Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουρισμός: Ποιοι «έσωσαν την παρτίδα» στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

Μειώθηκαν οι διανυκτερεύσεις από βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Σημαντική πτώση από Ρωσία, Πολωνία, Κάτω Χώρες. Μεγάλη άνοδος από Βρετανία και ενθαρρυντική αύξηση από αναδυόμενες αγορές.

Τουρισμός: Ποιοι «έσωσαν την παρτίδα» στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης

Τις συνέπειες από τη φετινή μείωση του οδικού τουρισμού στη χώρα αλλά και τις ελλείψεις στην αεροπορική σύνδεση με κύριες και αναδυόμενες τουριστικές αγορές της Ευρώπης μετράει η Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου ο εισερχόμενος τουρισμός κατέγραψε οριακή μείωση 0,49% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, πτώση η οποία μεταφράζεται σε 3.500 λιγότερες διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας.

Στο ίδιο διάστημα, ωστόσο, οι συνολικές (εσωτερικός και εξωτερικός τουρισμός) διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της πόλης σημείωσαν άνοδο 4,5% (+62.000 διανυκτερεύσεις) καθώς έφθασαν το 1.482.917 έναντι 1.419.992 στο οκτάμηνο του 2015.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι στα στοιχεία του 2015 συμπεριλαμβάνεται ένας σημαντικός αριθμός «έκτακτων» διανυκτερεύσεων που αφορούσαν κυρίως Σύριους πρόσφυγες οι οποίοι διέμεναν για λίγες μέρες σε μικρά ξενοδοχεία της πόλης πριν κατευθυνθούν σε άλλες χώρες.

Η ανάσχεση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία προς τη χώρα μας φέτος είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν στο μισό (-45,17%) οι διανυκτερεύσεις Σύριων επισκεπτών. Έτσι, από στο ξενοδοχειακό πάρκο της συμπρωτεύουσας δημιουργήθηκε μια «τρύπα» περίπου 15.000 διανυκτερεύσεων καθώς στο οκτάμηνο πέρυσι οι Σύριοι μετρούσαν 32.116 διανυκτερεύσεις έναντι 17.609 φέτος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσ/νίκης η άνοδος 4,5% που κατέγραψαν οι συνολικές διανυκτερεύσεις στην πόλη οφείλεται κατά βάση στους Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι, σύμφωνα με ξενοδοχειακές πηγές, εκμεταλλεύτηκαν τον ανταγωνισμό των αεροπορικών εταιρειών Aegean-Ryanair στη γραμμή Αθήνα-Θα/νίκη και, τις πολλές διαθέσιμες θέσεις και τις προσφορές που υπήρχαν.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι Έλληνες πραγματοποίησαν στο οκτάμηνο συνολικά 767.174 διανυκτερεύσεις ή 66.500 περισσότερες από πέρυσι καταγράφοντας αύξηση 9,48%. Το αυξημένο ειδικό βάρος των Ελλήνων πελατών στα ξενοδοχεία της συμπρωτεύουσας αποτυπώνεται στο γεγονός ότι αντιπροσωπεύουν το 1/3 των συνολικών διανυκτερεύσεων.

Κύπριοι και Τούρκοι αποδείχθηκαν για μια ακόμα χρονιά οι καλύτεροι αλλοδαποί πελάτες των ξενοδοχείων της Θεσ/νίκης. Οι μεν Κύπριοι επισκέπτες πραγματοποίησαν 95.071 διανυκτερεύσεις στο διάστημα Ιαν.-Αυγ. φέτος σε σύγκριση με πέρυσι (+11,27%) ενώ οι Τούρκοι έφθασαν τις 55.973 σημειώνοντας άνοδο 5,07%, παρά τα προβλήματα που προέκυψαν φέτος μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γειτονική χώρα.

Την ίδια στιγμή, τα ξενοδοχεία της πόλης κατέγραψαν σημαντική υποχώρηση σε μια σειρά από βασικές και ανερχόμενες ευρωπαϊκές αγορές του ελληνικού τουρισμού, γεγονός, σύμφωνα με ξενοδοχειακές πηγές της συμπρωτεύουσας, που συνδέεται και με τα επίπεδα αεροπορικής σύνδεσης της Θες/νίκης με αυτές τις αγορές.

Έτσι, στα περυσινά επίπεδα ήταν οι διανυκτερεύσεις επισκεπτών από τη Γερμανία (+0,37%) ενώ λιγότερες πραγματοποίησαν πελάτες από τη Ιταλία (-7,47%), Ρωσία (-10,87%), Ισραήλ (-2,42%), Γαλλία (-7,01%), Ολλανδία (-10,6%), Βέλγιο (-8,94%), Πολωνία (-50%).

Στον αντίποδα, η Θεσ/νίκη προσέλκυσε περισσότερους πελάτες, μεταξύ άλλων, από το Ηνωμένο Βασίλειο (+31,73%), Ισπανία (+12,25%) , Ελβετία (+18,31%), Ιρλανδία (+16,73%).

Τη δυναμική που μπορούν να αποκτήσουν μια σειρά χώρες για την αγορά της Θεσ/νίκης αποτυπώνει η άνοδος που κατέγραψαν οι διανυκτερεύσεις πελατών από χώρες όπως τη Λιθουανία (+198,86%), την ΠΓΔΜ (+68,39%), τη Φινλανδία (+46,43%) ή την Κορέα (25,51%).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v