Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας εισαγόμενων μεταχειρισμένων Ι.Χ.

Η εγκύκλιος της ΓΓΔΕ που ερμηνεύει τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο οδηγεί σε χαμηλότερα τέλη για ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων. Δεν υπάρχουν αλλαγές στα υπόλοιπα ισχύοντα τέλη.

Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας εισαγόμενων μεταχειρισμένων Ι.Χ.

Το έτος πρώτης ταξινόμησης σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι το έτος ταξινόμησης στην Ελλάδα θα μετρά από το 2017 για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο της ΓΓΔΕ, μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης με το νόμο 4410/2016, η εφαρμογή της οποίας θα οδηγήσει σε χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας τους ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων, λόγω μεγαλύτερης παλαιότητας.

Η εγκύκλιος έρχεται την ώρα που δεν είναι ξεκάθαρο τι και εάν θα αλλάξει για τα τέλη κυκλοφορίας όλων των αυτοκινήτων το 2017, με το υπουργείο Οικονομικών να προκρίνει πλέον οριακές αλλαγές αναφορικά με τα τέλη κυκλοφορίας παλαιών αυτοκινήτων (στοχευμένες μειώσεις, ώστε να ανακοπεί το κύμα καταθέσεων πινακίδων), χωρίς σαρωτικές αλλαγές του συστήματος υπολογισμού τους.

Με την εγκύκλιο δεν επέρχεται η παραμικρή αλλαγή στα ισχύοντα τέλη των Ι.Χ. πέραν των εισαγόμενων μεταχειρισμένων, τα οποία επηρεάζονται μετά τη διάταξη νόμου.

Ορίζεται ότι επανακαθορίζεται η έννοια της «πρώτης ταξινόμησης» για τις ανάγκες υπολογισμού Τελών Κυκλοφορίας έτους 2017 και επόμενων στα Επιβατικά Ιδιωτικής Χρήσης και Επιβατικά Δημοσίας Χρήσης οχήματα. Συγκεκριμένα, όπου στις ισχύουσες έως σήμερα διατάξεις γίνεται αναφορά σε «οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα» αντικαθίσταται με την αναφορά σε «οχήματα που ταξινομούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα ή σε χώρα της Ευρωπαϊκής Eνωσης (Ε.Ε.) ή του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.)».

Κατά συνέπεια, για τα επιβατικά οχήματα που εισάγονται στην Ελλάδα μεταχειρισμένα από άλλες χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ, λαμβάνεται πλέον υπόψη για την επιβολή των τελών κυκλοφορίας έτους 2017 και επομένων, η ημερομηνία κατά την οποία έλαβε χώρα η πρώτη ταξινόμησή τους σε χώρα της ΕΕ ή του ΕΟΧ και όχι η πρώτη ταξινόμησή τους στην Ελλάδα.

Για να γίνουν αντιληπτές οι μεταβολές, από την εγκύκλιο προκύπτει ότι για παράδειγμα σε εισαγόμενο μεταχειρισμένο Ι.Χ. 1.800 κυβικών από ευρωπαϊκή χώρα, το οποίο ταξινομήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 2004 αλλά η πρώτη ευρωπαϊκή ταξινόμηση ήταν το 2000, με το ισχύον σύστημα επιβαρύνεται με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 300 ευρώ. Με τις αλλαγές, από το 2017 τα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο αυτοκίνητο μειώνονται σε 280 ευρώ.

 

* Δείτε όλη την εγκύκλιο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v