Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αρκούδα» η Citi για την ευρωπεριφέρεια

Τα προβλήματα στις τράπεζες και η μεταρρυθμιστική κόπωση προβάλλονται από την τράπεζα ως οι βασικοί λόγοι που θα υποαποδώσει έναντι στοιχείων ενεργητικού του πυρήνα.

«Αρκούδα» η Citi για την ευρωπεριφέρεια

Οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας υστερούν σε μομέντουμ έναντι του πυρήνα της Ενωσης, σύμφωνα με έκθεση της Citi.

Όπως υποστηρίζει, η νομισματική τόνωση είναι πλέον λιγότερο υποστηρικτική για την περιοχή ενώ παρουσιάζεται μεταρρυθμιστική κόπωση αλλά και μικρότερη «όρεξη» των επενδυτών για ενεργητικό της περιοχής.

Οι υψηλοί δείκτες ελλείμματος και χρέους σε συνδυασμό με τις αδύναμες προοπτικές ανάκαμψης και το υψηλό πολιτικό ρίσκο δημιουργούν κίνδυνο για υποβαθμίσεις, σημειώνει η Citi. Μάλιστα, αυτές οι ανησυχίες αναμένεται να αυξηθούν καθώς κάποια στιγμή το QE θα ολοκληρωθεί.

Αν και σύμφωνα με τη Citi είναι απίθανη η επανάληψη μιας κρίσης όπως αυτή του 2011-2013, οι χώρες της ευρωζώνης ίσως αντιμετωπίσουν μια ως ένα βαθμό «τιμωρία» των αγορών στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Σύμφωνα με τη Citi, η μείωση της αποταμίευσης θα πλήξει την κατανάλωση σε Ισπανία και Πορτογαλία και ειδικά στην Ελλάδα, ενώ μειώνεται και το θετικό αντίκτυπο από τη βουτιά στην τιμή του πετρελαίου.

Η αναζωπύρωση των προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας και οι περιορισμένες επιλογές για την αντιμετώπισή τους έρχονται να προστεθούν στις υπόλοιπες αδυναμίες.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω, η υποαπόδοση της περιοχής έναντι της ευρωζώνης αναμένεται να συνεχιστεί τη διετία 2017-2018.

Aπίθανη η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2017

Σε ξεχωριστό report ο διεθνής οίκος τονίζει πως αν και η εφαρμογή του τρίτου προγράμματος έχει σημειώσει πρόοδο οι καθυστερήσεις από την κυβέρνηση καταδεικνύουν την πολύ χαμηλή ιδιοκτησία του προγράμματος.

Παράλληλα υπογραμμίζει ότι το ρίσκο εφαρμογής του προγράμματος παραμένει αρκετά υψηλό.

Σύμφωνα με τη Citigroup η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2017 είναι αρκετά απίθανη. Ωστόσο επισημαίνει ότι πλέον οι πιθανότητες μιας πλήρης αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις έχουν υποχωρήσει.

Ο διεθνής οίκος «στέκεται» επίσης στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας από τη Moody΄s και στα ρίσκα εφαρμογής του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v