Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ψηφίζουν Τσιρώνης-Δημαράς το άρθρο για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Μετά από συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα ο υπουργός και ο βουλευτής των Οικολόγων αποφάσισαν να υπερψηφίσουν το άρθρο που αφορά τη μεταφορά ΔΕΚΟ στο υπερταμείο και ειδικά τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Νομοτεχνική βελτίωση για τα ύδατα.

Ψηφίζουν Τσιρώνης-Δημαράς το άρθρο για ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ

Μετά από συνάντηση με τον Αλέξη Τσιπρά ο υπουργός και ο βουλευτής των Οικολόγων αποφάσισαν να υπερψηφίσουν το άρθρο που αφορά τη μεταφορά ΔΕΚΟ στο υπερταμείο και ειδικά τις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Νωρίτερα σήμανε συναγερμός καθώς οι Οικολόγοι Πράσινοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιούσαν ότι οι βουλευτές μέλη τους ψηφίζουν ΟΧΙ στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που ρυθμίζει τη μεταβίβαση των μετοχών του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ».

Τσιρώνης: Νομοθετική βελτίωση για τα νερά

Η δημόσια περιουσία πρέπει να αξιοποιείται και όχι να ξεπουλιέται υποστήριξε ο Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στη Βουλή, στον απόηχο των εξελίξεων.

Εκανε αναφορά στην υπόθεση του Αστέρα που εξαιρέθηκαν τα αρχαία από τη Σύμβαση Παραχώρησης και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα πουλήσει δάση και αιγιαλούς.

«Το νερό είναι κοινό αγαθό γιατί είναι αδύνατο η συλλογή και διανομή του να γίνει με όρους ιδιωτικής οικονομίας», τόνισε. «Οπου έγινε προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού κατέληξε σε φιάσκο τόσο από πλευράς κόστους όσο και ποιότητας».

Όλα τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι κάθετα αντίθετα στην ιδιωτικοποίηση των υδάτων. Η δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι δεν πωλούνται επί της παρούσας κυβέρνησης ΕΥΔΑΠ-ΕΥΑΘ είναι σημαντική.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν θεώρησαν τη δέσμευση ικανή. Σήμερα σε μια εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ Οικολόγων-Πράσινων και κυβέρνησης επετεύχθη νομοθετική βελτίωση που βασίζεται στη συνταγματική νομολογία και κατοχυρώνει συνταγματικά το θέμα των υδάτων.

Η νομοθετική βελτίωση αφορά στην παραπομπή στο νέο Σύνταγμα (που θα προτείνει η κυβέρνηση) ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν «πωλείται».

Λίγο αργότερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ότι στο άρθρο προστίθεται «με την επιφύλαξη των περιορισμών που ορίζονται από το Σύνταγμα και τις Δικαστικές Αποφάσεις».

Σε έντονους τόνους η συζήτηση στην Βουλή 

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται σε έντονους τόνους στη Βουλή η συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο. Η ομιλία του Πάνου Σκουρλέτη για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων πυροδότησε αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

«Είχατε δύο χρόνια την ίδια διοίκηση στο ΤΑΙΠΕΔ. Το μόνο που κάνατε ήταν η διαπραγμάτευση. Γιατί δεν εξαιρέσατε την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ και τα ΕΛΠΕ, παρά είναι στη λίστα των αποκρατικοποιήσεων και τα νερά και το 30% των ΕΛΠΕ;» έθεσε το ερώτημα προς το κυβερνητικό στέλεχος ο εισηγητής της ΝΔ, ο οποίος υποστήριξε:

«Αυτά που συμφωνήσατε για τη ΔΕΗ στο μνημόνιο - να μειωθεί έως το 50% η παραγωγή της και οι πελάτης της, αντιστοίχως, χωρίς να πάρετε ούτε ένα ευρώ - δείχνει πόσο λάθος επιλογή ήταν. Γιατί αν είχατε συνεχίσει την επιλογή της μικρής ΔΕH θα είχαν εισρρεύσει κοντά στα 4 εκατ. της μικρής ΔΕH, δεν θα ήταν μία εταιρεία με τόσο σοβαρά οικονομικά προβλήματα, που απέκτησε στη δική σας διοίκηση (2 δισ. ανεξόφλητους λογαριασμούς) και σήμερα η ΔΕH να κινδυνεύει».

«Εμείς έχουμε σαφή θέση, εσείς προσπαθείτε να διαστρεβλώσετε την πραγματικότητα. Ξέρουμε τα εσωκομματικά σας προβλήματα. Απευθυνθείτε στους συναδέλφους σας υπουργούς να μην υπογράψουν τις αποκρατικοποιήσεις που λέτε. Ξέρουμε τις αντιδράσεις για το Ελληνικό, τώρα να δούμε με ποιο τρόπο θα αντιδράσετε στις επικείμενες αποκρατικοποιήσεις των νερών», πρόσθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

«Είχατε την ευκαιρία να μας πείτε για την πώληση του 17% της ΔΕH αλλά κρυφτήκατε», κατηγόρησε, με τη σειρά του, τον κ. Βαρβιτσιώτη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Παρότι παραλάβαμε το αποτύπωμα των πολιτικών λιτότητας που οδήγησαν σε αυτά τα ληξιπρόθεσμα, με τις κινήσεις που κάναμε (36 δόσεις), πάνω από 1 εκατ. πολίτες βρίσκονται σε ρύθμιση και για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια το απόλυτο νούμερο των χρεών προς τη ΔΕΗ μειώνεται. Ταυτόχρονα, πρώτη φορά έχουμε την έκπτωση συνέπειας του 15% και πληρώνουν μικρότερους λογαριασμούς οι μεροκαματιάρηδες και οι επιχειρήσεις», απάντησε ο κ. Σκουρλέτης και κατέληξε με την εκτίμηση: «Τα πράγματα θα πάνε καλά, διότι και στόχευση έχουμε και κυρίως κάνουμε τη δουλειά μας με καθαρούς όρους».

«Επίθεση της διαπλοκής στην κυβέρνηση»

«Εκτελεστές συμβολαίων που έχει συνάψει η διαπλοκή» κατήγγειλε νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντοςκαι Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης.

«Δεν ανταλλάσσονται επιχειρήματα, αλλά διατυπώνονται εδώ μέσα απόλυτα ψεύδη σαν και αυτά που έχουν κατακλύσει τον δημόσιο διάλογο και παρακολουθούμε από τα ΜΜΕ, και έχουν ενταθεί τους τελευταίους μήνες για ευνόητους λόγους που σχετίζονται με τις αλλαγές στα ΜΜΕ», σχολίασε για τον τρόπο που εξελίσσεται στο Κοινοβούλιο η συνεδρίαση, ο Πάνος Σκουρλέτης και προσέθεσε:

«Από το πρωί παρακολουθούμε εκτελεστές συμβολαίων να κάνουν μια επίθεση στην κυβέρνηση χωρίς προηγούμενο και είναι επίθεση της διαπλοκής».

«Σε ένα πράγμα είστε σαφείς. Στην υπεράσπιση της διαπλοκής, το βλέπουμε. Και δεν έχετε αντιληφθεί, πως όταν η σημερινή κυβέρνηση λέει πως θα υπάρξουν νόμοι, θα ισχύουν για όλους. Όπως έγινε χθες! Νόμος στην ανομία», είπε ο ΥΠΑΠΕΝ απευθυνόμενος στα έδρανα της ΝΔ .

Ο υπουργός σε σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, υπογράμμισε πως η μεταφορά στο Υπερταμείο δεν σημαίνει ότι το Δημόσιο χάνει την περιουσία του αλλά μένει να αξιοποιηθεί, ότι η μεταφορά δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση και ότι τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν είναι σε εγγύηση των δανείων της χώρας. Είπε ακόμη ότι το Ταμείο αυτό προέκυψε μέσα από την περσινή διαπραγμάτευση και ήταν το ανάχωμα απέναντι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, η οποία ήταν η πρόταση της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου.

«Κληρονομήσαμε την κοινωνική καταστροφή που είχατε φέρει στη χώρα και είμαστε αναγκασμένοι σήμερα να διαχειριζόμαστε αυτά για τα οποία εσείς ευθύνεστε», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης, απευθυνόμενος στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

«Εάν σε μια κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ο Γεωργιάδης υπουργός, όχι απλώς θα ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα, αλλά θα μπουν και άλλα μέσα», σχολίασε επίσης ο κ. Σκουρλέτης όσα ανέφερε χθες ο Α. Γεωργιάδης (ΝΔ) για την υπαγωγή της ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ στην ΕΔΗΣ (Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών).

Για τον τομέα ευθύνης του και το νομοσχέδιο, είπε ότι αναδιοργανώνεται η αγορά ενέργειας και ολοκληρώνεται ένας μεγάλος κύκλος αλλαγών που έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο χρόνο.

«Χτίζουμε αυτό που ονομάζουμε ενιαία ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά», ανέφερε και προσέθεσε ότι ποτέ άλλοτε δεν είχαν συμβεί σε θεσμικό επίπεδο τόσα πολλά στον τομέα της ενέργειας όσα έχουν συμβεί τον τελευταίο χρόνο», είπε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο για τις Ανανεώσιμες Πηγές, τον διαχωρισμό της ΔΕH και του ΑΔΜΗΕ, την πορεία υλοποίησης του έργου του TAP. Ταυτόχρονα, η ΔΕH σχεδιάζει και προχωρά σε στρατηγική συμπράξεων που δεν θα την οδηγήσουν στη συρρίκνωση αλλά στην ενδυνάμωσή της στο νέο τοπίο, είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και κάλεσε την ΝΔ να απαντήσει τι σχεδίαζε στον τομέα της ενέργειας για να κουνάει σήμερα το δάχτυλο.

«Σχεδιάζατε την ιδιωτικοποίηση του 66% του ΑΔΜΗΕ! Το ακυρώσαμε! Πάρτε μια κόκκινη γραμμή, λοιπόν, κύριε Βαρβιτσιώτη, επειδή μιλήσατε για κόκκινες γραμμές. Σχεδιάζατε τη μικρή ΔΕΗ! Το ακυρώσαμε! Πάρτε μια δεύτερη κόκκινη γραμμή», είπε και κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να απαντήσουν αν θέλουν το 17% να το πουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος έχει τοποθετηθεί.

Ο κ. Σκουρλέτης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι εκείνο που κάνει σήμερα είναι μόνο υπονόμευση, με κάθε τρόπο και κάθε μέσο, αλλά είναι μια τακτική που την αντιλαμβάνεται πολύ καλά ο κόσμος, παρά τη στήριξη που απολαμβάνει από τους καναλάρχες.

«Ο κόσμος αναγνωρίζει την προσπάθεια και ανιδιοτέλεια αυτής της κυβέρνησης και αυτή η αναγνώριση μας γεμίζει δύναμη να προχωρήσουμε», είπε το κυβερνητικό στέλεχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v