Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται η νομοθετική ρύθμιση τις ενοικιάσεις κατοικιών μέσων Airbnb

Εκτιμάται ότι ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού έχει ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και παρουσιάζει ανοδικές τάσεις. Η κυβέρνηση φέρνει ρύθμιση ώστε να μπουν κανόνες και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή.

Ερχεται η νομοθετική ρύθμιση τις ενοικιάσεις κατοικιών μέσων Airbnb

Ο Υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού συμμετείχε στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ενημέρωση του υπουργείου στο Συμβούλιο, ο Γιώργος Σταθάκης παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την οικονομία διαμοιρασμού (sharing economy), κυρίως στον τομέα του τουρισμού, που συνιστά και τον πρώτο τομέα δραστηριοποίησής της στη χώρα.

Εκτιμάται ότι ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού έχει ήδη ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ και παρουσιάζει ανοδικές τάσεις. Η συνεισφορά της στα τουριστικά και οικονομικά μεγέθη της οικονομίας θεωρείται σημαντική, και η Πολιτεία επιθυμεί την περαιτέρω ανάπτυξή της, θεσπίζοντας όμως παράλληλα σαφείς κανόνες για τη λειτουργία της, προστατεύοντας το σημαντικό για την ελληνική οικονομία τουριστικό προϊόν και εξασφαλίζοντας δημόσια έσοδα.

Σε αυτό το πλαίσιο τα Υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, πρόκειται να εισάγουν στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση με τους εξής βασικούς άξονες:

1. Να καθοριστούν σαφή όρια ανάμεσα στην επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσεται μέσω της εκμετάλλευσης μικρής κλίμακας τουριστικών καταλυμάτων, και στην ευκαιριακή εκμετάλλευση από ιδιώτες επιπλέον ακινήτων που διαθέτουν με σκοπό την ενίσχυση του εισοδήματος τους.

2. Να εξασφαλιστεί ένα ελάχιστο επίπεδο προστασίας χρηστών και τρίτων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ποιότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

3. Να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα παραοικονομίας και φοροδιαφυγής που επακόλουθα έχουν δημιουργηθεί λόγω της απουσίας ρυθμιστικού πλαισίου.

Η νομοθετική διάταξη θα ρυθμίσει το τοπίο της οικονομίας διαμοιρασμού στον τουρισμό, αποτελώντας παράλληλα τον οδηγό για τη ρύθμιση και άλλων υποτομέων της οικονομίας διαμοιρασμού το επόμενο διάστημα. Αυτή η προσπάθεια δεν περιορίζεται στην ελληνική αγορά, αντιθέτως, το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει ήδη προβεί σε μια σειρά παρεμβάσεων ενώπιον των αρμόδιων ομάδων εργασίας του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε., ώστε να διασφαλιστεί η οικονομικά ισορροπημένη και κοινωνικά βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας του διαμοιρασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v