Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ιδιώτες κάνουν... ράλι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Πώς διαμορφώνεται η αγορά μετά τη δυναμική είσοδο ανεξάρτητων στη λιανική. Τα μερίδια ανά προμηθευτή τον προηγούμενο μήνα. Οι τρεις κατηγορίες «παικτών». Οι εξελίξεις στη ζήτηση και τα μερίδια στην παραγωγή.

Οι ιδιώτες κάνουν... ράλι στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Η συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και η άνοδος των μεριδίων των ανεξάρτητων προμηθευτών, με αντίστοιχη μείωση αυτών της ΔΕΗ, είναι τα χαρακτηριστικά της αγοράς τον Σεπτέμβριο, που σταδιακά παγιώνουν το νέο τοπίο.

Με βάση τα στοιχεία του Λειτουργού της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) για τον Σεπτέμβριο, η ζήτηση ηλεκτρικού στο ηπειρωτικό - διασυνδεμένο σύστημα μειώθηκε κατά 4,48% έναντι του ίδιου μήνα του 2015, ενώ το εννεάμηνο η πτώση διαμορφώθηκε σε 2,34%.

Τον ίδιο μήνα, το μερίδιο της ΔΕH ανήλθε σε 88,07%, μειωμένο κατά περίπου 2% έναντι του Αυγούστου και των ανεξάρτητων παραγωγών σε 11,73%, με την Ήρων (ΤΕΡΝΑ) να έχει την πρώτη θέση μεταξύ των ανεξάρτητων με 3,14% και την Protergia (Μυτιληναίος), που μειώνει συνεχώς τη διαφορά από την πρώτη, με 2,98%.

Στην αγορά λιανικής, από την ανάλυση των μεριδίων και των χαρακτηριστικών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην αγορά λιανικής, πέραν της ΔΕH, διαμορφώνονται τρεις βασικές κατηγορίες παικτών.

Η πρώτη περιλαμβάνει εταιρείες που εκτός από προμηθευτές είναι και παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας, με έλεγχο ή συμμετοχή σε εργοστάσια φυσικού αερίου, δηλαδή: Ήρων (ΤΕΡΝΑ), Protergia (Μυτιληναίος), Elpedison (ΕΛΠΕ-Edison-ΕΛΛΑΚΤΩΡ). Οι τρεις αυτές εταιρείες, με τα πλεονεκτήματα που τους προσφέρει η συμμετοχή στην ημερήσια αγορά ως παραγωγών, μπορούν και ασκούν επιθετική εμπορική πολιτική, με αποτέλεσμα το μερίδιό τους τον περασμένο μήνα να διαμορφωθεί σε 8,64%.

Το κυριότερο πλεονέκτημα των προμηθευτών που είναι και παραγωγοί, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ευάγγελου Μυτιληναίου, είναι ότι η ίδια η αγορά τούς διασφαλίζει από τις διακυμάνσεις στις τιμές του φυσικού αερίου. Με τυχόν άνοδο της τιμής του, μπορεί να έχουν μειωμένα κέρδη από την εμπορία, αλλά μέσω της ημερήσιας αγοράς στην οποία πωλούν την παραγωγή, αυξάνουν τα έσοδα.

Στη δεύτερη κατηγορία είναι οι αμιγώς εταιρείες προμήθειας, που δεν παράγουν ηλεκτρική ενέργεια, αν και ορισμένες από αυτές προβαίνουν σε εισαγωγές ή ελέγχουν αμέσως ή εμμέσως μονάδες ΑΠΕ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν πέντε εταιρίες (NRG, Voltera, Watt&Volt, Green, Novaera), με συνολικό μερίδιο 2,85%.

Τέλος, στην τρίτη κατηγορία ανήκουν θυγατρικές ΔΕΚΟ ή μεγάλων καταναλωτών, οι οποίες δραστηριοποιούνται κυρίως στην τροφοδοσία των δικών τους σημείων κατανάλωσης (καταστημάτων, παραγωγικών μονάδων). Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι εταιρείες προμήθειας του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ και οι δύο θυγατρικές της ΤΙΤΑΝ, ΤΙΤΑΝ και Ιντερμπετόν, με συνολικό μερίδιο 0,24%.

Σε ό,τι αφορά στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, τον Σεπτέμβριο συνεχίστηκε η πτώση με (-4,48% με Σεπτέμβριο 2015), ενώ εννεάμηνο με εννεάμηνο, η πτώση είναι 2,34%. Η υψηλότερη μείωση καταγράφεται στη χαμηλή τάση (νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις) με 11,59% τον Σεπτέμβριο και 7,32% το εννεάμηνο. Αντίθετα, άνοδος καταγράφεται στη μέση και υψηλή τάση, σε ποσοστά 7,95% και 14,61% τον Σεπτέμβριο και 6,52% και 9,64% το εννεάμηνο.

Τα καύσιμα

Τέλος, αναφορικά με τη συμμετοχή των επιμέρους καυσίμων-τεχνολογιών στην εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ο λιγνίτης κάλυψε το 36,7%, το φυσικό αέριο το 35%, τα υδροηλεκτρικά το 7,5% και οι ΑΠΕ το 20,6%.

Σε επίπεδο 9μήνου, η λιγνιτική παραγωγή εμφανίζεται μειωμένη κατά 33,6% έναντι του 2015, του φυσικού αερίου αυξημένη κατά 94,6%, η υδροηλεκτρική είναι μειωμένη κατά 17,88% και των ΑΠΕ αυξημένη κατά 5,17%.

Από τα σχήματα που συμμετέχουν στην αγορά παραγωγής, η ΔΕH τον Σεπτέμβριο είχε ποσοστό 60,18%, οι μονάδες του ομίλου Μυτιληναίου το 10,49% (Κόρινθος Power 2,94%, Αλουμίνιο 2,95%, Protergia 4,6%), η Elpedison το 5,26%, η ΗΡΩΝ το 3,41% και οι ΑΠΕ το 20,67%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v