Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αυτοκριτική» Ξανθού για τις ελλείψεις φαρμάκων

Μιλώντας τη Δευτέρα στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε ότι οι μειώσεις στις τιμές προκαλούν προβλήματα επάρκειας.

«Αυτοκριτική» Ξανθού για τις ελλείψεις φαρμάκων

Σε μία απρόσμενη αυτοκριτική για τις επιπτώσεις των συνεχών μειώσεων στις τιμές των φαρμάκων, προέβη ο υπουργός Υγείας από την Μπρατισλάβα, όπως μεταδίδει το iatronet.gr.

Μιλώντας τη Δευτέρα στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας, ο Ανδρέας Ξανθός παραδέχτηκε ότι οι μειώσεις στις τιμές προκαλούν προβλήματα επάρκειας, σημειώνοντας ότι 70 κωδικοί φαρμάκων παρουσιάζουν κατά διαστήματα ελλείψεις:
“Χώρες όπως η Ελλάδα, όπου η τιμολογιακή πολιτική στοχεύει κυρίως σε συνεχείς μειώσεις τιμών φθηνών και αποτελεσματικών φαρμάκων (κυρίως γενοσήμων αλλά και off patend), οδηγώντας είτε σε παράλληλες εξαγωγές είτε σε υποκατάσταση από πολύ ακριβότερα φάρμακα, χωρίς τεκμηριωμένη διαφορά στην κλινική αποτελεσματικότητα”...

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περιλαμβάνουν ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στα κράτη-μέλη, κοινό ορισμό κριτηρίων της “έλλειψης”.

Σε εθνικό επίπεδο -σημείωσε- πρέπει να θεσπιστεί κατάλογος “κρίσιμων” φαρμάκων, σύστημα επιτήρησης και καταγραφής αναγκών, σταθερή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και αυστηρότερες κυρώσεις σε περιπτώσεις κερδοσκοπικής συμπεριφοράς.

Ο κ. Ξανθός επεσήμανε ότι υπάρχουν και “τεχνητές” ελλείψεις με ευθύνη φαρμακευτικών εταιρειών, προς χώρες με οικονομικά προβλήματα και δημοσιονομικούς περιορισμούς.

Πρόσβαση

Ο υπουργός Υγείας τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρακτική θέτει σε κίνδυνο την πρόσβαση των ασθενών σε ζωτικής σημασίας φάρμακα, όπως αντικαρκινικά, αντιρετροϊκά, αντιαιμορροφιλικά και βιολογικούς παράγοντες.

Ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει νομοθετήσει την τρίμηνη εμπεριστατωμένη προειδοποίηση και την υποχρέωση τρίμηνου stock, προβαίνοντας σε προσωρινή απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών ή σε εισαγωγή μέσω Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Ο κ. Ξανθός πρότεινε τη διαμόρφωση κοινού ευρωπαϊκού πλαισίου στο θέμα των ελλείψεων φαρμάκων και γενικότερα στα κρίσιμα προβλήματα της φαρμακευτικής πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v