Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δίκτυο: Μένει πίσω η Ελλάδα στην ψηφιοποίηση της οικονομίας

Το Δίκτυο για την μεταρρύθμιση είχε συνάντηση με υψηλόβαθμο στέλεχος του Twitter. H έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, η παραγωγική διαδικασία και οι ευκαιρίες για Ελλάδα και Ευρώπη. Υστερεί η χώρα στην ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Δίκτυο: Μένει πίσω η Ελλάδα στην ψηφιοποίηση της οικονομίας
Το ΔΙΚΤΥΟ πραγματοποίησε ακόμα μια από τις πιο διαδεδομένες δράσεις του, «working breakfast» με τον James Kondo, πρ. Αντιπρόεδρο του Twitter και Πρόεδρο του Twitter Ιαπωνίας, ο οποίος μίλησε για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και τις τεράστιες ανατροπές και ευκαιρίες στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης και της Ελλάδος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Kondo αναφέρθηκε στην έκρηξη της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης σε πολλές και διάφορες μορφές της καθημερινότητας μας (αυτοκίνηση χωρίς οδηγό κλπ). Η χρήση των ρομπότ επίσης έχει αρχίσει να επεκτείνεται στην οικονομία και την παραγωγή, ακόμα και στις... διαπροσωπικές σχέσεις καθώς ήδη σε χώρες όπως η Ιαπωνία η χρήση ρομπότ έχει αποκτήσει "φιλικές" διαστάσεις ανάμεσα στις μηχανές και τους ανθρώπους!

Χώρες που αντιμετωπίζουν κυρίως πρόβλημα δημογραφικού έχουν πολλά να επωφεληθούν από τη χρήση ρομπότ, καθώς όλο και περισσότεροι ηλικιωμένοι προστίθενται με ανάγκες φροντίδας, ενώ όλο και λιγότεροι νέοι διαθέτουν πλέον τον απαραίτητο χρόνο. Τεράστια η συνεισφορά τους και σε ζητήματα υγείας και περίθαλψης όπως και στον τομέα της εκπαίδευσης.

Ο James Kondo, υπογράμμισε ότι η σχέση ανάμεσα σε ρομπότ και την παραγωγική διαδικασία είναι μία σύνθετη σχέση. Δεν θα είναι μόνο μία σχέση αναπλήρωσης, αλλά συνεργασίας.

Πού βρίσκεται η Ελλάδα απέναντι σε όλες αυτές τις προκλήσεις;

Είμαστε (σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της ΕΕ) στην ομάδα κρατών-μελών ΕΕ που έχει μείνει πίσω στην ψηφιοποίηση της οικονομίας. Και όχι μόνον αυτό, αλλά η διαφορά σε αυτή την ομάδα μεγαλώνει.

Μερικά παραδείγματα:

-Στην Κύπρο ο τζίρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από το e-commerce, ισοδυναμεί με 7,3% του συνολικού τους τζίρου.

-Στην Πορτογαλία (στις επιχειρήσεις με περισσότερους από 10 υπαλλήλους) ο τζίρος της ηλεκτρονικής τιμολόγησης αγγίζει το 13% .

-Στην Εσθονία, την πρωταθλήτρια των ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, η νέα γενιά fiber συνδέει το 86% των νοικοκυριών.

Τα αντίστοιχα νούμερα για την Ελλάδα:

Ο τζίρος του e-commerce ισοδυναμεί με 1,2% του συνολικού τζίρου, τελευταίοι στην ΕΕ. Ο τζίρος ηλεκτρονικής τιμολόγησης (πάλι στις επιχειρήσεις με πάνω από 10 υπαλλήλους), αγγίζει το 4,1 % τελευταίοι στην ΕΕ.
Το ίδιο και στο New Generation Access (fiber), όπου αφορά μόνο στο 36% των νοικοκυριών - και πάλι ουραγοί στην ΕΕ.

Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Kondo, έχει πολλά να δώσει στην εν εξελίξει συζήτηση για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Η τεχνητή νοημοσύνη, η ένωση όλων των τεχνολογιών επικοινωνίας με την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών, η πλήρης αυτοματοποίηση, ψηφιοποίηση και αλληλοεπίδραση με τον άνθρωπο (cyber-physical systems, internet of things, cloud computing), μπορούν να φανούν ιδιαιτέρως χρήσιμα εργαλεία στον Τουρισμό, στην τεχνολογία παραγωγής τροφίμων κλπ.

Τέλος, ο James Kondo υπογράμμισε τα νέα ζητήματα ηθικής και δικαίου που προκύπτουν για την προστασία των δημόσιων δεδομένων τα οποία αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο στη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v