Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόκκινα δάνεια: Ενστάσεις για τους διαμεσολαβητές... «με το καλημέρα»

Αντιρρήσεις για τον τρόπο των αξιολογήσεων και την επιλογή των αξιολογητών εκφράζονται από φορείς, πριν καν το νομοσχέδιο τεθεί σε διαβούλευση. Τι υποστηρίζουν οι Πιστοποιημένοι Αναλυτές και το Οικονομικό Επιμελητήριο.

Κόκκινα δάνεια: Ενστάσεις για τους διαμεσολαβητές... «με το καλημέρα»

Επιφυλάξεις, ενστάσεις και σαφείς αντιρρήσεις εκφράζονται από επαγγελματικούς φορείς για το ζήτημα του εξωδικαστικού συμβιβασμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, πριν καν κατατεθεί προς διαβούλευση το επίμαχο σχέδιο νόμου.

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Γιώργο Σταθάκη, η Ελληνική Ένωση Πιστοποιημένων Αναλυτών Μετοχών και της Αγοράς (ΕΕΠΑΜΑ), στην οποία μεταξύ άλλων επισημαίνονται:

• Η έκπληξη της Ένωσης για το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία θα υπάρχει προτυποποιημένο λογισμικό που θα κρίνει σε πρώτη φάση τη βιωσιμότητα ή μη κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Θεωρούμε ότι η θεσμοθέτηση ενός προτυποποιημένου μοντέλου βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, χωρίς να υπεισέρχεται ανθρώπινος παράγοντας που να αξιολογεί τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας επιχείρησης ή ενός επιχειρηματικού σχεδίου, ή να προτείνει εναλλακτικές επιλογές που θα καθιστούσαν μια επιχείρηση βιώσιμη, θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία, με δυσμενές αποτέλεσμα το κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων που ίσως θα μπορούσαν να επιβιώσουν», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

• Η αντίθεση της ΕΕΠΑΜΑ στα λεγόμενα περί δημιουργίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μητρώου αξιολογητών-διαμεσολαβητών. «Εκτιμούμε ότι επιβάλλεται η θεσμοθέτηση του ρόλου του αξιολογητή βιωσιμότητας μιας επιχείρησης, ο οποίος θα πρέπει να είναι εξίσου σημαντικός και σαφέστατα διακριτός από τον ρόλο του διαμεσολαβητή», υποστηρίζει η Ένωση, η οποία καταλήγει σε τρεις προτάσεις:

Πρώτον, τη δημιουργία Μητρώου Αξιολογητών Βιωσιμότητας, το οποίο θα στελεχώνεται από πιστοποιημένους από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και την Τράπεζα της Ελλάδος αναλυτές, καθώς και από άλλους επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου, οι οποίοι διαθέτουν τις γνώσεις, την εμπειρία, τις επαγγελματικές πιστοποιήσεις και τη διάθεση να φέρουν σε πέρας ένα τέτοιο έργο.

Δεύτερον, να μην κριθούν επιχειρήσεις ως βιώσιμες ή μη, αποκλειστικά και μόνο από προτυποποιημένα μοντέλα βιωσιμότητας και

τρίτον, να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ του ρόλου του αξιολογητή βιωσιμότητας επιχειρήσεων και του διαμεσολαβητή.

Τις προτάσεις του για το συγκεκριμένο θέμα (εξωδικαστικός μηχανισμός διακανονισμού χρεών επιχειρήσεων και έλεγχος βιωσιμότητας) εξέθεσαν και τα περιφερειακά τμήματα Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις προτάσεις αυτές:

Πρώτον, οι μελέτες θα πρέπει να καταρτίζονται με συγκεκριμένη μεθοδολογία, όπως ακολουθείται στη διεθνή πρακτική, να διαθέτουν επαρκή ανάλυση και τεκμηρίωση, να χαρακτηρίζονται από διαφάνεια και να μην επιβαρύνουν με σημαντικά κόστη τις επιχειρήσεις και

δεύτερον, να δημιουργηθεί Μητρώο Πιστοποιημένων Αξιολογητών, όπου ο αξιολογητής θα λαμβάνει τη σχετική άδεια εφόσον επιτύχει σε εξετάσεις που θα οργανώσει το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν τα μέλη του Οικονομικού Επιμελητηρίου με συγκεκριμένη προϋπηρεσία, μετά την παρακολούθηση εξειδικευμένων σεμιναρίων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v