Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάνουν λίφτινγκ στο pothen.gr για να μη γίνει... αλαλούμ

Γιατί δόθηκε παράταση στις προθεσμίες για τη συμπλήρωση του πόθεν έσχες. Το βασικότερο πρόβλημα της ηλεκτρονικής εφαρμογής. Ποια λύση προκρίνεται για τα προσυμπληρωμένα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων.

Κάνουν λίφτινγκ στο pothen.gr για να μη γίνει... αλαλούμ

Οι επόμενες δέκα ημέρες θα κρίνουν αν η ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες θα είναι «Γολγοθάς» για τους υπόχρεους, ή η διαδικασία θα απλοποιηθεί δραστικά.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με βάση τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν υποχρέωση να δημιουργήσουν την ηλεκτρονική εφαρμογή, ώστε να σταματήσει αυτό το απίστευτο χαρτομάνι των πόθεν έσχες από τους υπόχρεους και να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή.

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας υποβολής των πρώτων ηλεκτρονικών πόθεν έσχες, χθες, με τροπολογία των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών, δόθηκε παράταση.

Η προθεσμία δεν θα αρχίσει να τρέχει την 1η Οκτωβρίου αλλά στις 15 του μήνα και δεν θα εκπνεύσει στις 31 Δεκεμβρίου αλλά στις 15 Ιανουαρίου του 2016. Οι λόγοι της παράτασης ανάγονται επισήμως σε τεχνικά προβλήματα.

Και όπως περιγράφουν χαρακτηριστικά πηγές με πλήρη γνώση, το σύστημα pothen.gr αν άνοιγε την 1η Οκτωβρίου, όπως έχει στηθεί, λίγο πολύ... θα έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα.

Το βασικότερο πρόβλημα της ηλεκτρονικής εφαρμογής, όπως διαπιστώθηκε στα τεσταρίσματα της τελευταίας στιγμής, ήταν ότι για να μπορέσει ο υπόχρεος να υποβάλει τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης για το 2015, θα έπρεπε υποχρεωτικά νωρίτερα να έχει υποβάλει τα οικονομικά του δεδομένα για τα τελευταία 15 χρόνια! Παραλογισμός.

Η υποχρεωτική αυτή διαδικασία επιχειρείται να γίνει πλέον προαιρετική, ώστε να μην μπλοκάρει το σύστημα από την πρώτη επαφή του με τον υπόχρεο και πρακτικά ακυρωθεί η διαδικασία.

Κι αν αυτό το θέμα, όπως διαβεβαιώνεται αρμοδίως, θα επιλυθεί, δεν φαίνεται λύση στο έτερο ζήτημα που ανέκυψε αναφορικά με την προσυμπλήρωση στοιχείων τα οποία έχει ήδη στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών και επομένως -λογικά- οι υπόχρεοι δεν θα έπρεπε να μπουν στη διαδικασία να τα ξαναδηλώσουν.

Η αρχική σκέψη ήταν τόσο τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2015, όσο και τα δεδομένα για τα στοιχεία ακινήτων, να έχουν προσυμπληρωθεί στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Και αν για τα εισοδήματα φαίνεται πως βρίσκεται λύση, για τα στοιχεία ακινήτων κάτι τέτοιο δεν φαίνεται, τουλάχιστον για φέτος. Θα πρέπει να συμπληρωθούν εκ νέου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v