Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρος: Οι επιδόσεις των ελληνικών ασφαλιστικών

Πώς τα πήγαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες στη Μεγαλόνησο. Οι leaders του κλάδου σε ζωή και γενικές ασφαλίσεις. Οι δύο λόγοι για τους οποίους παρατηρήθηκε συγκρατημένη άνοδος παραγωγής. Αναλυτικοί πίνακες.

Κύπρος: Οι επιδόσεις των ελληνικών ασφαλιστικών

Σε αντίθεση με την πτωτική πορεία της ελληνικής ασφαλιστικής αγοράς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016, αύξηση παραγωγής σημειώθηκε στην Κύπρο, τόσο στον κλάδο ζωής, όσο και στις γενικές ασφαλίσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, τα μικτά εξαμηνιαία ασφάλιστρα του κλάδου ζωής ανέβηκαν κατά 0,5% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά, τα οποία με τη σειρά τους ήταν βελτιωμένα κατά 0,7%, συγκρινόμενα με εκείνα του πρώτου μισού του 2014.

Ανάλογη εικόνα επικράτησε και στον χώρο των γενικών ασφαλίσεων, όπου η φετινή παραγωγή του πρώτου εξαμήνου διαμορφώθηκε στα 228,8 εκατ. ευρώ, έναντι 225,8 εκατ. πέρυσι (+1,3%).

Σύμφωνα με παράγοντες της κυπριακής αγοράς, η συγκρατημένη άνοδος της ασφαλιστικής παραγωγής είναι αποτέλεσμα κυρίως δύο παραγόντων:

Πρώτον, της ανάκαμψης που έχει αρχίσει να σημειώνει από πέρυσι η πραγματική κυπριακή οικονομία (τόνωση ΑΕΠ, μείωση ποσοστού ανεργίας) και

δεύτερον, των αυξημένων ασφαλιστικών καλύψεων που απαιτεί η προσπάθεια εκσυγχρονισμού των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.

Στον πρώτο πίνακα, παρατίθενται τα μερίδια του κλάδου ζωής, με ή χωρίς τη συμπερίληψη καλύψεων υγείας και ατυχημάτων. Πρόκειται για μια «συγκεντρωμένη» αγορά, όπου το μεγαλύτερο μερίδιο κατέχει η Eurolife (θυγατρική της Τράπεζας Κύπρου), τη δεύτερη θέση η Cyprialife (μέχρι το 2012 συνεργαζόταν με το δίκτυο της Λαϊκής Τράπεζας) και την τρίτη θέση η Universal Life.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για λόγους συγκρισιμότητας, στον πίνακα δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιδόσεις της Allianz Hellas, οι οποίες εμφάνισαν τεράστια αύξηση από το 2015 στο 2016 (από 16,6 στα 31,18 εκατ. ευρώ). Η μεγάλη αυτή άνοδος οφείλεται σε αλλαγή του τρόπου υπολογισμού από την Allianz Hellas, προκειμένου να προσαρμόσει την παραγωγή της με βάση τα διεθνή δεδομένα.

Σε ό,τι αφορά στις εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος, επισημαίνουμε: Την Prime Insurance (όμιλος Κοντομηνά), την Altius Insurance (η πρώην Alpha Ασφαλιστική εξαγορασμένη από ελληνικό σχήμα υπό την ηγεσία του κ. Δούκα Παλαιολόγου) και φυσικά την Εθνική Ασφαλιστική Κύπρου (θυγατρική της ελληνικής Εθνικής Ασφαλιστικής).

Περισσότερο κατακερματισμένη είναι η κυπριακή αγορά γενικών ασφαλίσεων, με πρώτη δύναμη τον όμιλο της CNP (CNP Ασφαλιστική και CNP Cyprialife) και δεύτερη το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου (Γενικές Ασφάλειες Κύπρου και Eurolife). Σημαντικές δυνάμεις επίσης αποτελούν η Universal Life και η Παγκυπριακή (εταιρεία του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας).

Από ελληνικής πλευράς, διακρίνονται οι Εθνική Ασφαλιστική (υποστηρίζεται από το τοπικό δίκτυο καταστημάτων του τραπεζικού ομίλου), Allianz Hellas, Prime Insurance, Altius Insurance και Υδρόγειος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v