Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας σε ΝΔ: Ό,τι και να κάνετε, οι φίλοι σας θα περάσουν από το ταμείο

Σκληρή επίθεση του πρωθυπουργού στη ΝΔ. «Εχετε βγει στα κεραμίδια για να στηρίξετε τη διαπλοκή». Θράσος να μιλάτε για σκάνδαλα ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Η β' αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα του χρέους.

Τσίπρας σε ΝΔ: Ό,τι και να κάνετε, οι φίλοι σας θα περάσουν από το ταμείο

Το σκοτάδι της προπαγάνδας και των συστημικών μέσων απειλεί να καλύψει τα πάντα, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αφήσουν τη χώρα στο σκοτάδι, συμπλήρωσε.

Θέλουν να δείξουν ότι είμαστε όλοι ίδιοι, δεν είμαστε. Θέλουμε να βάλουμε τέλος σε ό,τι μας έφερε ως εδώ.
Χάσαμε το 25% του εθνικού πλούτου και γι' αυτό υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, υποστήριξε.

Υπάρχουν προϋποθέσεις να βγούμε από την κρίση. Τις επόμενες ημέρες κλείνει η πρώτη αξιολόγηση και θα δοθούν τα 2,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περισσότερα θα πάνε στην αγορά.

Η χώρα βρίσκεται σε ανάπτυξη από το γ' τρίμηνο και το 2017 μπορούμε να έχουμε ανάπτυξη κοντά στο 3%. Η ανεργία είναι υψηλή αλλά μειώθηκε τέσσερις μονάδες, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η β' αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της ενώ το θέμα του χρέους είναι αντικείμενο συζήτησης σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι το τέλος του έτους περιμένουμε θετικές εξελίξεις και για το θέμα αυτό, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, θυμίζοντας τις δηλώσεις Μοσκοβισί.

Σύγχρονο πλαίσιο για την εργασία

Προσπαθήσαμε πολύ, με στόχο να προχωρήσουμε αλλά παράλληλα να προστατεύσουμε τα λαϊκά στρώματα.
Στο πλαίσιο της β' αξιολόγησης θα διαπραγματευτούμε για να έχει η χώρα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των εργαζόμενων. Για να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις που καταργήθηκαν επί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι γνωρίζει πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι απέναντι, γιατί έχει προστρέξει να στηρίξει τις πλέον ακραίες θέσεις. Όπως είπε, οι «σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» που υποσχέθηκε στη ΔΕΘ προβλέπουν ομαδικές απολύσεις και ξεπούλημα του κράτους.

«Εκεί είναι η διαφορά μας», είπε. Εμείς θέλουμε απομείωση του χρέους, χωρίς να προσφέρουμε ανταλλάγματα στους δανειστές.

Η διαπλοκή

Η ΝΔ είναι ενάντια στην προσπάθεια να σπάσει η διαπλοκή, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Εδώ και ένα μήνα παίζεται η τρίτη πράξη ενός έργου που έχουμε βαρεθεί: της αριστερής παρένθεσης.

Αυτό έγινε πέρυσι το καλοκαίρι. Το ίδιο στοίχημα παίχτηκε στην α' αξιολόγηση και πάλι ηττήθηκε η ΝΔ. «Τώρα επιχειρείτε το ίδιο, στηριζόμενοι από αυτούς που για πρώτη φορά καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη, να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους».

Δεν κρατάτε ούτε τα προσχήματα: έχετε βγει στα κεραμίδια για να υπερασπιστείτε το πιο σκοτεινό δίκτυο εξουσίας, αυτό που οικοδόμησαν οι καναλάρχες με τις τράπεζες και τα δικά σας κόμματα. Και τολμάτε να κουνάτε το δάχτυλο στην αριστερά, τόνισε.

Τα κόμματα της Siemens, του Χριστοφοράκου, των υποκλοπών, των υποβρυχίων και της παράγκας στο ελληνικό ποδόσφαιρο τολμούν να κουνούν το χέρι. Κάνατε ό,τι μπορείτε για να μη γίνει ο διαγωνισμός. Δεν βοηθήσατε στο ΕΣΡ, απειλήσατε υπουργούς, απειλείτε τώρα και δημόσιους υπαλλήλους.

«Τάξατε στους καναλάρχες ότι θα γυρίσετε πίσω τα λεφτά. 255 εκατ. ευρώ από κρατικά ταμεία. Όχι μόνο δεν ζητάτε συγγνώμη που επί 27 χρόνια δεν πήρατε ένα ευρώ, αλλά τους δίνατε δάνεια με "αέρα"», κατήγγειλε ο πρωθυπουργός.

«Μας κατηγορήσατε ότι κάναμε διαγωνισμό για να μην πάρει δάνειο ο Αλαφούζος, όπως έλεγε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Ο ΣΚΑΪ πήρε πρώτος άδεια. Μετά μας κατηγορήσατε ότι ο διαγωνισμός έγινε για να πάρει άδεια ο Καλογρίτσας, για να φτιάξει τον ΣΥΡΙΖΑ TV. Όταν ζήτησε όμως διευκόλυνση, έφυγε την ίδια στιγμή».

Τι έχετε να πείτε τώρα; Για ποιο λόγο έγινε ο διαγωνισμός, ρώτησε τη ΝΔ. Μήπως ο κ. Κυριακού είναι ΣΥΡΙΖΑ, μήπως είναι ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Σαββίδης; Μήπως θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ ο Αλαφούζος; διερωτήθηκε ο πρωθυπουργός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι τράπεζες

Εχετε το θράσος να μιλάτε για σκάνδαλο ΣΥΡΙΖΑ στις τράπεζες. Οσο και να ψάξετε, δεν θα βρείτε εμάς πίσω από κάποιο δάνειο. Τους εαυτούς σας θα βρείτε. Αν θέλετε να βρείτε δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, να ψάξετε στα βιβλία σας. Πάνω από 200 εκατ. ευρώ χρωστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Σύντομα έρχεται το πόρισμα και τότε θα δούμε ποιος θα γελάσει τελευταίος, είπε ο πρωθυπουργός.

«Ό,τι και να κάνετε, οι φίλοι και προστατευόμενοί σας θα περάσουν από το ταμείο», υπογράμμισε.

Το ψηφιακό φάσμα

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ξεπούλησαν για 18 εκατ. ευρώ το σύνολο του ψηφιακού φάσματος σε διαγωνισμό με μία μόνο εταιρεία, από τον οποίο αποκλείστηκε η ΕΡΤ. Όχι μόνο πόθεν έσχες δεν ζητήσατε αλλά ούτε υπεύθυνη δήλωση, είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον Κ. Μητσοτάκη.

Τα 255 εκατ. ευρώ ήδη διοχετεύονται για τη στήριξη συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Θα πάνε 15.000 περισσότερα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς. Ηδη ξεκινά η διαδικασία για τα νοσοκομεία, με 4.000 νέους νοσηλευτές και πρόγραμμα για νέους διδάκτορες.

Η Παιδεία

Η κρίση είναι αξιακή, δεν είναι μόνο οικονομική, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Θέλουμε ένα σχολείο που να δημιουργεί μαθητές που μπορούν να καταλάβουν την πραγματικότητα που τους περιβάλλει. Που να μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο που τους περιβάλλει.

Όπως είπε, τα προηγούμενα κόμματα δεν ήταν της αξιοκρατίας αλλά της κομματικοκρατίας. «Δεν είσαστε υπέρ της αριστείας, είστε υπέρ του ελιτισμού», τόνισε. Εμείς είμαστε υπέρ των ίσων ευκαιριών.

Κρατήσαμε τον προϋπολογισμό για την παιδεία, ενώ η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είχαν υπογράψει ότι σε δύο χρόνια τα κονδύλια θα μειώνονταν κάτω από το 2,8% του ΑΕΠ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Ο Κυρ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ προανήγγειλε νέες περικοπές στην παιδεία.

Ξεκινήσαμε τις αλλαγές από το Δημοτικό έχοντας στόχο ένα σχολείο για όλους και όλες. Θέλουμε ένα σχολείο που να δίνει σε όλους την ευκαιρία να γίνουν άριστοι.

Φέτος αποκαταστήσαμε την κανονικότητα. Τα σχολεία άνοιξαν χωρίς ελλείψεις σε βιβλία και καθηγητές, σημείωσε ο πρωθυπουργός. Οσο και να το κρύβετε, ο κόσμος έχει παιδιά και ξέρει τι γίνεται.

Δεν καταργούμε τα ολοήμερα αλλά τα αναβαθμίζουμε, τόνισε.

Τα θρησκευτικά

Το μάθημα δεν μπορεί να έχει πια τον ίδιο χαρακτήρα. Ούτε οι ώρες τους μειώνονται, ούτε γίνεται μάθημα επιλογής, ούτε χάνεται ο καθοριστικός ρόλος του Ορθόδοξου Δόγματος. Το μάθημα αυτό όμως οφείλει να κάνει τους μαθητές να κατανοήσουν τη θρησκευτικότητα, σημείωσε.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας έχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Υπάρχει διάλογος, σεβόμαστε τις θέσεις της Εκκλησίας, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν από το Ινστιτούτο, τόνισε.

Αναγνωρίζουμε και σεβόμαστε τον ρόλο της Εκκλησίας αλλά υπάρχουν και διακριτοί ρόλοι. Περιμένω να ακούσω τις θέσεις των κομμάτων, τις θέσεις των υποστηρικτών της φιλελεύθερης ατζέντας.

Για το γυμνάσιο, ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι να μειωθούν οι εξετάσεις, για να μην είναι ένα εξεταστικό κέντρο.

Μίλησε για την ανάγκη να μπορούν τα παιδιά να σπουδάζουν αυτό που θέλουν και να αλλάξει το σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων. Ετσι θα χτυπήσουμε το φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών. Το ζήτημα είναι να καταφέρουμε να μη γεννά το πανεπιστήμιο αιώνιους φοιτητές. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, γίνονται μετά από έξι χρόνια προσλήψεις μελών ΔΕΠ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τα κορυφαία πανεπιστήμια σε παγκόσμια κλίμακα είναι δημόσια, είπε ο πρωθυπουργός. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια δεν είναι ευρωπαϊκή παράδοση.

Όταν ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κατηγορούνται για πλαστογραφίες και αναστέλλονται οι άδειές τους, η αντιπολίτευση δεν λέει κουβέντα, τόνισε.

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα στηρίξει το δημόσιο πανεπιστήμιο γιατί το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της χώρας είναι το υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό.

«Δεν θέλουμε κοινωνία ενός τρίτου», τόνισε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v