Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δεσμεύσεις και τα μηνύματα Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ

Τι προανήγγειλε για την οικονομία, την αναζήτηση ευθυνών για τη σημερινή κατάσταση και τους Έλληνες του εξωτερικού. Οι παρεμβάσεις για το ΔΝΤ και το ελληνικό χρέος. Η προειδοποίηση προς την Τουρκία και η αναφορά στο ΠΑΣΟΚ που συζητήθηκε.

Οι δεσμεύσεις και τα μηνύματα Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ

Τελευταία ημέρα σήμερα της εξαήμερης επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και παρόλο που δεν είχε συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο, οι προαναγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνησή του, εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές η ΝΔ, ήταν αρκετές.

Αναζητώντας την ενίσχυση του πρωθυπουργικού του προφίλ και θέλοντας να δείξει πως ο ίδιος είναι έτοιμος -ανά πάσα στιγμή- να πάρει στα χέρια του τη διακυβέρνηση της χώρας, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω των δημόσιων παρεμβάσεών του (ομιλίες και συνεντεύξεις), έδωσε ένα σαφές στίγμα των προθέσεών του, χρησιμοποιώντας μάλιστα εν πολλοίς την ίδια γλώσσα με το εσωτερικό της χώρας.

Έτσι, αναφέρθηκε σε τέσσερις συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα εφαρμόσει στην περίπτωση που διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία:

1. Τη Συμφωνία Αλήθειας που εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη και προϋποθέτει συγκεκριμένες δομικές μεταρρυθμίσεις, αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος και διαφορετική δημοσιονομική πολιτική. Δηλαδή λιγότερες εισφορές, λιγότερους φόρους και λιγότερες δημόσιες δαπάνες, με αλλαγή της αναλογίας πρωτογενούς πλεονάσματος και ρυθμού ανάπτυξης. Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, ο οδικός χάρτης που προτείνει, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, μέσω επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ στην Ελλάδα την επόμενη πενταετία.

2. Την υιοθέτηση διεθνών πρακτικών σε θέματα όπως η παιδεία, η δημόσια διοίκηση και η επιχειρηματικότητα, με σκοπό την έξοδο από την κρίση. «Ας μην υψώνουμε τείχη που θα μας προστατεύουν από την πρόοδο, αλλά ας αγκαλιάσουμε την αλλαγή και ας δημιουργήσουμε μια χώρα, όπως εμείς θέλουμε να είναι η Ελλάδα του μέλλοντος», τόνισε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η ελληνική κοινωνία να αλλάξει νοοτροπία και να ξεπεράσει τα συμπλέγματα του παρελθόντος αναφορικά με τον τρόπο που το κράτος και η οικονομία πρέπει να ρυθμίζονται και να διαχειρίζονται.

3. Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα πεπραγμένα στην οικονομία κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. «Γνωρίζουμε ήδη ότι το κόστος για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία ήταν και παραμένει πάρα πολύ μεγάλο από αυτούς τους καταστροφικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, που οδήγησαν στο τραγικό δημοψήφισμα, στο κλείσιμο των τραπεζών και τελικά στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας πως «πρέπει να μάθουμε την αλήθεια. Εάν πραγματικά υπήρχε ''Σχέδιο Β'', εάν υπήρχε παράλληλο πρόγραμμα επιστροφής στην δραχμή και τελικά ποιος είναι υπεύθυνος για το τι έγινε τους πρώτους έξι μήνες».

4. Την ψήφο των ομογενών. Μίλησε για «χρέος» προς τον οικουμενικό ελληνισμό και για «οραματική δέσμευση», στη βάση της συνταγματικής αρχής για την καθολικότητα της ψήφου. Είναι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «ένα βήμα που οφείλουμε να κάνουμε, για να έρθουμε οι Έλληνες ακόμη πιο κοντά. Και το βήμα αυτό το έχουμε ανάγκη πιο πολύ από ποτέ». Εξέφρασε δε την πίστη του ότι από τις μεθεπόμενες εκλογές οι Έλληνες ομογενείς εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, ούτως ώστε να μη χρειάζεται να μπουν στη διαδικασία να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Τα μηνύματα

Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τέσσερα σαφή μηνύματα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε θέματα οικονομίας, εξωτερικής πολιτικής και... συνεργασιών. Στο πλαίσιο αυτό, αναφορικά με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκτίμησε ότι «έχει υποτιμήσει τις πραγματικές δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας», ενώ για το ελληνικό χρέος, πως «χρειαζόμαστε ελάφρυνσή του, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων».

Σε σχέση με την πρόσφατη παρέμβαση Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λοζάνης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε -αν μη τι άλλο- προβληματισμένος. «Οποιαδήποτε συζήτηση αφήνει έστω και την ελάχιστη υπόνοια αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λοζάνης είναι εξόχως επικίνδυνη για τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην -κατά τα άλλα- εύφλεκτη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι ανάγκη να το γνωρίζει, στο σύνολό της, η διεθνής κοινότητα και ιδίως τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλά από τα οποία είναι συμβαλλόμενα στη Συνθήκη αυτή», υποστήριξε.

Τέλος, άξια αναφοράς είναι και η τοποθέτηση του προέδρου της ΝΔ για τη συνεργασία του κόμματός του με ΠΑΣΟΚ, στην προηγούμενη κυβέρνηση: «Από το 2012 έως τις αρχές του 2015, η Νέα Δημοκρατία συγκυβέρνησε μαζί με τον παραδοσιακό της αντίπαλο, το ΠΑΣΟΚ. Παρά τις διαφωνίες που υπήρξαν, εργαστήκαμε με γνώμονα το καλό της χώρας. Η συνεργασία μας έφερε αποτελέσματα που αποτυπώνονται στα πρωτογενή πλεονάσματα που κατέγραψε η Ελλάδα, αλλά και στο γεγονός ότι κατάφερε, περιορισμένα, να βγει στις διεθνείς αγορές».

Κάποιοι μίλησαν για μήνυμα Μητσοτάκη ενόψει της επομένης ημέρας των εκλογών και εξέλαβαν την παραπάνω τοποθέτηση ως μία πρόβα νέας συνεργασίας των δύο κομμάτων. Κάτι, πάντως, που η οδός Πειραιώς αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν θέλει να βάλει με κανέναν τρόπο στο τραπέζι...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v