουλίου. Αναμένεται εκτονωτική δήλωση του Ν. Φίλη.

Κυβέρνηση: Είμαστε έτοιμοι για την εκταμίευση της υποδόσης

Η εκκρεμότητα με τα προαπαιτούμενα έκλεισε και η υποδόση θα εκταμιευτεί, η ένταση μεταξύ Εκκλησίας και Νίκου Φίλη πρέπει να αποκλιμακωθεί, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες προχωρά κανονικά μετά την αποχώρηση του Ιωάννη Βλαδίμηρου Καλογρίτσα.

Σ' αυτές τις εκτιμήσεις κατέληξε το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο που συνεδρίασε σήμερα στο Μαξίμου υπό τον Αλέξη Τσίπρα, με «φορτωμένη» ατζέντα εξαιτίας της πολυήμερης απουσίας του πρωθυπουργού στο εξωτερικό.

Ετοιμοι για την εκταμίευση της υποδόσης

Σε σχέση με τα προαπαιτούμενα, ξεκαθαρίσθηκε ότι το πολυνομοσχέδιο που συζητείται ήδη στις επιτροπές της Βουλής με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (σ.σ. αύριο θα ψηφισθεί από την Ολομέλεια) περιλαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις για την εκταμίευση της υποδόσης.

Τα ζητήματα που αφορούν ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ παραπέμφθηκαν στο επόμενο διάστημα «σε συμφωνία με τους δανειστές» και, επομένως, δεν τίθεται θέμα «ανησυχίας». Εντός των ημερών δε, θα κατατεθεί και το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι κυβερνητικοί επιτελείς εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην αυριανή ψηφοφορία, διότι «έχει γίνει η προεργασία στις δύο κυβερνητικές κοινοβουλευτικές ομάδες».

Επιχείρηση αποκλιμάκωσης της έντασης Εκκλησίας-Φίλη

Οπως αναμενόταν, τη σύσκεψη απασχόλησε η μεγάλη κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στην Εκκλησία και στον υπουργό Παιδείας.

Επ' αυτού, ως θέση της κυβέρνησης προβάλλεται η άποψη ότι «είναι άγονη και άχαρη» η συζήτηση για ζητήματα που δεν αφορούν «το σήμερα», όταν η κοινωνία έχει ανάγκη από άμεσες λύσεις σε ακανθώδη προβλήματα, όπως η παιδεία συνολικά, το προσφυγικό και, φυσικά, η οικονομία.

Τα περί «άγονης και αχρείαστης συζήτησης» αφορούν, κατά τις πληροφορίες, στη δήλωση του Νίκου Φίλη για τον ρόλο της Εκκλησίας στις περιόδους της Κατοχής και της χούντας και όχι, βεβαίως, την αντικατάσταση των Θρησκευτικών με το μάθημα «Γνώση των θρησκειών», την οποία στηρίζει η κυβέρνηση.

Σχετική «δήλωση αποκλιμάκωσης» αναμένεται να κάνει εντός της ημέρας και ο ίδιος ο κ. Φίλης.

«Ο Τσίπρας είχε προειδοποιήσει»

Οσο για τις τηλεοπτικές άδειες; Κατά τις ίδιες πηγές, στο κυβερνητικό συμβούλιο αναδείχθηκε η δήλωση που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας την προηγούμενη Κυριακή από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι «όποιος δεν πληρώσει την πρώτη δόση ή δεν μπορεί να δικαιολογήσει την προέλευση των χρημάτων, θα εκπέσει το επόμενο δευτερόλεπτο».

«Αυτό ακριβώς έγινε με την "έκπτωση" του κ. Καλογρίτσα σήμερα το πρωί, όταν αποδείχθηκε ότι δεν διέθετε το ποσό για την πρώτη δόση», λένε.

Τονίζουν δε ότι ο διαγωνισμός «με τα αλλεπάλληλα φίλτρα ελέγχου» είχε προβλέψει ένα τέτοιο ενδεχόμενο και γι' αυτό με τη λήξη της δημοπρασίας ορίσθηκαν οι επιλαχόντες των προσωρινών υπερθεματιστών.

Ως προς τις κατηγορίες που δέχεται η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης για τη διαβεβαίωσή της, στις 11 Σεπτεμβρίου, ότι ο έλεγχος ολοκληρώθηκε επιτυχώς, οι ίδιες πηγές αναφέρουν: «Ο κ. Καλογρίτσας, όπως και οι άλλοι τρεις υπερθεματιστές, είχε αναφέρει ότι τα ποσά για την πρώτη δόση και για το συνολικό τίμημα θα τα έβρισκε, μεταξύ άλλων πηγών, από δανεισμό. Σήμερα ο ίδιος είπε ότι οι επιθέσεις που δέχθηκε φρέναραν τον δανεισμό. Συνεπώς, η μεν επιτροπή δεν ευθύνεται για την τροπή που πήρε η υπόθεση, ενώ αποδείχθηκε το αδιάβλητο του διαγωνισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v