Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Πώς θα κάνουν τα δάνεια... μετοχές!

Τι αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας. Κριτήριο η καθαρή θέση των προβληματικών επιχειρήσεων. «Κλειδί» για την επίτευξη του στόχου μείωσης των NPEs η μετοχοποίηση χρέους. Ενθαρρυντικό στοιχείο η μηδενική αύξησή τους στο γ' τρίμηνο.

Τράπεζες: Πώς θα κάνουν τα δάνεια... μετοχές!

Κομβικής σημασίας εξέλιξη για τη μείωση των κόκκινων δανείων θεωρεί η Τράπεζα της Ελλάδος την τροποποίηση του πλαισίου, ώστε να επιτρέπεται στις τράπεζες η ευχερέστερη κεφαλαιοποίηση δανείων και η απόκτηση ελέγχου προβληματικών επιχειρήσεων.

Μιλώντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα προβληματικά δάνεια των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της κεφαλαιοποίησης χρέους (debt equity swap), σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά εναπομείναντα θέματα προς ρύθμιση, ώστε να διευκολυνθεί η διαχείριση του μεγάλου αποθέματος μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures - NPEs).

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι δυνατόν μεγαλομέτοχοι εταιρειών, με μηδενική ή και αρνητική καθαρή θέση, να διατηρούν τον έλεγχό τους, αρνούμενοι, αποδεδειγμένα, να συνεργαστούν με τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές τους.

Η αναφορά Στουρνάρα στην καθαρή θέση δεν είναι τυχαία, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη.

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο και στην προπτωχευτική διαδικασία, ένα από τα κριτήρια που έχει μπει στο τραπέζι είναι η διαδικασία κεφαλαιοποίησης δανείων να είναι ταχεία για τις εταιρείες με αρνητική καθαρή θέση, εφόσον οι μέτοχοί τους είναι αποδεδειγμένα μη συνεργάσιμοι και η καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση δανείων έχει ξεπεράσει τους 12 μήνες.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο διοικητής της ΤτE ονομάτισε συγκεκριμένη περίπτωση τηλεοπτικού σταθμού, του οποίου τα δάνεια βρίσκονται σε καθυστέρηση εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ οι μεγαλομέτοχοί του δεν έχουν αντιμετωπίσει εδώ και ένα χρόνο την αρνητική καθαρή θέση της εταιρείας.

Το υφιστάμενο πλαίσιο απαιτεί συναίνεση των μετόχων για τη μετοχοποίηση δανείων, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος, όπως έδειξαν οι περιπτώσεις Σελόντα και Νηρέα.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι διαθέτει άριστη συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει κοινή γραμμή στην κατεύθυνση προώθησης των αλλαγών, ώστε να δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο διαχείρισης και μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).

Στάσιμα τα NPEs το τρίμηνο Απριλίου - Ιουνίου

Όσον αφορά στο μέγεθος και στην εξέλιξη του προβλήματος, ανέφερε ότι στο τέλος Ιουνίου της φετινής χρονιάς τα NPEs παρέμειναν στα 108,4 δισ. ευρώ, στα ίδια δηλαδή επίπεδα με αυτά του περασμένου Μαρτίου, αντιστοιχώντας στο 45,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων.

Είναι το πρώτο τρίμηνο μετά τη μικρή αναλαμπή του 2014, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παραμένει μηδενικός. Πρόκειται για ενθαρρυντική ένδειξη, σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, ως προς τοβ στόχο μείωσης των NPEs κατά 40% ως το τέλος του 2019.

Η διάρθρωση των NPEs

Με στοιχεία 30ής Ιουνίου, τα NPEs στα στεγαστικά δάνεια ανέρχονταν στο 41,8%, στα καταναλωτικά στο 55,3% και στα επιχειρηματικά στο 44,7%. Τα NPEs στα επιχειρηματικά δάνεια ξεπερνούν τα 65 δισ. ευρώ και κατανέμονται ως εξής:

Στα επαγγελματικά δάνεια φθάνουν στο 67,2%, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο 59,9% και στις μεγάλες επιχειρήσεις στο 29,1%.

Στη ναυτιλία περιορίζονται στο 27,4% και στον χρηματοοικονομικό κλάδο στο 29%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v