Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Επανεκκίνησε η διάσκεψη του ΣτΕ μετά το τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας. Αντικείμενο της διάσκεψης είναι το αν οι ενστάσεις των καναλιών είναι παραδεκτές. Σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των συμβούλων και εν συνεχεία να ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Επεισοδιακή η σημερινή διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας, καθώς διεκόπη λίγη ώρα αφότου ξεκίνησε.

Αγνωστοι τηλεφώνησαν λίγο μετά τις 10:00 στο «Βήμα» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών» και είπαν ότι «θα εκραγεί βόμβα στο ΣτΕ σε 45 λεπτά».

Η περιοχή αποκλείστηκε και στο σημείο έσπευσαν άνδρες του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών της αστυνομίας. Το τηλεφώνημα αποδείχτηκε φάρσα και η συνεδρίαση επανεκκίνησε. 

Η σημερινή διάσκεψη της Ολομέλειας θεωρείται κρίσιμη για το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, καθώς μόνο εάν ξεπεραστεί ο πρώτος "σκόπελος" που αφορά στο παραδεκτό των προσφυγών των τηλεοπτικών σταθμών και στην ύπαρξη έννομου συμφέροντος από την πλευρά τους, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο θα μπει στην ουσία της υπόθεσης και θα κρίνει εάν είναι συνταγματικός ή όχι ο «νόμος Παππά» και κατ' επέκταση η διαγωνιστική διαδικασία.

Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον γίνει αποδεκτή η εισήγηση και η Ολομέλεια του ΣτΕ κρίνει ότι οι προσφυγές των καναλιών είναι απαράδεκτες, το θέμα "κλείνει" σε αυτή τη φάση και θα κριθεί εκ νέου τον Ιανουάριο, καθώς εκκρεμούν και άλλες συναφείς προσφυγές για το ζήτημα.

Αντικείμενο της σημερινής δεύτερης διάσκεψης του ΣτΕ που ξεκίνησε στις 9 το πρωί είναι το αν οι ενστάσεις είναι παραδεκτές καθώς και αν οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν έννομο συμφέρον, και σε αυτή τη περίπτωση, ορθώς προσέφυγαν στο ΣτΕ.

Με την έναρξη της σημερινής διαδικασίας αναμένεται να ολοκληρωθούν οι τοποθετήσεις των συμβούλων της Επικρατείας και εν συνεχεία να ακολουθήσει η ψηφοφορία επί του ζητήματος.

Οπως προαναφέρθηκε, το βράδυ της Τετάρτης, κατά την πρώτη διάσκεψη, ο εισηγητής της υπόθεσης Γιώργος Παπαγεωργίου ζήτησε την απόρριψη των προσφυγών των τηλεοπτικών καναλιών ως απαράδεκτες.

Κατά την πρώτη διάσκεψη, το κλίμα ήταν τεταμένο, κάτι που κατά εκτιμήσεις ανώτατων δικαστικών κύκλων αναμένεται να επαναληφθεί και σήμερα, καθώς το θέμα των τηλεοπτικών αδειών είναι φλέγον και με έντονα πολιτικό στοιχείο.

Πάντως εν γένει το κλίμα στη Δικαιοσύνη είναι οξυμμένο καθώς στη σκιά της επίθεσης κατά της αντεισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη και εν μέσω διασκέψεων του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες χθες αναβλήθηκε, λόγω μη απαρτίας, η προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v