Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρόεδρος ΣτΕ: Εγώ ματαίωσα τη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες

Το κλίμα που επιχειρείται να διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις επικαλείται ο Ν. Σακελλαρίου, για την απόφασή του να ματαιώσει τη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες. Για συνεδρίαση με μεγάλη ένταση μιλούν οι πληροφορίες. Η κόντρα κυβέρνησης - ΝΔ και οι αντιδράσεις των κομμάτων.

Πρόεδρος ΣτΕ: Εγώ ματαίωσα τη διάσκεψη για τις τηλεοπτικές άδειες

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, ο Νίκος Σακελλαρίου γνωστοποιεί ότι προχώρησε σε ματαίωση της διάσκεψης της Ολομέλειας για το θέμα της συνταγματικότητας του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Ενόψει του κλίματος το οποίο επιχειρείται να διαμορφωθεί τις τελευταίες, ιδίως, ημέρες από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας για τις εκκρεμείς ενώπιον του Δικαστηρίου υποθέσεις των τηλεοπτικών αδειών, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι πρέπει να ματαιωθεί η προγραμματισθείσα (από 13/9/2016) για σήμερα διάσκεψη επί των υποθέσεων αυτών».

Νωρίτερα, οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι η διάσκεψη διακόπηκε μετά από έντονη αντιπαράθεση που υπήρξε μεταξύ των δικαστών και του προέδρου του δικαστηρίου Νικόλαου Σακελλαρίου.

Αφορμή, σύμφωνα με πληροφορίες, για την αντιπαράθεση αποτέλεσε ο πρόλογος του κ. Σακελλαρίου στην αρχή της διάσκεψης, όπου αναφέρθηκε στην κρισιμότητα της υπόθεσης για τη χορήγηση των αδειών κ.λπ.

Η όλη αναφορά του κ. Σακελλαρίου εξελήφθη ως προσπάθεια να προκαταλάβει την κρίση των δικαστών. Από το σημείο αυτό και μετά ξεκίνησε η αντιπαράθεση μέσα στην αίθουσα των διασκέψεων.

Αγνωστο είναι πότε θα γίνει η επόμενη διάσκεψη, η οποία θα γνωστοποιηθεί 24 ώρες πριν πραγματοποιηθεί.

Διαψεύδει το κλίμα έντασης η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών

Μετά τις παραπάνω πληροφορίες αλλά και την ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ ανακοίνωση εξέδωσε και η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών ΣτΕ. Σε αυτή αναφέρει: 

«Σύμφωνα με την από 30-9-2016 ανακοίνωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο μόνος λόγος για τον οποίο ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα διάσκεψη της Ολομέλειας του Δικαστηρίου επί των υποθέσεων για τις τηλεοπτικές άδειες είναι το κλίμα που έχει διαμορφωθεί από δημόσιες τοποθετήσεις και εκδηλώσεις ως προς την έκβαση της διασκέψεως της Ολομέλειας για τα θέματα αυτά.

Επομένως, όσα αντίθετα αναφέρονται στον τύπο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Κυβέρνηση: Ο διαγωνισμός εξελίσσεται ομαλά και ταχύτατα

Η κυβέρνηση κρατά χαμηλούς τους τόνους μετά την διακοπή της συζήτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

"Οι διαγωνιστικές διαδικασίες εξελίσσονται ομαλά και ταχύτατα, δεδομένου ότι το ΣτΕ απέρριψε όλες τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατατέθηκαν για να διακοπεί ο διαγωνισμός".

Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι το ΣτΕ πρέπει να αφεθεί να αποφασίσει ανεπηρέαστο και επισημαίνουν ότι τις τελευταίες ημέρες "η όξυνση του πολιτικού και μιντιακού λόγου γίνεται για τον ακριβώς αντίθετο λόγο, δηλαδή για να ασκηθεί πίεση στους δικαστές".

Υποστηρίζουν δε, ότι η διακοπή της σημερινής, πολυαναμενόμενης, συνεδρίασης, έγινε για διαδικαστικούς λόγους. Να σημειωθεί μάλιστα ότι σύμφωνα με πληροφορίες ο Ιβαν Σαββίδης ήδη κατέβαλε τη δόση που του αναλογεί για την άδεια (20,5 εκατ. ευρώ) μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου για την προέλευση των χρημάτων.

Κουμουτσάκος: Από σκοτεινή σκοτεινότερη η υπόθεση «τηλεοπτικές άδειες»

«Μετά τους ισχυρισμούς του νομικού συμβούλου υποψήφιων διεκδικητών τηλεοπτικής άδειας, καθώς και μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, η υπόθεση "τηλεοπτικές άδειες" έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε ότι κάθε μέρα που περνά επιβεβαιώνεται ότι αυτή η υπόθεση έχει καταρρεύσει και πρόσθεσε: «Όχι μόνο στη συνείδηση των πολιτών, αλλά και στην πράξη.

Μόνη λύση, η πρόταση που εξαρχής υπέβαλε η Νέα Δημοκρατία: Κατάργηση του νόμου Παππά και διεξαγωγή νέου διαγωνισμού από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης». 

Μαξίμου: Πρωτοφανείς οι δηλώσεις Κουμουτσάκου 

Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού απάντησε στον Γ. Κουμουτσάκο, χαρακτηρίζοντας αδιανόητες τις δηλώσεις του για την ελληνική δικαιοσύνη.

Οπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, "ο κ. Κουμουτσάκος προέβη σήμερα σε μια πρωτοφανή δήλωση, αναφέροντας επί λέξει ότι «μετά τα όσα συνέβησαν σήμερα στο ΣτΕ, η υπόθεση «τηλεοπτικές άδειες» έγινε από σκοτεινή, σκοτεινότερη».

Η αδιανόητη αυτή δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ, επιχειρεί ευθέως να αμφισβητήσει την ικανότητα της Δικαιοσύνης και μάλιστα ενός ανώτατου Δικαστηρίου, όπως το ΣτΕ, να απονείμει δικαιοσύνη, στοχοποιώντας μια δικαστική λειτουργία και μια συγκεκριμένη διαδικασία ως «σκοτεινή».

Η σαφής απάντηση της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ επισημαίνει ήδη ότι όσα «σκοτεινά» αναφέρονται στον τύπο για την ματαίωση της συνεδρίασης του ΣτΕ, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Ωστόσο, η ευθύνη της ΝΔ για την πρωτοφανή αμφισβήτηση των έργων της Ελληνικής Δικαιοσύνης είναι βαρύτατη".

Κουμουτσάκος: Ολοι ξέρουν ποιος παρεμβαίνει συστηματικά στο έργο της Δικαιοσύνης

Ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β' Αθηνών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το Μέγαρο Μαξίμου καταφεύγει, για ακόμη μια φορά, στη γνωστή σκοτεινή προπαγάνδα του.

Παραποιεί, διαστρεβλώνει, συκοφαντεί.

Όλοι θυμούνται πολύ καλά ποιος παρεμβαίνει συστηματικά, ωμά και κυνικά στο έργο της Δικαιοσύνης.

Είναι η Κυβέρνηση.

Είναι ο κ. Τσίπρας που, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο Νόμος Παππά από το ΣτΕ, είπε κατά λέξη: "Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μια πιθανότητα".

Στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είναι βαριά έκθετοι και εκτεθειμένοι.

Είναι κατηγορούμενοι.

Βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο.

Και γι' αυτό είναι πανικόβλητοι».

ΠΑΣΟΚ: Επιτείνονται οι ανησυχίες μας

«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη τήρησε όπως όφειλε, στάση ευθύνης σε σχέση με τη διαδικασία η οποία εξελίσσεται στο ΣΤΕ για την νομιμότητα της αδειοδότησης των καναλιών», δήλωσε ο Υπεύθυνος του Τομέα Δικαιοσύνης, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θ. Παπαθεοδώρου.

«Μόνο ο Πρωθυπουργός έσπευσε να «υπαγορεύσει» την αρεστή για την Κυβέρνηση απόφαση που θα έπρεπε να λάβουν οι Ανώτεροι Δικαστές. Οι σημερινές εξελίξεις στο ΣΤΕ επιτείνουν τις ανησυχίες μας. Οι Θεσμοί και κυρίως η Δικαιοσύνη πρέπει να προστατεύουν το κύρος τους και να λειτουργούν μακριά από κάθε μορφή χειραγώγησης».

Ποτάμι: Βαθύτατη ανησυχία για την λειτουργία των θεσμών στην χώρα

Σχολιάζοντας την εξέλιξη της διάσκεψης του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες το Ποτάμι, σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι «τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα».

Αναλυτικά το σχετικό σχόλιο του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη:

«Η εικόνα που εκπέμπεται από τη σημερινή συνεδρίαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δημιουργεί βαθύτατη ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών στη χώρα μας.

Όταν διακόπτεται η συνεδρίαση ενός ανώτατου δικαστηρίου της χώρας εν μέσω αντεγκλήσεων και καταγγελιών για προσπάθεια υπαγόρευσης αποφάσεων, τότε τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα.

Πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δικαστών θα ορθώσει το ανάστημά της σε κάθε προσπάθεια κυβερνητικής παρέμβασης στο έργο της και θα υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Η κυβέρνηση λειτουργεί με νοοτροπία καθεστώτος και η αντίσταση στα σχέδια της είναι πράξη δημοκρατίας».

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v