Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν κάνει πίσω η Νέα Δημοκρατία για το ΕΣΡ

«Καμία πιθανότητα επιτυχίας της πρωτοβουλίας Βούτση», λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η πρώτη αντίδραση για τη χθεσινή συνεδρίαση του ΣτΕ. Οι παρασκηνιακές διεργασίες που βλέπει η Πειραιώς, η τροπολογία, τα βοσκοτόπια και οι… λαγοί.

Δεν κάνει πίσω η Νέα Δημοκρατία για το ΕΣΡ

«Δεν πρόκειται να υποκύψουμε στους εκβιασμούς της κυβέρνησης. Να αποσυρθεί ο νόμος Παππά και μετά θα συζητήσουμε».

Σε αυτές τις φράσεις κορυφαίου στελέχους της ΝΔ συνοψίζεται η αμετακίνητη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και την οποία αναμένεται να κρατήσει και στη σημερινή Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, σε μια προσπάθεια του Νίκου Βούτση για τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.

Στην Πειραιώς δεν δίνουν καμία πιθανότητα, υπό τις παρούσες συνθήκες, να υπάρξει συναίνεση μεταξύ των κομμάτων και να βγει λευκός καπνός από τη συνεδρίαση, δεδομένου ότι χωρίς τη σύμπραξη της ΝΔ (θα καταψηφίσουν επίσης Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ), η πλειοψηφία των 4/5 που απαιτείται δεν μπορεί να επιτευχθεί.

«Στον εκβιασμό Παππά η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να πει "ναι". Πρώτα θα αποσυρθεί ο νόμος, θα επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και μετά θα λειτουργήσει το ΕΣΡ. Εμείς δεν θα νομιμοποιήσουμε το έκτρωμα», ανέφερε χθες ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ Δημήτρης Σταμάτης, σε έντονο διάλογο που είχε με τον συνάδελφό του του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο, εντός της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, επιβεβαιώνοντας το χάσμα ανάμεσα στα δύο κόμματα (και) στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση δεν ζητάει συναίνεση. Τσίπρας και Καμμένος αναζητούν συνενόχους στο έγκλημα κατά της ενημέρωσης και της πολυφωνίας που έχουν διαπράξει», τόνιζε χθες στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσθέτοντας: «Αφού συγκάλυψαν τα βοσκοτόπια και τους… λαγούς (αναφερόμενος στους Χρ. Καλογρίτσα και Ιβ. Σαββίδη) και ενώ δεν έφεραν τα πόθεν έσχες των υπερθεματιστών στη Βουλή, έρχονται τώρα και προκαλούν τη νοημοσύνη των πολιτών».

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν αποκλείεται ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς να επαναφέρει άμεσα την τροπολογία που είχε καταθέσει στη Βουλή την Παρασκευή το βράδυ και απέσυρε λίγο αργότερα για το άμεσο κλείσιμο των τηλεοπτικών σταθμών που δεν έχουν άδειες και ενώ είναι σε εκκρεμότητα η απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου.

Εκτίμηση της ηγεσίας της ΝΔ είναι ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργού Επικρατείας έχει ως στόχο να κλείσουν τα κανάλια που δεν διαθέτουν άδεια ενόψει του κρίσιμου επόμενου τριμήνου, το οποίο -υποστηρίζουν- δεν θα είναι καθόλου ευχάριστο για το Μέγαρο Μαξίμου από πλευράς ειδησεογραφίας.

«Γενναίοι δικαστές»

Στη ΝΔ επισήμως δεν σχολιάζουν τη χθεσινοβραδινή εξέλιξη, σύμφωνα με την οποία το ανώτατο δικαστήριο χαρακτήρισε παραδεκτές τις προσφυγές των καναλιών, μολονότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να αναρτήσει στο twitter ότι «κέρδισε η Δημοκρατία», συγχαίροντας τους «γενναίους δικαστές του ΣτΕ, που δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό αυτής της άθλιας κυβερνήσεως».

Είχαν προηγηθεί δημόσιες παρεμβάσεις αρκετών γαλάζιων στελεχών, αναφορικά με την επικείμενη συνεδρίαση του Δικαστηρίου (Κουμουτσάκος, Τζαβάρας, Βορίδης), που προκάλεσαν την αντίδραση της Κουμουνδούρου, η οποία εγκάλεσε τη ΝΔ για «ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης».

Η αξιωματική αντιπολίτευση συσχετίζει την υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες με αυτήν του αντιπροέδρου του ΣτΕ και την πειθαρχική έρευνα που διατάχθηκε σε βάρος του από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Κάνει λόγο για «πρακτικές παρακράτους», για «πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό» και για «ακραίες μεθόδους που προσβάλλουν το κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία», καθώς και για προσπάθεια «να επηρεάσουν την έκβαση της υπόθεσης, με επιθέσεις σε δικαστές και ευτελίζοντας συνολικά τη Δικαιοσύνη».

Πρόκειται, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Πειραιώς, «όχι μόνο για την πιο ανίκανη, αλλά και την πιο αυταρχική κυβέρνηση όλων των εποχών. Μια κυβέρνηση που ετοιμάζεται να ρίξει “μαύρο” στην πολυφωνία, “μαύρο” στην ενημέρωση και, εντέλει, “μαύρο” στη Δημοκρατία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v