Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τρεις εκκρεμότητες προσέρχεται η Ελλάδα στο EwG

Ολες οι πλευρές βλέπουν εκταμίευση της υποδόσης εντός του Οκτωβρίου. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμά ότι όλα θα έχουν κλείσει έως τις 10 Οκτωβρίου. Τα προαπαιτούμενα, το ζήτημα του χρέους και τα μηνύματα Σόιμπλε.

Με τρεις εκκρεμότητες προσέρχεται η Ελλάδα στο EwG

Το ορόσημο της συνεδρίασης του EuroWorking Group έφτασε. Η λίστα των 15 προαπαιτούμενων όμως δεν έχει κλείσει ακόμα, ώστε σήμερα να ανάψει το πρώτο πράσινο φως εκταμίευσης.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η λίστα θα έχει κλείσει έως το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, το οποίο θεωρούν ως το πραγματικό ορόσημο για την εκταμίευση της δόσης. Πηγές των δανειστών, την ίδια ώρα, εκφράζουν αισιοδοξία ότι η λίστα των προαπαιτούμεων θα έχει πλήρως ικανοποιηθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

Μόνο που το δικό τους χρονοδιάγραμμα έχει καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου, καθώς μέχρι τότε -σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του ESM- είναι διαθέσιμη η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Το πότε ακριβώς θα έρθουν τα κεφάλαια στην Ελλάδα και αν η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ σπάσει -ή όχι- σε δύο κομμάτια θα ξεκαθαρίσει σύντομα. Το ήδη δεδομένο πάντως είναι ότι τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα, τα οποία θεωρούνταν από κυβερνητικές πηγές απολύτως διαχείρισιμα πολιτικά, απαιτούν τελικά αρκετά περισσότερο χρόνο από όσο είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Στις αρχές της εβδομάδας, κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε ότι από τη λίστα των 15, εξαιρουμένων των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου (ψηφίστηκαν χθες), απέμεναν πέντε δράσεις οι οποίες θα έκλειναν εντός των ημερών. Τελικά φαίνεται ότι θα χρειαστεί λίγος χρόνος παραπάνω.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος άλλωστε, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον Κλάους Ρέγκλινγκ στο Λουξεμβούργο, ανέφερε ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, καθώς τα εναπομείναντα τρία προαπαιτούμενα που δεν περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Άσχετα με το εάν είναι τρία ή πέντε τα εκκρεμή προαπαιτούμενα (δεν έχουν υλοποιηθεί η προκήρυξη για την Εγνατία, το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ, τα μέτρα για απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, η ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών αλλά ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι τα ενεργειακά έχουν κλείσει), στο σημερινό EwG αναμένεται να διαπιστωθεί πρόοδος στην υλοποίηση της λίστας.

Είτε στις 10 Οκτωβρίου, είτε στις 31 του μήνα, η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ όλα δείχνουν ότι θα είναι διαθέσιμη. Προβλήματα ρευστότητας το υπουργείο Οικονομικών δεν αντιμετωπίζει αλλά αναμφίβολα, όσο νωρίτερα έφτανε το 1,7 δισ. ευρώ που αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων (το υπόλοιπο 1,1 δισ. ευρώ πάει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους), τόσο καλύτερα για την πραγματική οικονομία.

Επιπλέον όσο νωρίτερα έφευγε από το τραπέζι η πρώτη αξιολόγηση, τα απόνερα της οποίας είναι τα δεκαπέντε προαπαιτούμενα, τόσο νωρίτερα θα άρχιζε η δεύτερη αξιολόγηση, η ολοκλήρωση της οποίας φέρνει -κατά την κυβέρνηση- στο προσκήνιο τη συζήτηση για το χρέος.

Μόνο που όσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συζητούσε χθες το θέμα της διευθέτησης του χρέους με τον Κλάους Ρέγκλινγκ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας έστειλε για μια ακόμα φορά το δικό του μήνυμα. «Τα επιτόκια και τα χρεολύσια δεν είναι πρόβλημα για την Ελλάδα», επανέλαβε χθες ο Β. Σόιμπλε, στέλνοντας το γνωστό μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης ότι δεν προτίθεται καν να ανοίξει θέμα ουσιαστικών παρεμβάσεων στο χρέος, σε καμία περίπτωση εντός του έτους και σίγουρα όχι πριν τις επικείμενες γερμανικές εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v