Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια: Το σχέδιο του Ισραήλ για μεταφορά αερίου στην ΕΕ

Τις προτεραιότητες του Ισραήλ στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων ανέλυσε ο υπουργός Ενέργειας της χώρας σε συνέδριο στην Αθήνα.

Ενέργεια: Το σχέδιο του Ισραήλ για μεταφορά αερίου στην ΕΕ
H Ανατολική Μεσόγειος, η λεκάνη Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος, θα μπορούσε να αποτελέσει την εναλλακτική λύση για την ΕΕ ώστε να υποκαταστήσει το αέριο της Β. Θάλασσας που έχει ήδη αρχίσει να εξαντλείται. Αυτό τόνισε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Γιουβάλ Στάινιτς, μιλώντας στις εργασίες του 2ου Global Oil and Gas Show of Southeast Europe and the Mediterranean.

Στο ίδιο συνέδριο, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ.ΠΕ. Γρηγόρης Στεργιούλης αναφέρθηκε στις ενθαρρυντικές ενδείξεις από τις μέχρι στιγμής έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο, όπου τα ΕΛ.ΠΕ. ως μέλος κοινοπραξίας με την Edison προγραμματίζουν γεωτρήσεις. Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι μετά το ιστορικό ρεκόρ κερδών του ομίλου που πραγματοποιήθηκε πέρυσι, εφέτος θα καταγράψει ρεκόρ παραγωγής από τα διυλιστήρια.

Ειδικότερα, ο Ισραηλινός υπουργός, ο οποίος συμμετέχει στην τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του από Κύπρο και Ελλάδα, κ. Γιώργο Λακκοτρύπη και Πάνο Σκουρλέτη, αφού τόνισε την ικανοποίηση της κυβέρνησής του για την εξαγορά των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν από την ελληνική Energean Oil (Πρίνος) εξέφρασε την επιθυμία να δει και άλλες εταιρείες από την Ελλάδα και άλλες χώρες στα ισραηλινά πεδία υδρογονανθράκων.

Αναφορικά με τους στόχους που έχει θέσει το Ισραήλ στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως τόνισε, η χώρα του έχει θέσει τις εξής προτεραιότητες:

* να αναπτύξει τα πεδία που μέχρι στιγμής περικλείουν 900 δισ. κυβικά μέτρα ανακτήσιμου φυσικού αερίου (Λεβιάθαν, Ταμάρ κ.ά.)

* να αυξήσει την κατανάλωση αερίου εντός του Ισραήλ. Αυτό θα γίνει με την κατάργηση λιθανθρακικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ενώ η χώρα προετοιμάζεται για τη μετάβαση από τον άνθρακα στο αέριο και κάνει σοβαρές προσπάθειες για αλλαγή καυσίμου σε φυσικό αέριο από βιομηχανίες, νοικοκυριά κ.λπ.

* να προχωρήσει η έρευνα στα ανεξερεύνητα τμήματα της ισραηλινής ΑΟΖ για την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων.

Με δεδομένο ότι ο τελευταίος στόχος, όπως και η ανάπτυξη των κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί μέχρι σήμερα, συνδέεται άμεσα με τη μεταφορά του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη, ο κ. Στάινιτς αναφέρθηκε στις τρεις εναλλακτικές που εξετάζει το Ισραήλ:

Η πρώτη αφορά στην κατασκευή υποβρύχιου αγωγού από το Ισραήλ σε Κύπρο, Κρήτη και ηπειρωτική Ελλάδα. Ένας τέτοιος αγωγός θα μπορεί να φέρει φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια, στην Ιταλία και στην Ευρώπη, είπε ο κ. Στάινιτς, και με τα δεδομένα αυτά το σενάριο εξετάζεται και ενισχύεται από την ΕΕ. Μπορεί τώρα να φαίνεται ως πολύ ακριβή λύση, αλλά μπορεί να καταστεί ένα λογικό και εφικτό έργο τονίζει ο ίδιος.

Η δεύτερη λύση (την οποία ας σημειωθεί προκρίνουν και οι ΗΠΑ) είναι η μεταφορά μέσω της Τουρκίας, ενώ η τρίτη προβλέπει εξαγωγή του αερίου στην Αίγυπτο, όπου θα υπάρχει τερματικός υγροποίησης, μετατροπή του σε LNG και μεταφορά του στις αγορές με πλοία.

Τέλος, ο κ. Στάινιτς ανακοίνωσε ότι τον προσεχή Νοέμβριο θα ξεκινήσει ο διεθνής διαγωνισμός για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε 24 θαλάσσια μπλοκ της ισραηλινής ΑΟΖ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v