Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δευτέρα και Τετάρτη οι επόμενες συνεδριάσεις του ΣτΕ για τις άδειες

Σε δυο νέες διασκέψεις το Συμβούλιο της Επικρατείας εισέρχεται στην ουσία της υπόθεσης. Τη Δευτέρα η συνέχεια της εισήγησης Παπαγεωργίου. Πιθανή ψηφοφορία επί συνταγματικότητας του νόμου Παππά την ερχόμενη Τετάρτη.

Δευτέρα και Τετάρτη οι επόμενες συνεδριάσεις του ΣτΕ για τις άδειες

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαος Σακελλαρίου προσδιόρισε τις δύο επόμενες διασκέψεις κεκλεισμένων των θυρών της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες για το απόγευμα (5μ.μ.) της ερχόμενης Δευτέρας και Τετάρτης.

Η διάσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας, η τέταρτη κατά σειρά, θα ξεκινήσει με τον εισηγητή της υπόθεσης, σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρώσει την εισήγησή του, που ξεκίνησε χθες το βράδυ αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

Ο κ. Παπαγεωργίου, όπως ήταν αναμενόμενο, τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου Παππά (νόμος 4339/2015), με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών σταθμών, αλλά και υπέρ της νομιμότητας των υπουργικών κ.λπ. αποφάσεων που εκδόθηκαν σε επιταγή του εν λόγω νόμου.

Με τα την ολοκλήρωση της εισήγησης του κ. Παπαγεωργίου θα λάβουν το λόγο οι αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας και θα αναπτύξουν τις θέσεις τους επι του Συνταγματικού και των άλλων ζητημάτων που έχουν τεθεί στο τραπέζι της διάσκεψης. Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα η ψηφοφορία επί των συνταγματικών κ.ά. θεμάτων θα πραγματοποιηθεί την μεθεπόμενη διάσκεψη της ερχόμενης Τετάρτης.

Η εισήγηση Παπαγεωργίου

Μετά την ολοκλήρωση της χθεσινοβραδινής ψηφοφορίας για το παραδεκτό των προσφυγών, ο εισηγητής της υπόθεσης Γιώργος Παπαγεωργίου τάχθηκε υπέρ της συνταγματικότητας του «νόμου Παππά» για λόγους «ανωτέρας βίας».

«Εχουμε να σταθμίσουμε δύο αγαθά: Το πρώτο είναι η αδειοδότηση που δεν έγινε από το ΕΣΡ. Το άλλο είναι η ανάγκη ύπαρξης αδειοδότησης, η οποία επιβάλλεται από τη νομολογία του ΣτΕ από το 2010 με αλλεπάλληλες αποφάσεις του δικαστηρίου».

Ο κ. Παπαγεωργίου υποστήριξε ότι η ανυπαρξία του ΕΣΡ οφείλεται σε υποκειμενική και όχι αντικειμενική αδυναμία. «Δεν υπήρξαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την άρνηση της συγκρότησης του ΕΣΡ. Επομένως στη στάθμιση των δύο συνταγματικών αγαθών πρέπει, για λόγους ανωτέρας βίας, να επιλεγεί η λύση της συνταγματικότητας του νόμου».

Η χθεσινή διάσκεψη του ΣτΕ διεξήχθη σε έντονα φορτισμένο κλίμα, λόγω των σφοδρών αντιδράσεων που έχουν προκληθεί σε δικαστικό αλλά και πολιτικό επίπεδο για τη δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων αντιπροέδρου του ΣτΕ που μετέχει στην Ολομέλεια και φαίνεται να σχετίζεται προσωπικά με φοιτήτρια της Εθνικής Σχολής Δικαστών.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος διέταξε τη διενέργεια πειθαρχικής έρευνας σε βάρος του, ενώ από την Εισαγγελία διετάχθη και προκαταρκτική έρευνα για τη διαρροή των προσωπικών του στοιχείων.

Τα δημοσιεύματα για την προσωπική ζωή του αντιπροέδρου του ΣτΕ συζητήθηκαν, κατά πληροφορίες, μεταξύ των ανώτατων δικαστών και στη χθεσινή διάσκεψη, ενώ έγιναν και τοποθετήσεις περί «ανοίκειων επιθέσεων σε βάρος δικαστών, με στόχο τον επηρεασμό της κρίσης τους στην υπόθεση».

Πάντως, κατόπιν των εξελίξεων, οι διασκέψεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας χαρακτηρίζονται από αρμόδιους ανώτατους δικαστικούς κύκλους ως «εύθραυστες», δεδομένου ότι εφόσον τελεσιδικήσει η πειθαρχική έρευνα σε βάρος του αντιπροέδρου του ΣτΕ, και κριθεί ένοχος, θα τεθεί εκτός Ολομέλειας και θα πρέπει να αναπληρωθεί.

Ωστόσο, δύο ακόμα γεγονότα, ο τραυματισμός και η αναρρωτική άδεια στην οποία βρίσκεται ένας σύμβουλος Επικρατείας καθώς και η εισαγωγή στην εντατική ακόμη ενός μέλους της Ολομέλειας θέτουν εν αμφιβόλω τις διασκέψεις. Και αυτό γιατί υπάρχουν μόνο δύο αναπληρωματικά μέλη, τα οποία ήδη αναπληρώνουν τους δύο ασθενείς δικαστές.

Οπως χαρακτηριστικά επεσήμαιναν ανώτατοι δικαστικοί, εάν υπάρξει κώλυμα ενός ακόμη μέλους του δικαστηρίου, τότε η διάσκεψη θα πρέπει να διακοπεί και πιθανότατα οι προσφυγές θα πρέπει να εκδικαστούν από την αρχή, με νέα σύνθεση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v