Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι συζήτησαν Τσίπρας-Στουρνάρας για τράπεζες-κόκκινα δάνεια

Κόκκινα δάνεια και διοικήσεις τραπεζών συζήτησαν Τσίπρας-Στουρνάρας. Στήριξη του διοικητή της ΤτΕ στη νέα διοίκηση της Αττικής. «Είπαμε να τα λέμε σε τακτά διαστήματα», το σχόλιο για την επίσκεψη στο Μαξίμου. Θετική η εικόνα της οικονομίας.

Τι συζήτησαν Τσίπρας-Στουρνάρας για τράπεζες-κόκκινα δάνεια

«Είπαμε να τα λέμε σε τακτά διαστήματα». Ετσι απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας στην ερώτηση γιατί πήγε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου για συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Όπως είπε ο κεντρικός τραπεζίτης, ο πρωθυπουργός ζήτησε ενημέρωση για τις εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και τις τράπεζες. Ο επικεφαλής της ΤτΕ τόνισε ότι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας είναι θετική, ενώ εμφανίστηκε καθησυχαστικός στη σκιά της υπόθεσης της Deutsche Bank. «Το ελληνικό σύστημα είναι προστατευμένο, και το διεθνές. Εχουμε εργαλεία που δεν είχαμε λίγα χρόνια πριν», είπε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι συζητήθηκε επίσης το θέμα για τα κόκκινα δάνεια και πόσο μεγάλη σημασία έχει για την οικονομία. «Του εξήγησα για τους στόχους που έχουμε βάλει και πόσο μεγάλη σημασία έχει η επίτευξη των στόχων αυτών», υπογράμμισε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν θα υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσει κάποιος δανειολήπτης το δάνειό του πριν αυτό πουληθεί σε funds τόνισε ότι «όλα προβλέπονται στον κώδικα δεοντολογίας στην ΤτΕ, είναι στο χέρι των τραπεζών να επιλέξουν μεταξύ των επιλογών που προβλέπονται εκεί και να κάνουν πρόταση στο συνεργαζόμενο δανειολήπτη. Γι’ αυτό έχει σημασία να είναι κανείς συνεργάσιμος».

Αναφορικά με την αξιολόγηση είπε «περιμένω να κλείσει. Ο πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν». 

Δεν έγινε, σύμφωνα με τον ίδιο συζήτηση για τις εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής τις οποίες χαρακτήρισε θετικές. «Η νέα διοίκηση έχει την πλήρη εμπιστοσύνη μας και είμαστε σε συνεργασία μαζί τους».

Τέλος, σημείωσε ότι η διαδικασία για τις διοικήσεις των τραπεζών έχει ξεκινήσει.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό έχουν ως εξής:

«Είπαμε με τον πρωθυπουργό την προηγούμενη φορά που συναντηθήκαμε να τα λέμε σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μου ζήτησε ενημέρωση για την οικονομία, τα δημοσιονομικά και για τις διεθνείς εξελίξεις, όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα διεθνώς.

Τα κόκκινα δάνεια συζητήθηκαν;

Φυσικά συζητήθηκαν τα κόκκινα δάνεια. Του εξήγησα για τους στόχους που έχουμε βάλει και πόσο μεγάλη σημασία έχει η επίτευξη των στόχων αυτών.

Είναι εφικτό το σχέδιο που βλέπει τη δημοσιότητα, που κάποιος δανειολήπτης θα μπορεί να έρθει σε συνεννόηση με την τράπεζα έτσι ώστε να μη πάει το δάνειο του σε κάποιο από τα funds;

Κοιτάξτε, όλα αυτά προβλέπονται στον κώδικα δεοντολογίας της Τραπέζης της Ελλάδος. Άρα οι τράπεζες είναι στο χέρι τους να επιλέξουν μεταξύ όλων των επιλογών που προβλέπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας και να κάνουν πρόταση στον συνεργαζόμενο δανειολήπτη. Άρα, το βασικό είναι να είναι συνεργαζόμενος ο δανειολήπτης.

Οι εξελίξεις στην Deutsche Bank σας ανησυχούν; Είναι προστατευμένο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

Το Ελληνικό σύστημα είναι προστατευμένο και το διεθνές. Αυτή τη στιγμή έχουμε εργαλεία στα χέρια μας διεθνώς, που δεν είχαμε λίγα χρόνια πριν. Άρα δεν υπάρχει ανησυχία.

Για την Τράπεζα Αττικής μιλήσατε;

Όχι. Εκεί οι εξελίξεις πλέον είναι θετικές. Η νέα Διοίκηση έχει πλέον την απόλυτη στήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος και είμαστε σε συνεργασία μαζί τους.

Σε ότι αφορά τις διοικήσεις των τραπεζών αισιοδοξείτε ότι θα χουμε κάποια αποτελέσματα τις επόμενες μέρες;

Απ' ότι γνωρίζω η διαδικασία έχει ξεκινήσει.

Για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας;

Είναι θετική νομίζω.

Να διευκρινίσουμε για την Deutsche Bank. Τί σας ανησυχεί περισσότερο;

Όχι. Δεν με ανησυχεί κάτι. Όπως είπα, αυτή τη στιγμή έχουμε εργαλεία στα χέρια μας να προστατευθούμε από ενδεχόμενες εξελίξεις μη αρεστές. Δεν θεωρώ όμως ότι θα υπάρξει κάτι τέτοιο. Αυτό διαβεβαίωσα τον πρωθυπουργό.

Κάτι τελευταίο. Περιμένετε να κλείσει η αξιολόγηση μέσα στο χρονοδιάγραμμα; 'Έχετε αυτή την αίσθηση; Στις 10 Οκτωβρίου;

Ναι, ο Πρωθυπουργός με διαβεβαίωσε ότι η αξιολόγηση θα κλείσει το συντομότερο δυνατό. Γιατί κι εγώ του είπα ότι αυτό είναι προϋπόθεση για να έχουμε θετικότερες εξελίξεις στην οικονομία μετά.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v