Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

EwG: Τροχάδην για τις τελευταίες εκκρεμότητες των 2,8 δισ.

Προθεσμία ως το πρωϊ της 10ης Οκτωβρίου έχει η κυβέρνηση για να κλείσει και τα τελευταία εναπομείναντα προαπαιτούμενα. Νέα συνεδρίαση του EwG ανήμερα του Eurogroup, για να ανοίξει ο δρόμος της εκταμίευσης.

EwG: Τροχάδην για τις τελευταίες εκκρεμότητες των 2,8 δισ.

Σε ένα EwG που θα γίνει το πρωί της 10ης Οκτωβρίου θα κληθεί η Ελλάδα να επιβεβαιώσει ότι έχει κλείσει και τις τελευταίες δύο εκκρεμότητες από τα προαπαιτούμενα, προκειμένου την ίδια μέρα να πάρει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Τα προαπαιτούμενα εξετάστηκαν στο EwG που έγινε χθες το βράδυ και όπως διαπιστώθηκε, οι δύο βασικές εκκρεμότητες είναι το θέμα της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και η αγορά των ΑΠΕ και του τέλους ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ).

Η ελληνική πλευρά που διαμηνύει ότι το κλίμα στη συζήτηση είναι καλό δεσμεύτηκε ότι όλες οι εκκρεμότητες θα έχουν κλείσει την επόμενη εβδομάδα, δίνοντας έτσι στους υπουργούς Οικονομικών τη δυνατότητα να απελευθερώσουν την επόμενη δόση, η οποία κατά το μεγαλύτερο μέρος της θα κατευθυνθεί για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Για το τελευταίο αυτό θέμα η Αθήνα θα προσκομίσει και τα νέα στοιχεία που θα πιστοποιούν ότι τα χρήματα που έλαβε τον Ιούλιο διατέθηκαν ως έπρεπε στην αγορά.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ενημέρωσε το EWG για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο λόγος για τα μέτρα που στόχο έχουν να καταστήσουν πιο διαχειρίσιμες τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα. Θα πρέπει να αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 18 Οκτωβρίου, με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να επιστρέφουν για να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v