Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Ρέτσος (ΠΟΞ): Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στον τουρισμό

Καμπανάκι για την επόμενη τουριστική χρονιά από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Σε ποια μέτωπα πρέπει να γίνουν άμεσα παρεμβάσεις τόνωσης. Οι ανταγωνιστές και η κυβερνητική δυστοκία στην αντιμετώπιση της γκρίζας οικονομίας.

Γ. Ρέτσος (ΠΟΞ): Πυκνώνουν τα «σύννεφα» στον τουρισμό

Δυσκολότερη από τη φετινή θα είναι η επόμενη χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν από την κυβέρνηση, τους επιχειρηματίες του τουρισμού, αλλά και τους τοπικούς φορείς των δημοφιλών τουριστικών περιοχών.

Η εκτίμηση ανήκει στον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) Γιάννη Ρέτσο, ο οποίος περιέγραψε με μελανά χρώματα το σκηνικό μέσα στο οποίο καλείται να κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2017.

Με αφορμή τα στατιστικά στοιχεία επταμήνου που δημοσίευσε πρόσφατα η Τράπεζα της Ελλάδας, ο Γ. Ρέτσος επεσήμανε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να επαληθευτεί η εκτίμηση που είχε κάνει πριν δέκα μόλις μέρες για πιθανή αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά 200-200 εκατ. ευρώ φέτος. Τα δεδομένα αλλάζουν από βδομάδα σε βδομάδα, όπως εξήγησε.

Μετά μάλιστα τη μείωση εισπράξεων κατά 346 εκατ. ευρώ στο διάσημα Ιανουαρίου-Ιουλίου που κατέγραψε η ΤτΕ, θεωρείται πολύ δύσκολο να καλυφθεί μια απόσταση μισού δισ. ευρώ στο διάστημα Αυγούστου-Σεπτεμβρίου, ώστε να επαληθευτεί η αρχική πρόβλεψη. Κι αυτό παρά το γεγονός πως το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου η τουριστική κίνηση εξελίχθηκε καλά, όπως επεσήμανε. Ας σημειωθεί στο σημείο αυτό πως τα στοιχεία ταξιδιωτικού ισοζυγίου Αυγούστου αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την ΤτΕ στα τέλη Οκτωβρίου και του Σεπτεμβρίου στα τέλη Νοεμβρίου.

Για το φαινόμενο που παρατηρήθηκε φέτος να καταγράφεται αύξηση του αριθμού ξένων επισκεπτών αλλά μείωση των τουριστικών εισπράξεων και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι, ο πρόεδρος της ΠΟΞ ανέφερε πως οι ερμηνείες είναι πολλές. 

Συνδέονται, όπως ανέφερε, τόσο με τη μείωση της διάρκειας παραμονής των ξένων τουριστών, όσο και με το γεγονός πως επιλέγουν να ξοδέψουν λιγότερα.

Επεσήμανε στο σημείο αυτό τα μικρά οφέλη που καρπώθηκε ο ελληνικός τουρισμός τόσο από την αυξημένη ζήτηση στην αγορά της Ρωσίας, όσο και τις απώλειες της Τουρκίας.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως από τα 10 εκατ. τουρίστες που έχασε φέτος η Τουρκία, η Ελλάδα κατάφερε να αποσπάσει ένα μικρό μέρος. Στην αγορά της Ρωσίας, επιπλέον, χάθηκε πολύτιμος χρόνος με αφορμή τα προβλήματα που προέκυψαν με τις νέες βιομετρικές βίζες. Είναι χαρακτηριστικό, ανέφερε, πως η κατάσταση εξομαλύνθηκε στη ρωσική αγορά από τον Ιούλιο, οπότε και καταγράφηκε σημαντική άνοδος. Τότε, όμως, η Ελλάδα είχε τη δυνατότητα να αντλήσει μόνο τους χαμηλότερου εισοδηματικού προφίλ Ρώσους τουρίστες, αφού οι καλοί πελάτες είχαν κατευθυνθεί κυρίως στην Ισπανία και την Κύπρο. Χώρες οι οποίες καρπώθηκαν τα μεγαλύτερα οφέλη φέτος στη ρωσική αγορά.

Με αυτό τον τρόπο, αυξήθηκαν μεν οι Ρώσοι τουρίστες στην Ελλάδα, αλλά οι εισπράξεις από τη συγκεκριμένη αγορά είναι κατώτερες του αναμενομένου καθώς οι Ρώσοι που επέλεξαν τη χώρα μας ήταν χαμηλότερων οικονομικών δυνατοτήτων.

Μειωμένες τουριστικές εισπράξεις και υπερφορολόγηση αναμένεται να έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση της θέσης ακόμα και των ισχυρότερων ξενοδοχειακών επιχειρήσεων της χώρας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου της ΠΟΞ, η καθαρή θέση των κερδοφόρων επιχειρήσεων του κλάδου αναμένεται να υποχωρήσει κατά 20-25%, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για όλες τις άλλες επιχειρήσεις του κλάδου.

Πιο δύσκολα το 2017

Περιγράφοντας το περιβάλλον στο οποίο καλείται να κινηθεί ο ελληνικός τουρισμός το 2017, ο Γ. Ρέτσος σημείωσε πως παραμένουν ενεργές όλες οι αρνητικές μεταβλητές:

- Το καθεστώς υπερφορολόγησης δεν είναι δυνατόν να αλλάξει (λόγω Μνημονίου) την επόμενη χρονιά, με τις όποιες ελπίδες για κάτι τέτοιο να τοποθετούνται σε βάθος τριετίας.

- Το γεωπολιτικό περιβάλλον παραμένει δυσμενές για την Ελλάδα.

- Η τρομοκρατία των πόλεων στην Ευρώπη παραμένει ενεργή και απειλεί την τουριστική κίνηση της επόμενης χρονιάς με νέα πλήγματα.

- Το προσφυγικό/μεταναστευτικό παραμένει ενεργό ως θέμα και εμφανίζει ενδείξεις αναζωπύρωσης. Εξέλιξη που συνιστά εν δυνάμει απειλή για την επόμενη σεζόν.

«Την επόμενη χρονιά θα αντιμετωπίσουμε αυξημένο ανταγωνισμό ενώ την ίδια στιγμή εμείς θα είμαστε λιγότερο ανταγωνιστικοί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ο ανταγωνισμός αναμένεται να ενταθεί το 2017 μεταξύ των προορισμών της Μεσογείου καθώς η Τουρκία επιστρέφει δυναμικά, με στόχο να αφήσει πίσω τις φετινές της απώλειες, που έφθασαν τα 10 εκατ. τουρίστες.

Την ίδια στιγμή ξαναμπαίνει στο παιχνίδι και η Αίγυπτος. Ήδη ξεκινούν το επόμενο διάστημα οι πτήσεις τσάρτερ από Ρωσία και Γερμανία προς το βασικό τουριστικό θέρετρο της Αιγύπτου (Σαρμ Ελ Σεΐχ), που θα αποτελεί «τεστ ντράιβ» των τουρ οπερέιτορ, πριν καταλήξουν στις αποφάσεις τους για τα προγράμματα που θα υλοποιήσουν το καλοκαίρι στην Αίγυπτο.

Περιγράφοντας μια «γραμμή άμυνας» που θα επιτρέψει στον ελληνικό τουρισμό να αντεπεξέλθει στις δυσκολίες της επόμενης χρονιάς, ο πρόεδρος της ΠΟΞ επικεντρώθηκε:

- Στη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών φορέων των περιοχών που υποδέχονται τον κύριο όγκο προσφύγων.

- Τη στήριξη των επιχειρήσεων μέσω του αναπτυξιακού νόμου, ο οποίος δεν λειτούργησε τη διετία 2015-2016.

- Τη διασφάλιση ότι θα χορηγούνται ταχύτατα οι βίζες σε μια σειρά ώριμες αγορές. Με πρώτη απ' όλες αυτή της Ρωσίας.

Η δυστοκία στην αντιμετώπιση της γκρίζας οικονομίας

Ο Γ. Ρέτσος τοποθετήθηκε και στο θέμα της γκρίζας οικονομίας καθώς και στον χώρο των καταλυμάτων. Όπως εξήγησε, τα δεδομένα είναι γνωστά στην κυβέρνηση όπως και το μέγεθος της τεράστιας φοροδιαφυγής που συντελείται, η οποία υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε απώλεια εσόδων του δημοσίου που φθάνει τα 400 εκατ. ευρώ.

«Για τον λόγο αυτό προκαλεί εύλογες απορίες η καθυστέρηση της κυβέρνησης να καθιερώσει θεσμικό πλαίσιο που θα θέτει τους όρους για τα μίσθωση ιδιωτικών κατοικιών σε τουρίστες», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ξενοδοχειακές πηγές αποδίδουν τη δυστοκία εκ μέρους της κυβέρνησης να θεσπίσει κανόνες του παιχνιδιού στη συγκεκριμένη αγορά στον... ΕΝΦΙΑ. Για την ακρίβεια, όπως υποστηρίζουν, η κυβέρνηση αφήνει σιωπηρά να παρατείνεται το νομοθετικό κενό, παρά τη φοροδιαφυγή, προκειμένου χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών να αντλήσουν έσοδα προκειμένου να εξοφλούν και τον ΕΝΦΙΑ.

Σε κάθε περίπτωση, η ΠΟΞ θεωρεί ότι στον χώρο της γκρίζας οικονομίας όσον αφορά τα καταλύματα, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε τρία επίπεδα:

- Να αποκτήσουν «ονοματεπώνυμο» όσοι αποφασίζουν να νοικιάζουν τα σπίτια τους σε τουρίστες, μέσω της ένταξής τους σε κάποιο Μητρώο.

- Να διασφαλίζεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους ότι δηλώνουν τα εισοδήματά τους από τη μίσθωση κατοικιών και

- να διασφαλίζεται ότι οι πλατφόρμες μίσθωσης τύπου Airbnb αποδίδουν στο δημόσιο τους φόρους που τους αναλογούν από τη δραστηριότητά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v