Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταθέσεις: Πέντε επιλογές για να «αβγατίσει» ο τόκος

Οι κινήσεις των επενδυτών σταθερού εισοδήματος, προκειμένου να καρπωθούν «κάτι παραπάνω» από τις ολοένα και μειούμενες αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων.

Καταθέσεις: Πέντε επιλογές για να «αβγατίσει» ο τόκος

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα, που προβλέπεται να γίνουν ακόμη χαμηλότερα μέχρι το τέλος του έτους, έχουν υποχωρήσει οι αποδόσεις των εγχώριων προθεσμιακών καταθέσεων, με τους Έλληνες αποταμιευτές να αναζητούν «έξυπνους τρόπους» μήπως και... πάρουν κάτι παραπάνω.

Αλήθεια είναι πως ενώ τα τραπεζικά επιτόκια κυμαίνονταν γύρω στο 1,5%-1,7% πριν την επιβολή των capital controls, από τότε έχουν ακολουθήσει πλαγιοκαθοδική πορεία, έτσι ώστε σήμερα:

• Για ποσά της τάξεως των 100.000 ευρώ που δεσμεύονται για δώδεκα μήνες, οι αποδόσεις κυμαίνονται μεταξύ του 0,5% και του 0,75%, ανάλογα με την τράπεζα και το ποιες πρόσθετες ευκολίες ρευστότητας προσφέρονται (π.χ. προκαταβολή τόκων, ή πληρωμή τόκων κάθε μήνα).

• Για καταθέσεις ύψους 50.000 ευρώ (και πάλι για δωδεκάμηνη δέσμευση), οι αποδόσεις είναι ακόμη χαμηλότερες και συνήθως κυμαίνονται μεταξύ του 0,4% και του 0,6%.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η τάση παραμένει πτωτική, με τους παράγοντες της αγοράς να προβλέπουν νέο ψαλίδισμα αποδόσεων έως το τέλος του έτους, ιδίως στην περίπτωση που τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά στο μέτωπο της δεύτερης αξιολόγησης.

Τα «κίνητρα» των εκπτωτικών αγορών που προσφέρουν οι τράπεζες στους πελάτες τους δεν είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την πτώση των επιτοκίων και έτσι δεν είναι λίγοι οι καταθέτες που αναζητούν τρόπους αύξησης των αποδόσεών τους, χωρίς ωστόσο να είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν σαφώς μεγαλύτερο ρίσκο.

Το Euro2day.gr, μιλώντας με παράγοντες της αγοράς, εντόπισε ορισμένες εναλλακτικές επιλογές που έχουν αρχίσει να ακολουθούν ορισμένοι πελάτες των τραπεζών:

Πρώτον, τμήμα των χρημάτων τους το επενδύουν σε έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου, οι αποδόσεις των οποίων είναι υψηλότερες (2,70% έως 3%) στους τίτλους τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας. Για μεγαλύτερη ευκολία μάλιστα, επιλέγουν να αγοράσουν μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων διαχείρισης διαθεσίμων, τα οποία τοποθετούν μέρος του χαρτοφυλακίου τους σε τίτλους αυτής της κατηγορίας.

Δεύτερον, αναζητούν τυχόν καταθετικά προϊόντα των τραπεζών με διάρκεια μεγαλύτερη του έτους (18 ή 24 μηνών), τα οποία συχνά δίνουν «κάτι παραπάνω» σε ό,τι αφορά στο ύψος του επιτοκίου.

Τρίτον, επιλέγουν επενδυτικά προϊόντα που λανσάρουν οι τράπεζες στους «καλούς» πελάτες τους και τα οποία προσφέρουν ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο και ενδεχόμενη υπεραπόδοση σε περίπτωση που κινηθεί ευνοϊκά κάποιος προκαθορισμένος δείκτης (π.χ. ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ).

Τέταρτον, οι επιτυχείς εκδόσεις εταιρικών ομολόγων της MLS και της Housemarket (ΙΚΕΑ) φαίνεται πως άνοιξαν στην Ελλάδα μια νέα αγορά. Με ετήσιες αποδόσεις που υπερβαίνουν το 5%, τέτοιοι τίτλοι θεωρούνται ελκυστικοί από εκείνους τους επενδυτές που εμπιστεύονται τις προοπτικές των προαναφερθεισών εταιρειών. Όλα δείχνουν πως σχετικά σύντομα θα υπάρξουν και άλλες εταιρείες που θα προβούν σε ανάλογες ομολογιακές εκδόσεις.

Πέμπτον, η μερική τοποθέτηση χρημάτων στην ασφαλιστική βιομηχανία. Αυτό γίνεται συνήθως είτε με την επιλογή των λίγων μακροπρόθεσμων ασφαλιστικών-επενδυτικών προγραμμάτων που εξακολουθούν να προσφέρουν ελάχιστη εγγυημένη απόδοση (έως 1,5% με 1,8%), είτε με την τοποθέτηση σε προγράμματα εταιρειών τα οποία συνδυάζουν εγγύηση κεφαλαίου και σταδιακή τοποθέτηση χρημάτων στο εξωτερικό (αντιμετώπιση κινδύνου ενδεχόμενου Grexit).

Σημειώνεται πως συχνά, η μη συστημική Τράπεζα Αττικής προσφέρει υψηλότερα επιτόκια από τις άλλες τράπεζες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v