Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το... γράμμα Κατρούγκαλου για τις περικοπές στις επικουρικές

Επιστολή από τον υπουργό Εργασίας αναμένεται να λάβουν εντός της εβδομάδας σχεδόν 250.000 συνταξιούχοι. Πόσο ξεδιαλύνουν το τοπίο για τις μειώσεις στις επικουρικές. Οι νέες δυσάρεστες εκπλήξεις του Νοεμβρίου και ο χάρτης των περικοπών.

Το... γράμμα Κατρούγκαλου για τις περικοπές στις επικουρικές

Ξεκίνησε η αποστολή των επιστολών του υπουργείου Εργασίας προς τους σχεδόν 250.000 συνταξιούχους από τους συνολικά 1,2 εκατομμύρια στους οποίους μειώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις.

Συνολικά, λιγότερα εισπράττει το 20,3% των συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές, ήτοι 248.618 συντάξεις. Από τους χαμένους, οι περισσότεροι, το 47,78% ή οι 118.779 έχασαν από 100 ως 200 ευρώ από τη σύνταξή τους.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν κατά κανόνα συνταξιούχοι από τα Ταμεία: ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΥΕΚ (Εμποροϋπάλληλοι), ΤΕΑΠΕΤΕ (υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας), μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ (υπάλληλοι Τράπεζας Πίστεως), ΚΕΑΝ (ναυτικοί). Αμέσως μετά ακολουθούν αυτοί που έχασαν από 50 έως και 100 ευρώ, οι οποίοι έφτασαν τις 52.676, ή ποσοστό της τάξης του 21,19%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 79,7% των δικαιούχων, ήτοι 976.306 συνταξιούχοι δεν είδαν κάποια μεταβολή από τον επανυπολογισμό-αναπροσαρμογή των συντάξεων. Μειώσεις έως 20 ευρώ είχαν 44.403 επικουρικές συντάξεις, που αντιστοιχούν στο 3,62% του συνόλου των δικαιούχων και στο 17,86% αυτών που είχαν μειώσεις.

Από 20 έως 50 ευρώ είχαν 22.746 άτομα, ήτοι 1,86% των δικαιούχων και 9,15% των θιγόμενων. Πάνω από 200 ευρώ μείωση στην επικουρική τους σύνταξη είδε το 4,03% των συνταξιούχων, ήτοι 10.014 άτομα.

«Τυχεροί» προς το παρόν θεωρούνται λόγω αναπροσαρμογής των μηχανογραφικών συστημάτων οι συνταξιούχοι από τρία πρώην Ταμεία που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑ. Οι συνταξιούχοι πρώην αστυνομικοί πόλεως (ΤΕΑΥΑΠ), οι συνταξιούχοι αρτοποιοί (ΤΕΑΑ) και οι πρώην δημοσιογράφοι του ΤΕΑΙΣΥΤ (δημοσιογράφοι).

Τις προηγούμενες ημέρες κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την Κοινωνική Οικονομία, στο οποίο προβλέπεται και η διαδικασία παρακράτησης των αναδρομικών που αντιστοιχούν στις μειώσεις που έπρεπε να γίνουν από τον Ιούνιο αλλά δεν έγιναν.

Όσοι μπήκαν στο πρώτο «πακέτο» του επανυπολογισμού (11 πρώην Ταμεία, 311.680 συνταξιούχοι) και στο φάσμα των μειώσεων τον Αύγουστο, πρέπει να επιστρέψουν τη διαφορά ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σύνταξη για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο. Αντίστοιχα όσοι μπήκαν τον Σεπτέμβρη στο δεύτερο κύμα (805.900 επικουρικές συντάξεις από 6 πρώην Ταμεία) και έχουν περικοπές θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο-Αύγουστο. Όσοι αναπροσαρμόστηκαν τον Οκτώβρη και έχουν μείωση, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά για τους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβριο.

Τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τις πληρωμές Νοεμβρίου, με ελάχιστη δόση τα 50 ευρώ. Κάθε δόση δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 (10%) του ακαθάριστου ποσού της νέας σύνταξης για συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ και το 1/6 για το μέρος που τυχόν υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν το πολύ 2-3 δόσεις για την πλειοψηφία των συνταξιούχων, ενώ για όσους έχασαν μεγάλα ποσά, η αποπληρωμή μπορεί να επεκταθεί ακόμη και σε 8-10 δόσεις.

Η διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών θα αναγράφεται στις επιστολές που μαζικά θα ξεκινήσουν πιθανότατα από σήμερα να καταφθάνουν στους συνταξιούχους. Αντίστοιχα, θα καταγράφεται και το ποσό της περικοπής, ήτοι το ποσό της σύνταξης πριν τον επαναπροσδιορισμό και το ποσό μετά.

Ο μαθηματικός τύπος που χρησιμοποιήθηκε στον μηχανισμό περικοπής των επικουρικών για 248.618 συνταξιούχους, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα αναφέρεται. Θα αναφέρεται όμως η εγκύκλιος που εκδόθηκε το καλοκαίρι και ορίζει χοντρικά ότι σε όσα πρώην ταμεία προβλεπόταν συγκεκριμένο ποσοστό αναπλήρωσης στο καταστατικό, ο επανυπολογισμός έγινε με νέο συντελεστή επανυπολογισμού, που λάμβανε υπόψη εισφορές αλλά και μειώσεις προηγούμενων μνημονίων. Στα πρώην ταμεία που δεν είχαν ποσοστό αναπλήρωσης, υπήρξε μια πιο σύνθετη διαδικασία, μέσω της οποίας προέκυψε ένας κοινός συντελεστής επανυπολογισμού που εφαρμόστηκε στο σύνολο των δικαιούχων κάθε πρώην ταμείου.

Να σημειωθεί ότι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ως προς τη συνταγματικότητα των νέων περικοπών, και στις δύο περιπτώσεις το ποσό που επανυπολογίστηκε δεν ήταν η αρχική μικτή σύνταξη, αλλά αυτό που απέμενε μετά την αφαίρεση των περικοπών των μνημονιακών νόμων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που έχουν κριθεί αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v