Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτός ενιαίου υπερ-επικουρικού το ΤΑΠΙΤ

Καταγγελίες για «αρπαγή» του αποθεματικού του ΤΑΠΙΤ από τους συνδικαλιστές. Πρόταση Κατρούγκαλου για μετατροπή του Ταμείου σε επαγγελματικό, ώστε να μην ενταχθεί στο υπό σύσταση ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Τι ζητούν οι συνδικαλιστές.

Εκτός ενιαίου υπερ-επικουρικού το ΤΑΠΙΤ

Τη μετατροπή του ΤΑΠΙΤ σε επαγγελματικό ταμείο, προκειμένου να μην ενταχθεί στο υπό σύσταση ενιαίο ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του από την 1η Ιανουαρίου 2017, εξετάζουν οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων στο Ταμείο, με στόχο τη διάσωση αποθεματικού ύψους σχεδόν 730 εκατ. ευρώ.

Οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για «αρπαγή των αποθεματικών του ταμείου εφάπαξ» και αντιδρούν στην ένταξη του ΤΑΠΙΤ στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), στο οποίο θα πρέπει να ενταχθεί από την αρχή του 2017.

Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων από τους κλάδους των ξενοδοχοϋπαλλήλων, του μετάλλου, των εμποροϋπαλλήλων, του τσιμέντου, των λιπασμάτων και του Εθνικού Θεάτρου, υποστηρίζουν ότι το ΤΑΠΙΤ διαθέτει αποθεματικά άνω των 727 εκατ. ευρώ, τα οποία μεταφέρονται στο υπό σύσταση ΕΤΕΑΕΠ προκειμένου να αξιοποιηθούν για να καλύψουν τα ελλείμματα που προκύπτουν στην απονομή των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, τα αποθεματικά του ΤΑΠΙΤ έχουν κατανεμηθεί σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης και στο Κοινό Κεφάλαιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν χθες οι συνδικαλιστές, από το σύνολο των αποθεματικών του ΤΑΠΙΤ, τα περισσότερα, 314.430.000 ευρώ, προέρχονται από τον κλάδο των εμποροϋπαλλήλων. Άλλα 222.700.000 ευρώ διαθέτει ο κλάδος του μετάλλου, 168 εκατ. ευρώ οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, 16.975.000 ευρώ ο κλάδος των τσιμέντων, 4.172.000 ευρώ ο κλάδος των λιπασμάτων και 1.000.928 ευρώ το Εθνικό Θέατρο.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις αρχές της εβδομάδας με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε στους συνδικαλιστές να καταθέσουν αίτημα μετατροπής του ΤΑΠΙΤ σε Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, προκειμένου στη συνέχεια να υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου των δανειστών.

Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων διαμαρτύρονται επίσης για τον νέο τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ, που οδηγεί σε μείωση της τάξης του 20%, η οποία έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες μνημονιακές περικοπές που υπέστησαν οι παροχές και ανέρχονται σε περίπου 30%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, προ κρίσης, εργαζόμενος ξενοδοχοϋπάλληλος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα μπορούσε να λάβει εφάπαξ της τάξης των 32.000 ευρώ, ενώ τώρα, μετά και τις νέες μειώσεις, το εφάπαξ για ασφαλισμένο με τις ίδιες ασφαλιστικές προϋποθέσεις έχει υποχωρήσει σε περίπου 17.500 ευρώ.

Ειδικά οι εκπρόσωποι των ξενοδοχοϋπαλλήλων ζητούν από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τη διατήρηση του δικαιώματος λήψης του εφάπαξ με 20 χρόνια προϋπηρεσία, μία κατάκτηση του κλάδου, όπως τη χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ομοσπονδίας (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ) Παναγιώτης Προύτζος.

Οι εκπρόσωποι των ασφαλισμένων καταγγέλλουν επίσης ότι το ΙΚΑ παρακρατεί τις εισφορές υπέρ ΤΑΠΙΤ σε ποσοστό 80%, οφείλοντας στο Ταμείο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η άρνηση του υπουργού Εργασίας να τροποποιήσει την πρόσφατη νομοθεσία και να επιτρέψει τη χορήγηση εφάπαξ στους ξενοδοχοϋπαλλήλους με 20 έτη προϋπηρεσίας.

Οι συνδικαλιστές σχεδιάζουν να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ενώ την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v