Σφοδρή αντίδραση δικαστικών για τα όρια συνταξιοδότησης

Σκληρή ανακοίνωση εξέδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με αφορμή τις πληροφορίες για σχεδιασμούς αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης ανώτατων δικαστικών. Είναι αντισυνταγματικό το μέτρο, διαμηνύει ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Τι απαντά η κυβέρνηση.

Σφοδρή αντίδραση δικαστικών για τα όρια συνταξιοδότησης

Τη σφοδρή αντίδραση δικαστών και εισαγγελέων προκάλεσε η πληροφορία ότι συζητήθηκε και μάλιστα εξετάζεται σοβαρά από την κυβέρνηση η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών παρά τη συνταγματική πρόβλεψη να αποχωρούν στο 67ο έτος της ηλικίας τους. 

Μια εξέλιξη που ουσιαστικά ευνοεί τη σημερινή πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου (που θα πρέπει να αποχωρήσει τον προσεχή Ιούνιο λόγω συνταξιοδότησης), αλλά και τον νυν Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Σακελλαρίου, ο οποίος συνταξιοδοτείται σε ένα και πλέον χρόνο.

Η πληροφορία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σε ανακοίνωσή τους, υπενθυμίζουν «τη σαφέστατη Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5, ότι οι δικαστικοί λειτουργοί έως και τον βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».

Οπως αναφέρουν, «τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζόμενους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό».

Αναλυτικά:

«Αναφορικά με χθεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, που κάνουν λόγο για συζητήσεις του πρωθυπουργού με τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων σχετικά με την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των Δικαστικών Λειτουργών από την υπηρεσία, υπενθυμίζουμε τη σαφέστατη Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5

"Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και τον βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους".

Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας. Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975, χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της.

Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο, κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί.

Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζόμενους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό.

Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών θα τοποθετηθούμε τον κατάλληλο χρόνο, με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης.

Καθιστούμε σαφές για ακόμα μία φορά ότι η βούληση και τα αιτήματα των Δικαστών και Εισαγγελέων της Χώρας διατυπώνονται αποκλειστικά από τις Δικαστικές Ενώσεις.

Τέλος, καλούμε τον υπουργό Δικαιοσύνης και τον πρωθυπουργό να λάβουν θέση στο ζήτημα που ανέκυψε και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε διαφορετικής ερμηνείας της ξεκάθαρης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5.

Σε αντίθετη περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

Βενιζέλος: Συνταγματικώς καθορισμένα τα όρια

Τα όρια ηλικίας των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικώς δεδομένα και σαφή, αναφέρει ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με αφορμή τη συζήτηση για αύξησή τους που έγινε κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων.

Σε ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης παραθέτει το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος, όπως και το άρθρο 118 παρ. 1, για να επισημάνει ότι το όριο ηλικίας των δικαστών αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο.

Σύμφωνα με το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος: «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και τον βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το εξηκοστό έβδομο έτος της ηλικίας τους. Για την εφαρμογή της διάταξης αυτής θεωρείται σε κάθε περίπτωση ως ημέρα που συμπληρώνεται το όριο αυτό η 30ή Ιουνίου του έτους της αποχώρησης του δικαστικού λειτουργού».

Όπως τονίζει ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «η διάταξη αυτή ρυθμίζει πλήρως, σε συνταγματικό επίπεδο, τα σχετικά με το όριο ηλικίας των δικαστικών λειτουργών».

«Η συνταγματική διάταξη δεν επιφυλάσσεται υπέρ του νόμου. Δεν παραπέμπει στον κοινό νομοθέτη για τη ρύθμιση πτυχών του ζητήματος του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών. Τα όρια είναι συνταγματικώς δεδομένα και σαφή».

Κατά τον πρώην υπουργό, την απάντηση τη δίνει ρητά η μεταβατική διάταξη του άρθρου 118 παρ. 1 του Συντάγματος: «Αφότου αρχίσει να ισχύει το Σύνταγμα [αυτό έγινε στις 11.6.1975] οι δικαστικοί λειτουργοί, από τον βαθμό του προέδρου ή εισαγγελέα εφετών και άνω, ή τον αντίστοιχο με αυτούς, αποχωρούν από την υπηρεσία, όπως έως τώρα, μόλις συμπληρώσουν το εβδομηκοστό έτος της ηλικίας τους· το όριο αυτό μειώνεται από το έτος 1977 κατά ένα έτος ετησίως έως το εξηκοστό έβδομο έτος».

«Είναι συνεπώς προφανές ότι το άρθρο 88 παρ. 5 θέτει όριο ηλικίας που αποκλείεται να αυξηθεί με νόμο, το δε άρθρο 118 παρ. 1 δεν αφήνει κανένα περιθώριο ερμηνευτικού αυτοσχεδιασμού», καταλήγει ο ίδιος.

Αποφεύγει να διαψεύσει επί της ουσίας η κυβέρνηση

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ουσιαστικά δεν διαψεύδει την είδηση αλλά αρκείται να τονίζει ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία κίνηση «εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας».

Συγκεκριμένα το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρινίζει τα εξής:

Πολιτικοί εξέφρασαν «τον θεσμικό τους τρόμο» ύστερα από δήλωση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε «τρόμο» εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δεν θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας.

Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο.

Ποτάμι: Κόλαφος για την κυβέρνηση η ανακοίνωση των δικαστών

«Η ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων ότι "η συνταγματική διάταξη για τα ηλικιακά όρια παραμονής στην υπηρεσία δεν αφήνει απολύτως κανένα περιθώριο παρερμηνείας" αποτελεί κόλαφο για όσους στην κυβέρνηση σχεδίαζαν άλλη μια συνταγματική εκτροπή», υπογραμμίζει το Ποτάμι.

Οπως τονίζει το Ποτάμι, η Ένωση των δικαστών αναφέρει στην ανακοίνωσή της ότι «προκαλεί τρόμο οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο».

«Ελπίζουμε μετά από αυτό η κυβέρνηση να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για παράταση της θητείας αρεστών στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δικαστών -γιατί περί αυτού πρόκειται», καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v