Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aισιοδοξία Ευρωπαίων αξιωματούχων για εκταμίευση στις 10 Οκτωβρίου

Αισιόδοξοι ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ μέχρι την Τετάρτη, εμφανίστηκαν υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Aισιοδοξία Ευρωπαίων αξιωματούχων για εκταμίευση στις 10 Οκτωβρίου

Η Ελλάδα πιθανότατα θα επιτύχει ως την επόμενη εβδομάδα τους όρους για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, δήλωσαν ανώτατοι αξιωματούχοι της ευρωζώνης στο Reuters.

«Δεν είμαστε ακόμα εκεί, υπάρχουν κάποιες δράσεις που εκκρεμούν, αλλά οι ελληνικές αρχές είναι βέβαιες ότι θα τις ολοκληρώσουν ως την Τετάρτη» σημείωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης. 

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα του Reuters, αυτό θα αφήσει αρκετό χρόνο για να συμφωνήσουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου σε μια εκταμίευση. 

«Η προσδοκία είναι πως μια εκταμίευση θα λάβει πολιτική έγκριση» πρόσθεσε ο ίδιος. Την ίδια πεποίθηση εξέφρασε και δεύτερος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι το δυσκολότερο από τα τρία θέματα είναι το ζήτημα της αναδιάρθρωσης της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας, το οποίο χαρακτήρισε «πονοκέφαλο».

Ως προς την πιστοποίηση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων τη Δευτέρα θα μεταβεί σχετικό κλιμάκιο στην Αθήνα, και αναμένεται να ετοιμάσει μία νέα έκθεση συμμόρφωσης.

Αμέσως μετά θα συγκληθεί έκτακτο EuroWorking Group (Κατά πάσα πιθανότητα την Πέμπτη), αρκεί όπως είπε «να υπάρχει κάτι άξιο αναφοράς».

Στο δε eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, το οποίο αναμένεται να είναι σύντομο οι υπουργοί οικονομικών θα έχουν και μία μικρή συζήτηση για την πορεία των δημόσιων οικονομικών της χώρας όπως και για την πορεία αποπληρωμής του εσωτερικού χρέους της κυβέρνησης.

Κληθείς να σχολιάσει το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά και το ποιες είναι οι διαθέσεις του ΔΝΤ ως προς τη μελλοντική συμμετοχή του, δήλωσε πως «Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους θεσμούς και τον ESM δεν υπάρχει κανένας αυτοματισμός σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος, η απόφαση του eurogroup αναφέρει ότι αυτά θα εκτελεστούν μετά το πέρας της πρώτης αξιολόγησης και κατά το τέλος του ελληνικού προγράμματος, πρόκειται για περίπλοκες συζητήσεις τεχνικής φύσεως και θα χρειαστούν και νέες συναντήσεις για το θέμα».

Κατέληξε δε λέγοντας ότι ο κύριος Τσακαλώτος θα μεταβεί άλλωστε στην Ουάσινγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ και το ελληνικό ζήτημα θα αποτελέσει εκεί αντικείμενο των συζητήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v