Citi: Θα «τραβήξει» για μήνες η δεύτερη αξιολόγηση

Το χθεσινό Eurogroup επιβεβαίωσε την πιο εποικοδομητική σχέση Αθήνας και πιστωτών, τονίζει ο αμερικανικός οίκος. Πιο δύσκολη η δεύτερη αξιολόγηση, προσθέτει, τονίζοντας ότι αναμένονται καθυστερήσεις. Γιατί "έσπασε" η δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Citi: Θα «τραβήξει» για μήνες η δεύτερη αξιολόγηση

Στη μικρή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου το καλοκαίρι αποδίδει η Citi το «σπάσιμο» της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

Όπως αναφέρει η Citi, μεγάλο μέρος της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ που εκταμιεύτηκε τον Ιούνιο ήταν προγραμματισμένο να κατευθυνθεί σε πληρωμές των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα (οι οποίες ανέρχονταν στα 6 δισ. στα τέλη Μαΐου).

Τα στοιχεία μέχρι τα τέλη Αυγούστου δείχνουν ότι οι οφειλές έχουν μειωθεί μόλις κατά 1 δισ. ευρώ, κάτι που εξηγεί την απόφαση του Eurogroup για εκταμίευση της δόσης σε δύο δόσεις.

Εκτός αυτού, τονίζει ο οίκος, η εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ δεν αναμενόταν να αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο, καθώς οι πιο δύσκολες αποφάσεις είχαν ήδη ληφθεί τον Μάιο.

Ωστόσο, η χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup επιβεβαιώνει την πιο εποικοδομητική σχέση Αθήνας και πιστωτών, καθώς και τα δύο μέρη έχουν ισχυρά κίνητρα να προχωρήσουν γρήγορα στη δεύτερη αξιολόγηση.

Όμως η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να είναι πιο δύσκολη, καθώς ενδέχεται να περιλάβει αλλαγές στα εργασιακά όπως η απελευθέρωση των συλλογικών απολύσεων -ένα «τοξικό» θέμα για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Με περιορισμένα προβλήματα ρευστότητας και μακρινές πληρωμές χρέους, «υποψιαζόμαστε» ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα «τραβήξει» για κάποιους μήνες, υπογραμμίζει ο αμερικανικός οίκος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v