ΣΕΤΕ: Ηρθαν 900.000 επιπλέον τουρίστες στο 9μηνο

Αύξηση 7,6% στις αεροπορικές αφίξεις και κάμψη μόλις 1,3% στις οδικές, καταγράφει ο ΣΕΤΕ. Ποιες περιοχές «κέρδισαν» τον Σεπτέμβριο. Παρά την αύξηση της κίνησης, η συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην καταγραφή ζημιών, υποστηρίζει.

ΣΕΤΕ: Ηρθαν 900.000 επιπλέον τουρίστες στο 9μηνο

Με βάση τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία των διεθνών αεροπορικών αφίξεων στα βασικότερα αεροδρόμια της χώρας, το 9μηνο Ιανουάριος -Σεπτέμβριος 2016 έκλεισε με θετικό πρόσημο +7,6% ή περίπου +1,06 εκατ. αφίξεις, στο σύνολο της χώρας. Παράλληλα, βάσει των διαθέσιμων στοιχείων των οδικών αφίξεων στις βασικότερες πύλες εισόδου της χώρας, το 9μηνο του 2016 έκλεισε με πτώση -1,3% ή περίπου -129 χιλιάδες αφίξεις, σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2015.

Συνολικά δηλαδή το ισοζύγιο δείχνει 924.000 περισσότερους τουρίστες.

Κατά τον Σεπτέμβριο 2016, η Κρήτη, το Ιόνιο και οι Κυκλάδες υποστήριξαν δυναμικά το σύνολο των διεθνών αεροπορικών αφίξεων της χώρας με +11,3%, +12,2% και +10,1% αντίστοιχα, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2015. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη εμφάνισαν θετικό πρόσημο +14,3% και +23,5% αντίστοιχα, ενώ η Κως, η Σάμος και η Μυτιλήνη κινούνται με αρνητικό πρόσημο -2,9%, -13,7% και -44,5% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, η αύξηση των αφίξεων έχει επιτευχθεί κυρίως λόγω των εκπτώσεων και των ειδικών πακέτων που έχουν προσφέρει οι τουριστικές επιχειρήσεις, ώστε να κερδίσουν μερίδιο από τους ταξιδιώτες «τελευταίας στιγμής».

Επιπρόσθετα, το ρεύμα “τελευταίας στιγμής” στις αφίξεις Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε εκτάκτως από το γεγονός ότι βασικοί ανταγωνιστικοί προορισμοί αντιμετώπισαν σημαντική υποχώρηση της ζήτησης, ενώ παράλληλα άλλοι ανταγωνιστές μας ήταν ήδη πλήρεις και ως εκ τούτου και πολύ πιο ακριβοί στην όποια εναπομείνουσα διαθεσιμότητα, το συγκεκριμένο διάστημα.

Την ώρα, ωστόσο, που οι αφίξεις του τουρισμού δείχνουν πως θα επιτύχουν νέο ιστορικό υψηλό επίπεδο και τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται λόγω και του διπλασιασμού του ΦΠΑ τουριστικού πακέτου, οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει να διαχειριστούν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην καταγραφή ζημιών, για μία ακόμη χρονιά, αφού τόσο οι μειωμένες τιμές όσο και η υπερφορολόγηση του τομέα υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα και υποσκάπτουν τη βιωσιμότητά τους.

«Επαναλαμβάνουμε ότι είναι καθοριστικής σημασίας, η πολιτεία να υλοποιήσει άμεσα ένα πλέγμα ενεργειών ανάτασης της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού τομέα, με κυριότερο άξονα την επαναφορά των συντελεστών φορολόγησης σε χαμηλότερα επίπεδα, τη δημιουργία περιβάλλοντος προσέλκυσης επενδύσεων και την επανατροφοδότηση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία. Ταυτόχρονα, οι τουριστικές επιχειρήσεις πρέπει άμεσα να αντιληφθούν ότι είναι πλέον αναγκαίο να οχυρωθούν και να προετοιμαστούν όσο καλύτερα μπορούν, ώστε να είναι σε θέση να επιχειρήσουν σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ρευστό περιβάλλον».

 

* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v