Τη δική της ατζέντα θέλει να επιβάλει η ΝΔ

Πώς αποτιμά η Πειραιώς τη χθεσινή μάχη στη Βουλή. Η νέα προ ημερησίας συζήτηση για τη διαπλοκή και η γαλάζια επιχειρηματολογία. Η Μαριέττα Γιαννάκου, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο... Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος.

Τη δική της ατζέντα θέλει να επιβάλει η ΝΔ

Για «μία ακόμα νικηφόρα κοινοβουλευτική μάχη» κάνουν λόγο στη ΝΔ αποτιμώντας τη χθεσινή προ ημερησίας συζήτηση για την παιδεία, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιλέγει -βάσει στρατηγικής- να εστιάσει μόνο στο συγκεκριμένο θέμα και να μην απαντά στις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα στις τηλεοπτικές άδειες και στη διαπλοκή.

Η συγκεκριμένη τακτική είχε αποφασιστεί από τα προηγούμενα 24ωρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους συνεργάτες του, με κύριο επιχείρημά τους ότι «οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις ασταμάτητες αντιπαραθέσεις και πλέον αναζητούν να ακούσουν υπεύθυνες και ρεαλιστικές προτάσεις για συγκεκριμένα ζητήματα».

Στο πλαίσιο αυτό, λένε στην Πειραιώς, έγινε στα μάτια των πολιτών και η αναπόφευκτη σύγκριση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ και τον πρωθυπουργό, ο οποίος «πιεσμένος και αμήχανος, προσπάθησε να απολογηθεί για τα πεπραγμένα του». Η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τις ίδιες πηγές, θα συνεχίσει να θέτει τη δική της ατζέντα στον δημόσιο διάλογο, προβάλλοντας τα προγραμματικά της πλεονεκτήματα και «σύροντας τον Αλέξη Τσίπρα» πίσω από τις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Εκεί εντάσσουν και τη νέα προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, ο χρόνος της οποίας θα οριστεί σήμερα από τη Διάσκεψη των Προέδρων. «Δεν έρχεστε ως κατήγορος, απολογούμενος είστε για τα ζητήματα διαφάνειας και διαπλοκής», είπε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Αλέξη Τσίπρα, προκαλώντας τον να έρθει να συζητήσουν περί διαπλοκής σε μια άλλη συζήτηση, με τον πρωθυπουργό να «σηκώνει το γάντι» και να ανταποκρίνεται, καταθέτοντας τη σχετική πρόταση στο προεδρείο της Βουλής.

Η συγκυρία είναι κρίσιμη, καθώς αύριο το ΣτΕ θα συνεδριάσει για τη συνταγματικότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, στην αξιωματική αντιπολίτευση ωστόσο θεωρούν όλα τα δεδομένα υπέρ τους, συμπεριλαμβανομένων και των πρόσφατων υποθέσεων Καλογρίτσα, Τράπεζας Αττικής και offshore της εφημερίδας Αυγή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπενθύμισε στον πρωθυπουργό ότι «τον Μάρτιο του '16 έγινε ξανά συζήτηση για τη διαπλοκή και υποστήκατε πανωλεθρία. Από τότε προστέθηκαν πολλά στον δημόσιο διάλογο», είπε και χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη την πρόταση που, επί της ουσίας, είναι αποδοχή της δικής μας πρότασης για να τα πούμε όλα αυτά».

Προνομιακό πεδίο

Υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας θεωρεί την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα ως «προνομιακό πεδίο» για τον πρόεδρο της ΝΔ, που -σύμφωνα με τον ίδιο- «σε κάθε μάχη στη Βουλή κερδίζει κατά κράτος τον πρωθυπουργό», όσον αφορά στις εντυπώσεις.

Και στην επόμενη συζήτηση, όποτε και αν διεξαχθεί αυτή, κατά την ίδια πηγή, ο Αλέξης Τσίπρας «θα βρεθεί και πάλι στο καναβάτσο, εγκλωβισμένος στο σκηνικό που εκείνος έχει διαμορφώσει στην προσπάθειά του να υιοθετήσει και να επεκτείνει τη διαπλοκή».

Ο κ. Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή του ομιλία, έκανε μία ακόμη επίθεση φιλίας σε καραμανλικό στέλεχος, την πρώην υπουργό Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, που παρέστη στη Βουλή για πρώτη φορά μετά την περιπέτεια με την υγεία της, ενώ θυμήθηκε τη δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, όταν «η πολιτική ηγεσία βρήκε το σθένος να υψώσει ένα ανάχωμα Δημοκρατίας. Αλλά τότε, στη Βουλή και στην ηγεσία της Αριστεράς ήταν ο Χαρίλαος Φλωράκης και ο Λεωνίδας Κύρκος. Σήμερα είναι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς», τόνισε με εμφανή δόση ειρωνείας.

Και προφανώς, ειδικά σε θέματα παιδείας, ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα άφηνε απέξω την Άννα Διαμαντοπούλου και τον νόμο της, που υπερασπίζεται με πάθος. «Όταν η ΝΔ ψήφισε το 2011 τον νόμο Διαμαντοπούλου, αποφάσισε να αφήσει το θέμα της παιδείας έξω από το πεδίο αντιπαράθεσης των κομμάτων», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v