Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στην κυβέρνηση από την εξέλιξη στο ΣτΕ

«Η απόφαση για το τυπικά παραδεκτό δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας», αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος. Στον αέρα η προσπάθεια εκλογής ΕΣΡ. Οι κίτρινες «αποκαλύψεις» εις βάρος δικαστικού φόρτισαν το κλίμα.

Συναγερμός στην κυβέρνηση από την εξέλιξη στο ΣτΕ

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας έγινε δεκτή με αμηχανία από την κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε επανασχεδιασμό της τακτικής για την εκλογή του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου (ΕΣΡ).

Η επιλογή του ΣτΕ (και μάλιστα με μεγάλη πλειοψηφία 16-9) να κάνει δεκτές τις προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών εναντίον του «νόμου Παππά» ανοίγει τον δρόμο στην άμεση εκδίκαση από το Συμβούλιο της ουσίας της υπόθεσης και να αποφανθεί εάν ο νόμος είναι ή όχι συνταγματικός.

Για σήμερα το μεσημέρι, ωστόσο, με πρωτοβουλία του Νίκου Βούτση, έχει προγραμματισθεί Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με θέμα την εκλογή ΕΣΡ. Σ' αυτή τη διαδικασία η κυβερνητική πλειοψηφία επρόκειτο να κοντραριστεί με τη ΝΔ, η οποία έθετε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή της στην εκλογή ΕΣΡ την κατάργηση του «νόμου Παππά» -αίτημα που έχει επίσης απορρίψει η κυβέρνηση.

Η εξέλιξη στο ΣτΕ περιπλέκει τα πράγματα, καθώς η ΝΔ θα την επικαλεσθεί για να ζητήσει «πάγωμα» της διαδικασίας (σ.σ. ήδη στελέχη της χαρακτηρίζουν «νίκη της Δημοκρατίας» τη χθεσινή δικαστική απόφαση).

Μέχρι αργά το βράδυ, φαινόταν να κερδίζει πόντους η συμβιβαστική πρόταση που είχε καταθέσει από προχθές το Ποτάμι: να περιμένουν όλα τα κόμματα την απόφαση του ΣτΕ (για τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου) αλλά να δεσμευτούν εκ των προτέρων πως, όποια κι αν είναι αυτή η απόφαση, την επομένη θα εκλέξουν ΕΣΡ.

Οι διαβουλεύσεις ξεκίνησαν αργά το βράδυ χθες και αναμένεται να συνεχισθούν μέχρι να συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής (στις 2 μ.μ.).

Ουδέν κακόν;...

Η κυβέρνηση δεν σχολίασε επισήμως τη χθεσινή εξέλιξη στο ΣτΕ. Κυβερνητικές πηγές κινήθηκαν στη λογική... ουδέν κακόν αμιγές καλού, διότι ναι μεν η δικαίωση των προσφυγών των σημερινών «καναλαρχών» εναντίον του νόμου «δημιουργεί αρνητικό κλίμα», ωστόσο «οδηγεί σε άμεση απόφαση για τη συνταγματικότητα του νόμου, αποτρέποντας την παραλυτική εκκρεμότητα». (σ.σ. εάν το ΣτΕ απέρριπτε τις προσφυγές, η επί της ουσίας συζήτηση θα καθυστερούσε άλλο ένα τρίμηνο).

Αυτό βεβαίως υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα συμβεί κι άλλο απρόοπτο, που θα έβγαζε εκτός μάχης τρίτο μέλος του ΣτΕ, καθώς οι δύο αναπληρωτές κάλυψαν τα δύο μέλη που ασθένησαν αλλά δεν προβλέπεται τρίτη αναπλήρωση.
Σε μία τέτοια (απευκταία) περίπτωση, η διαδικασία εκδίκασης θα ξεκινήσει από την αρχή και θα είναι χρονοβόρα.

«Δεν σημαίνει κάτι για την ουσία»

Ο (προ απόφασης ΣτΕ) σχεδιασμός του Μαξίμου περιελάμβανε παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα το απόγευμα, εάν η ΝΔ μπλόκαρε πάλι την ανάδειξη ΕΣΡ.

Μετά την τροπή που πήρε το θέμα, δεν είναι σαφές εάν ο σχεδιασμός παραμένει, αν και κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι «η χρησιμότητά της τώρα είναι μεγαλύτερη».

Κυβερνητικός αξιωματούχος επισήμανε, αργά τη νύχτα, «σε όποιους έσπευσαν να θριαμβολογήσουν και να προδικάσουν για το αποτέλεσμα του ΣτΕ», ότι «το ΣτΕ έχει απορρίψει ήδη μία σειρά ασφαλιστικών μέτρων και άρα, η απόφαση για το τυπικά παραδεκτό των προσφυγών δεν σημαίνει κάτι για την εκδίκαση επί της ουσίας».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «με όλη αυτή την πίεση που ασκείται στο ΣτΕ και το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται τις τελευταίες ημέρες, δεν μπορώ ούτε να σκεφτώ τι θα συνέβαινε εάν οι προσφυγές είχαν κριθεί απαράδεκτες».

Κατά τον ίδιο κυβερνητικό αξιωματούχο, «τα μέλη του ΣτΕ πρέπει να αφεθούν να ολοκληρώσουν την εκδίκαση ανεπηρέαστα».

Τα «αποκαλυπτήρια», η ΑΥΓΗ και η οργή

Ερώτημα παραμένει (και σε κυβερνητικά στελέχη) η χρονική στιγμή που «αποκαλύφθηκε» από μερίδα του Τύπου προσωπική υπόθεση δικαστή, μέλους του ΣτΕ.

Το όνομά του «βγήκε στον αέρα» προχθές από τον βουλευτή της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα (μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό), ενώ χθες φιλοξενήθηκε σε πρωτοσέλιδα -μεταξύ αυτών και της ΑΥΓΗΣ.

Οι δικαστικές ενώσεις κατήγγειλαν τις αποκαλύψεις και το timing που αυτές έγιναν, ενώ εκτιμάται ότι η εν λόγω τακτική «εξαγρίωσε» τους δικαστές -μέλη ή όχι του ΣτΕ.

Για τις εν λόγω αποκαλύψεις πάντως παρενέβη ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ζητώντας (προχθές) «στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου, τη διερεύνηση των ενδεχόμενων παράνομων πράξεων που αφορούν τη Δικαιοσύνη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v