Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρυφή συνάντηση των τεσσάρων για την Ελλάδα

Τόμσεν, Κερέ, Μπούτι και Ρέγκλινγκ είχαν μυστική συνάντηση στην Ουάσινγκτον για την Ελλάδα. Η ομοφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και η διαφωνία για το θέμα του χρέους. Αποκλειστικό παρασκήνιο.

Η κρυφή συνάντηση των τεσσάρων για την Ελλάδα

Το Σάββατο το πρωί, κάτω από τη μύτη όλων των δημοσιογράφων που κάλυπταν την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, οι κ.κ. Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM συναντήθηκαν και συζήτησαν όλα τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, το χρέος, τη δεύτερη αξιολόγηση και τον ρόλο του ΔΝΤ.

Υψηλά ιστάμενες πηγές της Ευρωζώνης, του Ευρωσυστήματος και του ΔΝΤ, με γνώση των αποτελεσμάτων της εν λόγω συνάντησης, ανέφεραν στο Euro2day.gr και στο πρακτορείο ΜΝΙ ότι όσον αφορά στο χρέος και στη διαχείρισή του, η οποία συνδέεται και άμεσα με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, «είχαμε πολιτικό αδιέξοδο».

Η εν λόγω συνάντηση κρατήθηκε σε επίπεδο τεχνοκρατών, ακριβώς γιατί έπρεπε να μελετηθούν διεξοδικά όλα τα πιθανά σενάρια και οι συνέπειές τους, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για πολιτική συζήτηση, η οποία προς το παρόν απεφεύχθη κυρίως λόγω της στάσης της Γερμανίας, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή του ΔΝΤ.

Οι πηγές ανέφεραν επίσης ότι τα ρεπορτάζ για συμμετοχή του ΔΝΤ και παραμονή του ως τεχνικού συμβούλου δεν είναι νέα. Συζητούνται εδώ και καιρό, είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, αλλά δεν υπάρχει απόφαση ακόμα. Αλλωστε το Euro2day.gr έχει γράψει επί τούτου εδώ και καιρό.

Ο λόγος που ακόμα δεν υπάρχει ομοφωνία για τον ρόλο του ΔΝΤ είναι κυρίως γιατί ο κ. Τόμσεν δεν έχει πειστεί ότι ο λεγόμενος κόφτης είναι ένα ικανό μέτρο για να επιτευχθούν οι στόχοι μέχρι το 2018, κάτι που υποστηρίζει η ΕΕ και κυρίως η Γερμανία.

Αλλωστε όπως αποκαλύψαμε, ο κ. Τόμσεν επιχειρηματολογεί ότι το Ταμείο πρέπει να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, γιατί διαβλέπει πολιτική κούραση σε Ελλάδα και ΕΕ.

Εάν το Ταμείο μείνει στο πρόγραμμα, έστω και με αυξημένες αρμοδιότητες συμβούλου μέχρι τις γερμανικές εκλογές, ώστε να καλυφθεί πολιτικά η γερμανική κυβέρνηση, δεν υπάρχει ακόμα απόδειξη -κατά τον κ. Τόμσεν- ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξει δραστική λύση για το χρέος, που επιθυμεί το ΔΝΤ.

«Δεν υπάρχει ακόμα απόφαση, το πώς θα κινηθούμε θα διαφανεί τον Δεκέμβριο. Οι συζητήσεις μεταξύ των τεσσάρων θα συνεχιστούν», ανέφερε η πηγή.

Δεύτερη πηγή ωστόσο ανέφερε ότι «δεν υπάρχει πλέον χώρα που να πιέζει ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην Ελλάδα» και ότι το κύριο πρόβλημα παρουσιάζεται περισσότερο στα κοινοβούλια της Ολλανδίας και της Φινλανδίας παρά της Γερμανίας.

Εκτός από τις διαφορές στις προβλέψεις για τη βιωσιμότητα του χρέους, που κατά τις Βρυξέλλες φαίνονται αγεφύρωτες, η σκληρή στάση του ΔΝΤ αφορά και στο γεγονός ότι καμία από τις προτάσεις του δεν έχει ουσιαστικά υιοθετηθεί από την Ελλάδα -όπως οι ομαδικές απολύσεις και οι περαιτέρω μειώσεις δαπανών στο δημόσιο- και η ερώτηση του κ. Τόμσεν εάν η ΕΕ θα υποστηρίξει αυτά τα μέτρα σε περίπτωση που ζητηθεί από το ΔΝΤ δεν πήρε ξεκάθαρη απάντηση.

Οσον αφορά στη δεύτερη αξιολόγηση, η συνάντηση στην Ουάσινγκτον έβγαλε «λαγό» καθώς υπήρξε ομοφωνία: Η στάση παραμένει σκληρή και ενιαία, ο κόφτης θα ενεργοποιηθεί εάν ο προϋπολογισμός του 2017 δεν είναι επαρκής και ρεαλιστικό deadline για την ολοκλήρωσή της είναι οι αρχές του 2017, παρά τις διαβεβαιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ενα σενάριο που φυσικά απεύχεται η Αθήνα, καθώς δεν θέλει να δώσει δικαιολογία στους εταίρους να μεταφέρουν αργότερα τη συζήτηση για το χρέος. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v