ΝΔ: Μηνύματα και προειδοποιήσεις, με φόντο την απόφαση του ΣτΕ

Πού στοχεύει η νέα ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Δικαιοσύνη. Η... συναλλαγή, η θεσμική εκτροπή και το «ανάχωμα Δημοκρατίας». Αναγνωριστικές συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με επενδυτές στη Νέα Υόρκη.

ΝΔ: Μηνύματα και προειδοποιήσεις, με φόντο την απόφαση του ΣτΕ

Μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η χθεσινή σκληρή ανακοίνωση της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τις πληροφορίες περί αύξησης από το Μέγαρο Μαξίμου των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των δικαστικών.

Κατά κάποιους -ανάμεσά τους και υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης-, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ερμηνεύεται ως κίνηση με μοναδικό στόχο να διατηρηθεί στη θέση της η παρούσα ηγεσία της Δικαιοσύνης, κάτι που μπορεί επιπροσθέτως να ερμηνεύεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ως προσπάθεια χειραγώγησης του ανεξάρτητου θεσμού από την κυβέρνηση.

Πριν από λίγες μέρες άλλωστε η ΝΔ είχε μιλήσει για εικόνα «συναλλαγής» μεταξύ του Μαξίμου και της κορυφής της Δικαιοσύνης, κάτι που σε ιδιωτικές συνομιλίες στο γαλάζιο στρατόπεδο δεν μπορούν να αποκλείσουν και τώρα, την ώρα μάλιστα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κρίσιμες συνεδριάσεις του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες.

«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εντέλει την ίδια τη Δημοκρατία», αναφέρει η χθεσινή ανακοίνωση της Πειραιώς, η οποία έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις σχετικές κινήσεις των κυβερνητικών στελεχών και παράλληλα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στη διάσκεψη της Ολομέλειας του ανώτατου δικαστηρίου για τον νόμο Παππά.

Συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη υπενθυμίζει τη σχετική αναφορά αυτού από το βήμα της Βουλής την περασμένη Δευτέρα, ότι «η ΝΔ θα υψώσει ένα ανάχωμα Δημοκρατίας στα αυταρχικά σχέδια της κυβέρνησης, μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που έχει αντιληφθεί τα εξελισσόμενα παιχνίδια και την επιχείρηση εκτροπής των θεσμών».

Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, στην αξιωματική αντιπολίτευση επαναλαμβάνουν πως «σε μια ευνομούμενη πολιτεία δεν θα είχε διεξαχθεί αυτός ο διαγωνισμός πριν κριθεί από το ΣτΕ η συνταγματικότητα του νόμου στον οποίο εδράζεται», εγκαλούν τον πρωθυπουργό επειδή «έσπευσε να προκαταλάβει τη δικαστική απόφαση» και υπογραμμίζουν ότι εφόσον αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, ο νόμος Παππά θα καταργηθεί άμεσα.

Στο κάδρο των ευθυνών

Την ίδια στιγμή, η κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ και όσα αυτός είπε για τον Γιάνη Βαρουφάκη, έδωσε την αφορμή στη ΝΔ να βάλει εκ νέου κατά του πρωθυπουργού και του επιτελείου του σχετικά με το τι έγινε το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, η αξιωματική αντιπολίτευση επαναφέρει τη δέσμευσή της πως από τα πρώτα πράγματα που θα κάνει, εφόσον σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές, θα είναι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την περίοδο υπουργίας Βαρουφάκη, χωρίς αυτό -όπως διευκρινίζουν συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη- να σημαίνει ότι στο κάδρο των ευθυνών θα βρεθεί μόνο ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο ίδιος πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνεται για τα δρώμενα στην κεντρική πολιτική σκηνή εξ αποστάσεως, αφού από χθες τα ξημερώματα βρίσκεται στις ΗΠΑ. Πρώτος του σταθμός θα είναι σήμερα το πρωί το Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ, από το οποίο αποφοίτησε και ο ίδιος, όπου θα δώσει διάλεξη με θέμα «Το Μέλλον της Δημοκρατίας».

Το απόγευμα, ο πρόεδρος της ΝΔ θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στο διεθνές συνέδριο με τίτλο: «Η Στροφή της Ελλάδας: Λυδία λίθος για την Ευρώπη», που συνδιοργανώνεται στο Πανεπιστήμιο Tufts από τη Σχολή Νομικών Σπουδών και Διπλωματίας Φλέτσερ και το Ίδρυμα Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του στις ΗΠΑ πραγματοποιώντας κύκλο συναντήσεων με επενδυτές στη Νέα Υόρκη, ανοίγοντας ένα νέο κύκλο παρεμβάσεων και συναντήσεων σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την ανάπτυξη των θέσεων της ΝΔ για την έξοδο από την κρίση και την ανάπτυξη της οικονομίας μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v