Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΒΕΑ: Να διασφαλιστεί ο θεσμικός ρόλος των επιμελητηρίων

Θετικό το Βιοτεχνικό επιμελητήριο στις αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο για την απλοποίηση ίδρυσης επιχειρήσεων. Τονίζει ωστόσο πως πρέπει να διαφυλαχθεί ο θεσμικός ρόλος των επιμελητηρίων.

ΒΕΑ: Να διασφαλιστεί ο θεσμικός ρόλος των επιμελητηρίων

Η διοίκηση του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), έχει κατ' επανάληψη επισημάνει, την ανάγκη κατάργησης όλων εκείνων των γραφειοκρατικών – και μη – αγκυλώσεων, που καθιστούν την διαδικασία σύστασης νέων επιχειρήσεων εξαιρετικά χρονοβόρα και λειτουργούν αποτρεπτικά, στα σχέδια των επιχειρηματιών.

Άλλωστε έχει από ετών, καταθέσει προτάσεις απλούστευσης στο Υπουργείο, προτείνοντας μάλιστα, κεντρικό ρόλο για τις υπηρεσίες των Επιμελητηρίων.

Στο πλαίσιο αυτό, τη βρίσκουν από θέση αρχής σύμφωνη οι αλλαγές που προωθούνται με το νομοσχέδιο «Απλοποίηση διαδικασιών σύστασης επιχειρήσεων», από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού.

Πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί, ότι η «Υπηρεσία Μιας Στάσης» (ΥμΣ) λειτουργεί επιτυχημένα στα Επιμελητήρια από το 2011, όπου γίνεται απολύτως αξιόπιστα, η διεκπεραίωση και ολοκλήρωση της σύστασης επιχειρήσεων με νομική μορφή ομορρύθμων, ετερορρύθμων και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (Ι.Κ.Ε). Η Υπηρεσία Μιας Στάσης του Β.Ε.Α, συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τηρούμενα επίσημα στατιστικά στοιχεία, έχει κατά μέσο όρο χρόνο ολοκλήρωσης μιας σύστασης επιχείρησης, τις δυο (2) ημέρες.

Επιπροσθέτως δε, έχει διαμορφώσει και υιοθετεί, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ολοκληρωμένη υποστήριξη της επιχείρησης και μετά την τυπική έναρξη (νομική στήριξη, συμβουλευτική για αδειοδότηση, πρόσβαση στη χρηματοδότηση, κ.λπ). Πρωταρχικός στόχος, η σύσταση, ακόμη και σε λιγότερο από 24ώρες. Αυτά, χωρίς μάλιστα να δημιουργούνται πρόσθετα βάρη και προβλήματα στους επιχειρηματίες σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Η καινοτομία λοιπόν, που εισάγει το νομοσχέδιο, εστιάζεται μόνο στην «Ηλεκτρονική Υπηρεσία Μιας Στάσης (e-ΥΜΣ)» και είναι προφανές ότι απαιτούνται διευκρινίσεις, τόσο σχετικά με το ποιος θα είναι ο διαχειριστής της υπηρεσίας και που θα φιλοξενείται ο συγκεκριμένος εξυπηρετητής-server.

Πρέπει να διευκρινιστεί απολύτως, εάν η υπεύθυνη και για την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την έναρξη της επιχείρησης, θα εξακολουθήσει να είναι η Κεντρική Υπηρεσία Γ.Ε.ΜΗ, στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας. Επίσης, εάν όλο το φάσμα εργασιών της διαχείρισης των νέων συστάσεων μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e- ΥΜΣ), θα ανατεθεί στις υφιστάμενες και μέχρι σήμερα αρμόδιες Υπηρεσίες ΥμΣ – Γ.Ε.ΜΗ – Μητρώου των Επιμελητηρίων, ή θα επιμεριστεί ο φόρτος εργασίας και πώς.

Με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία, χρειάζεται αποσαφήνιση το πού θα απευθύνονται οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες, που έκαναν έναρξη της επιχείρησής τους ηλεκτρονικά, χρησιμοποιώντας το «πρότυπο καταστατικό» και αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα.

Είναι τέλος απαραίτητο, το νομοσχέδιο να προβλέψει και τη στήριξη της υπηρεσίας του Γ.Ε.ΜΗ μέσω του Επιμελητηριακού θεσμού, τόσο οικονομικά, όσο και με το απαιτούμενο υπαλληλικό προσωπικό, τονίζεται στην ανακοίνωση του ΒΕΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v