Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατηγική τριών σημείων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Πρωτοβουλίες του προέδρου της ΝΔ με φόντο ενδεχόμενες εξελίξεις. Συσπείρωση, ενότητα και ανανέωση στα εσωκομματικά. Η πορεία προς το λαό για να «οριστικοποιηθεί το πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα» και το σκληρό αντιπολιτευτικό ροκ απέναντι στην κυβέρνηση.

Στρατηγική τριών σημείων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Η ενίσχυση του πρωθυπουργικού του προφίλ και η πειστική διάδοση στους πολίτες του αισιόδοξου μηνύματος που παρουσίασε στη ΔΕΘ είναι τα νέα μεγάλα στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επόμενο διάστημα. Σε εφαρμογή του επικοινωνιακού του σχεδίου που κατέστρωσε με τους στενούς του συνεργάτες, ο πρόεδρος της ΝΔ αναλαμβάνει σειρά πρωτοβουλιών σε όλα τα μέτωπα με στόχο το κόμμα του να οργανωθεί στον μέγιστο βαθμό και το συντομότερο δυνατόν ώστε να μην αιφνιδιαστεί από ενδεχόμενες πολιτικές εξελίξεις.  Με γνώμονα και τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ημερών, στην Πειραιώς αναζητούν τρόπους για να βελτιώσουν τους δείκτες των ποιοτικών στοιχείων όπου παρατηρείται υστέρηση, ενώ το βάρος του κομματικού μηχανισμού και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη δίνεται σε τρία μέτωπα: το εσωκομματικό, αυτό της επαφής με την κοινωνία και το αντιπολιτευτικό.

1. Με φόντο το τρίπτυχο «συσπείρωση – ενότητα – ανανέωση», ο πρόεδρος της ΝΔ θέλει να εξαλείψει οποιαδήποτε υπόνοια εσωστρέφειας και η παράταξή του να πορευτεί ενιαία, δίχως «παρατράγουδα» στο δρόμο προς την «ανάκτηση της διακυβέρνησης της χώρας».

Με αφορμή και τα επίσημα εγκαίνια των νέων γραφείων της ΝΔ στο Μοσχάτο που θα γίνουν το απόγευμα της Τρίτης, έχει ήδη αποστείλει προσκλήσεις στους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, καθώς και σε όλα τα κορυφαία -νυν και πρώην- γαλάζια στελέχη. Παράλληλα, σχεδιάζει τη σύγκλιση των οργάνων του κόμματος, επιζητώντας την άμεση επαφή του με όλα τα αιρετά στελέχη. Έτσι, λίγες ώρες πριν από τα εγκαίνια, θα συνεδριάσει η Πολιτική Επιτροπή -για πρώτη φορά στην οδό Πειραιώς, ενώ αναμένεται να συγκληθούν τόσο η Εκτελεστική Γραμματεία (ίσως και τη Δευτέρα) όσο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα αργότερα.

Τα επόμενα 24ωρα από το γαλάζιο στρατόπεδο θα απευθυνθούν στους πολίτες που συμφωνούν με τις αρχές και αξίες της ΝΔ και θα επιθυμούσαν να συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Θα τους προσκαλέσουν να συμβάλλουν στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για ένα «διαφορετικό ήθος, ύφος, αλλά και διαφορετική ποιότητα» στην πολιτική, πείθοντας τις τοπικές κοινωνίες για το αγαθό των προθέσεών τους.

2. Η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λαύριο, λένε στενοί συνεργάτες του, ήταν μόνο η αρχή, αφού οι περιοδείες του ιδίου και των βουλευτών θα συνεχιστούν μέχρι η «συμφωνία αλήθειας» της Θεσσαλονίκης να δημοσιοποιηθεί σε όλους τους νομούς της χώρας και να «οριστικοποιηθεί το πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα υπέρ της ΝΔ».

Τα «οδοιπορικά» σε όλη την Ελλάδα στοχεύουν στην ανάδειξη των προτάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως λύσεις στα μείζονα προβλήματα των τοπικών κοινωνιών. «Θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις τους, τις θέσεις τους, αλλά και να συζητήσουμε με τον κάθε ένα πολίτη, επαγγελματία, ακαδημαϊκό, άνεργο, οικογενειάρχη που δίνει καθημερινά τον αγώνα του από το δικό του μετερίζι», δηλώνει ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρης Αυγενάκης, την ίδια ώρα που έχει αρχίσει να ξεδιπλώνεται ο οδικός χάρτης της ΝΔ για την έξοδο της χώρας από την κρίση και να εξειδικεύονται οι προτάσεις της σε επιμέρους τομείς, όπως η παιδεία. Την ερχόμενη Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Αιτωλοακαρνανία, θα έχει επαφές με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και φορείς, αναδεικνύοντας τις προτάσεις του για την καταπολέμηση της ανεργίας.

3. Το «σκληρό ροκ» θα συνεχιστεί από τη ΝΔ όσον αφορά την αντιπολιτευτική της τακτική απέναντι στην κυβέρνηση. Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και η χθεσινή εξέλιξη με το ΣτΕ ανατροφοδότησε τα «οπλοστάσια» των δύο πλευρών. Η πόλωση θεωρείται βέβαιο πως θα κτυπήσει κόκκινο στη Βουλή στις 10 Οκτωβρίου, ημέρα που ορίστηκε να συζητηθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τη διαφθορά που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν θα έρθει ως κατήγορος αλλά ως απολογούμενος», είναι το σχόλιο της Πειραιώς, τα στελέχη της οποίας εκφράζουν τη σιγουριά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα πετύχει μία ακόμα νίκη σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έναντι του πρωθυπουργού». Μιλώντας χθες ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο αμερικανικό δίκτυο CNBC, κατηγόρησε την «ακροαριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι στέρησε από την Ελλάδα δύο χρόνια οικονομικών κερδών και γύρισε την οικονομία της χώρας πίσω», ενώ έκανε λόγο για «λάθος πολιτικές» της κυβέρνησης. «Εφαρμόζει το λάθος δημοσιονομικό μείγμα. Υπερφορολογεί την παραγωγική οικονομία και δεν έχει προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα πόλο έλξης για ξένες επενδύσεις», σημείωσε.

Προτεραιότητα, εξάλλου, στη ΝΔ θα επιμείνουν να δίνουν στα ζητήματα της καθημερινότητας και δη της ασφάλειας - προσφυγικό, της παιδείας και της υγείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v