Τουρισμός: Γιατί γεμίσαμε τουρίστες, αλλά όχι έσοδα

Τα ρεκόρ αφίξεων και οι εξηγήσεις για τη μείωση των εισπράξεων. Οι «αρρυθμίες» στις τρεις βασικές αγορές και η μείωση των διανυκτερεύσεων. Ο ρόλος των προσφορών των ξενοδόχων και η επίδραση της οικονομικής κρίσης.

Τουρισμός: Γιατί γεμίσαμε τουρίστες, αλλά όχι έσοδα

Τον τουρισμό απ' την καλή και την ανάποδη βιώνουν φέτος οι άνθρωποι του χώρου, αλλά και όλοι όσοι, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, ζουν από αυτόν. Για πρώτη φορά με τόσο έντονο τρόπο τα τελευταία χρόνια αντικρίζουν τις δύο όψεις του νομίσματος: την καλή (το διασφαλισμένο νέο ρεκόρ ξένων επισκεπτών) και την «ανάποδη» (τη μείωση των τουριστικών εισπράξεων).

Στη μια όψη, αποτυπώνεται η αύξηση 8,8% (44,6 εκατ.) των επιβατών που διακινήθηκαν από τα ελληνικά αεροδρόμια στο εννεάμηνο (ΥΠΑ) και η άνοδος 7,7% των αφίξεων στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας (ΣΕΤΕ από στοιχεία ΥΠΑ).

Στην πίσω όψη, κυριαρχεί η εικόνα των τουριστικών εισπράξεων, οι οποίες εξακολουθούσαν να κινούνται πτωτικά (-4,8%) τον Ιούλιο, παρά το γεγονός πως μετριάστηκε η βουτιά από το -7,9% του πρώτου εξαμήνου (στοιχεία Τράπεζας της Ελλάδας).

Ανεξάρτητα από το επίπεδο που θα διαμορφωθούν τελικά οι φετινές εισπράξεις, καθώς θα ενσωματωθούν τα στοιχεία από τους δύο καλύτερους μήνες (Αύγουστο, Σεπτέμβριο) και με δεδομένη τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τις «αρρυθμίες» που έχουν καταγραφεί στα στατιστικά στοιχεία του τουρισμού φέτος, υπάρχουν «ευρήματα» που δείχνουν πρόβλημα.

«Ευρήματα» που αποτυπώνονται στο στατιστικό «τσεκ απ» του ελληνικού τουρισμού από την Τράπεζα της Ελλάδος για το α' εξάμηνο της χρονιάς.

Μια εξήγηση για τη φετινή μείωση των εισπράξεων βρίσκεται «κρυμμένη» στα στοιχεία των διανυκτερεύσεων. Εκεί όπου φαίνεται πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις βασικές αγορές-πυλώνες του ελληνικού τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό πως, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία του α' εξαμήνου που δημοσιοποίησε μόλις προχθές η ΤτΕ, οι τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν 13,1% αλλά οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποίησαν αυξήθηκαν μόλις 2,5%.

Η «ισοϋψής» αγορά της Γερμανίας εμφάνισε ακόμα μεγαλύτερες «αρρυθμίες» καθώς ο αριθμός των Γερμανών που ήρθαν στη χώρα μας στο πρώτο εξάμηνο κινήθηκε στα περυσινά επίπεδα (+0,8%), αλλά οι διανυκτερεύσεις που πραγματοποίησαν μειώθηκαν 6,5%. Η δε τρίτη κυριότερη αγορά του ελληνικού τουρισμού Γαλλία εμφανίζεται «κόκκινη» σε όλους τους βασικούς δείκτες, καταγράφοντας πτώση 20,6% σε επισκέπτες και 17,2% σε διανυκτερεύσεις.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία και Βέλγιο, ωστόσο, δεν λειτούργησαν με τον ίδιο τρόπο στους πολίτες των δύο χωρών. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η αγορά της Γαλλίας «έπεσε», η γειτονική του Βελγίου, σημείωσε αύξηση επισκεπτών 13,3% και σχεδόν αντίστοιχη άνοδο διανυκτερεύσεων (+12,2%).

Η δαπάνη

Μια άλλη εξήγηση για το αρνητικό πρόσημο των εισπράξεων φέτος «κρύβεται» στα στοιχεία της δαπάνης ανά διανυκτέρευση, η οποία διαμορφώθηκε στα 67,5 ευρώ έναντι 73,6 ευρώ στο περυσινό πρώτο εξάμηνο, καταγράφοντας πτώση 8,3%. Επίδοση η οποία συνδέεται άμεσα με τις προσφορές που έκαναν οι ξενοδόχοι, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν πελατεία και να βρουν ρευστότητα.

Μια τρίτη εξήγηση βρίσκεται στη διάρκεια παραμονής των ξένων τουριστών στη χώρα μας, η οποία μειώθηκε 1,3%, συνεχίζοντας τον κατήφορο που καταγράφηκε πέρυσι (-10,2%). Εξέλιξη η οποία συνδέεται με την αλλαγή των συνηθειών του ταξιδιωτικού κοινού ως αποτέλεσμα και της οικονομικής κρίσης.

Αν στις μειωμένες εισπράξεις (όχι σε όλα τα ξενοδοχεία) συνυπολογίσει κανείς τις αυξημένες επιβαρύνσεις που έχουν να διαχειριστούν οι ξενοδόχοι, αντιλαμβάνεται κανείς ευκολότερα για ποιο λόγο τα ρεκόρ ξένων επισκεπτών μπορούν να φέρουν περισσότερη γκρίνια αντί χαμόγελα...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v