Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη 2,7% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2017

Με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν και τις προβλέψεις του προγράμματος θα ευθυγραμμίζεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού, παρότι η κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2016 θα υπερβεί τους στόχους.

Ανάπτυξη 2,7% στο προσχέδιο του προϋπολογισμού το 2017

Ευθυγραμμισμένο με τις προβλέψεις του προγράμματος θα είναι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Reuters, θα αποτυπώνει την προσδοκία ότι το 2017 θα είναι χρονιά ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να κινείται ανοδικά κατά 2,7% (όσο και η εκτίμηση της Κομισιόν), στηριγμένο στις επενδύσεις και στα έσοδα από τον τουρισμό.

Για φέτος διατηρείται η εκτίμηση ότι η χρονιά θα κλείσει με ύφεση 0,3%, παρότι ο Αλέξης Τσίπρας σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριξε ότι είναι εφικτό το θετικό πρόσημο για το σύνολο του έτους (ανάκαμψη 0,2-0,4% του ΑΕΠ).

Την επόμενη χρονιά, η χώρα καλείται βάσει του προγράμματος να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 1,75% του ΑΕΠ, σημαντικά υψηλότερο από το φετινό 0,5%. Το τελευταίο νούμερο θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, παρότι και σε αυτό το μέτωπο η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα κινηθεί πάνω από τον στόχο (όπως και η ΤτΕ που εκτίμησε ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 0,8% του ΑΕΠ).

Σε ό,τι αφορά στο χρέος, αναμένεται ότι την επόμενη χρονιά θα υποχωρήσει σε 175,8% του ΑΕΠ από 180% του ΑΕΠ φέτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v