Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Επέλεξε να αποδράσει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Σήκωσε το γάντι ο Αλ. Τσίπρας και ανακοίνωσε προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά. Κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι επέλεξε να αποδράσει παρά να μιλήσει με ονόματα. Οι θέσεις για την παιδεία και τη συναίνεση.

Τσίπρας: Επέλεξε να αποδράσει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Η χώρα βιώνει έναν ορυμαγδό ότι η χώρα και η κυβέρνηση καταρρέει και ζήτησα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί. Επέλεξε να αποδράσει, υποστήριξε ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του για την παιδεία.

Ισως του είπαν οι επικοινωνιολόγοι να μη μιλά, ή δεν θέλει να βάλει τα χέρια του στη φωτιά, εκτίμησε. Καναλάρχες και επικοινωνιολόγοι κάνουν αυτοί τη βρώμικη δουλειά.

Μου είπε, αν θέλουμε, να ζητήσουμε προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή. Ενίοτε τα αιτήματα γίνονται αποδεκτά. Καταθέτω το αίτημα για να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις.

Η ΝΔ υπερασπίζεται μια εκπαίδευση κομμένη και ραμμένη στις ανάγκες των ελίτ, όχι της αριστείας.

Κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι μεροληπτεί υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων και σχολείων. Δεν είναι μόνο οι ανάγκες της αγοράς που θα καθορίζουν τις ανάγκες για μεταπτυχιακά προγράμματα. Θα μπορούσε η αγορά να καθορίσει τις ανάγκες για μεταπτυχιακά στη φιλοσοφία; αναρωτήθηκε.

Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τη ΝΔ ότι μιλά για συναίνεση και παράλληλα δηλώνει ότι θα καταργήσει όλες τις διατάξεις που πέρασαν υπό την παρούσα κυβέρνηση. «Αποχωρήσατε από τον διάλογο και μιλάτε για συναίνεση».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι:

* Τα πειραματικά σχολεία συνεχίζουν αλλά θα πρέπει να πηγαίνουν παιδιά από όλο το φάσμα γνώσεων.

* Τα ολοήμερα δημοτικά συνεχίζουν. Εως πέρυσι υπήρχαν σχολεία που δεν έκαναν από την πρώτη δημοτικού αγγλικά και πληροφορική, σήμερα κάνουν όλα.

* Οι ώρες μειώθηκαν γιατί αυτή είναι άποψη της επιστημονικής κοινότητας και των εκπαιδευτικών, όχι γιατί είμαστε υπέρ της ήσσονος προσπάθειας.

* Οι αλλαγές στο γυμνάσιο έγιναν με διάλογο. Να μας πείτε αν διαφωνείτε με τις αλλαγές και αν θέλετε ένα γυμνάσιο γεμάτο εξετάσεις.

* Στα ιδιωτικά σχολεία μάς κατηγορήσατε ότι δεν επιτρέπουμε απολύσεις κακών εκπαιδευτικών. Αυτό που έγινε ήταν να επανέλθει η ρύθμιση της ΝΔ στις αρχές της μεταπολίτευσης. Να μην μπορεί να γίνει απόλυση χωρίς τεκμηρίωση σε εκπαιδευτικό συμβούλιο. Αυτό γίνεται γιατί η παιδεία είναι λειτούργημα και αυτοί οι εκπαιδευτικοί δίνουν πτυχία. «Ο κος Ράλλης που έφερε τη ρύθμιση ήταν σοβιετικός;»

* Ετοιμάζεται συνολικός νόμος για την αξιολόγηση. Αυτό που έφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν αξιολόγηση αλλά τρόπος να διευκολυνθούν οι απολύσεις. Οριζε ότι υποχρεωτικά το 15% έπρεπε να είναι στην κατώτατη κλίμακα. «Κανείς δεν είναι αντίθετος στην αξιολόγηση, αλλά πρέπει να βρούμε τους σωστούς τρόπους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

* Τα Θρησκευτικά. Θα γίνει διάλογος και με την Εκκλησία για τα συγγράμματα. Η ΝΔ πρέπει να απαντήσει: συμφωνεί ή όχι να πάμε σε μάθημα που θα έχει ευρύτερη οπτική;

* Η ΝΔ διάλυσε την επαγγελματική εκπαίδευση βγάζοντας τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα για να ενισχύσει τα ΙΕΚ. Εμείς τα επαναφέραμε και θέλουμε τα παιδιά να στρέφονται στην επαγγελματική εκπαίδευση από επιλογή, όχι από ηττοπάθεια.

Το σχόλιο για τα βιώματα

Είμαι περήφανος για την πορεία μου. Ηταν τιμή μου να συμμετέχω σε κάποιες από τις σημαντικές εξάρσεις του φοιτητικού κινήματος στον τόπο, απάντησε ο πρωθυπουργός στην αιχμή του Κυριάκου Μητσοτάκη που τον κατηγόρησε ότι ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα με τις καταλήψεις.

Αυτοί οι αγώνες πήγαν την κοινωνία μπροστά, υπερασπίστηκαν τη δημόσια παιδεία, σημείωσε.

Το πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη όταν μιλά για τη δημόσια παιδεία είναι ότι δεν είχε περάσει για χρόνια έξω από δημόσιο σχολείο, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Απαιτείται εξοντωτικός διάλογος

Στην τριτολογία του ο Αλέξης Τσίπρας στάθηκε στο γεγονός ότι ακούστηκαν απόψεις, αν και διαφορετικές. Εκφράστηκαν διαφορετικές οπτικές μεταξύ ημών και της ΝΔ. Από τη μια είναι ο δημόσιος κόσμος και η υπεράσπισή του και από την άλλη ο κόσμος της αγοράς.

Τα θέματα της παιδείας απαιτούν εξοντωτικό διάλογο. Ως προϋπόθεση για τη σύνθεση είναι οι καθαρές θέσεις. Η ΝΔ είχε καθαρές θέσεις αλλά διαστρέβλωσε τα όσα κάναμε, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. 

Δεύτερη προϋπόθεση είναι να μην αποχωρούμε από το διάλογο και τρίτη να μην λειτουργούμε με λογική «θα κατεδαφίσουμε τα πάντα».

«Σας αδικεί η λογική θα τα καταργήσουμε όλα», είπε απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο πρωθυπουργός είδε κάποιο παράθυρο συνεννόησης, όχι όμως και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια για τα οποία είπε ότι η συζήτηση θα γίνει και στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v