Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητική απομόνωση επιδιώκει η ΝΔ

Το προσκλητήριο Μητσοτάκη, οι δεσμεύσεις του και η σύγκριση με τον πρωθυπουργό. Αμετακίνητη η ΝΔ στο θέμα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, τα μηνύματα και οι προειδοποιήσεις. Ποια η εκτίμηση για το χρέος και τον ανασχηματισμό.

Κυβερνητική απομόνωση επιδιώκει η ΝΔ

Στη συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων και -κυρίως- των πολιτών απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις στις τηλεοπτικές άδειες αλλά και τη δικαιοσύνη. Με τις κινήσεις και τη ρητορική του, ιδίως μετά τη ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΝΔ ουσιαστικά θέλει, ως εν δυνάμει πρωθυπουργός, να εμφανιστεί ενωτικός και εγγυητής της σταθερότητας του τόπου, θέτοντας ταυτόχρονα στο περιθώριο τους κυβερνητικούς εταίρους. Ενδεικτικός της τακτικής αυτής είναι ο τρόπος με τον οποίο ολοκλήρωσε τη χθεσινή παρέμβασή του στη Βουλή, απευθύνοντας κάλεσμα «σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες» να ενώσουν τις δυνάμεις τους, δεσμευόμενος από την πλευρά του για «σκληρή δουλειά, με δίκαιη κατανομή των βαρών αλλά και των ευκαιριών».

Το σχέδιο απομόνωσης του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησής του, όπως εκτιμά το επιτελείο των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, διευκολύνεται από τη σύγκριση μεταξύ των δύο ανδρών, με τις δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της η Πειραιώς να καταδεικνύουν υπεροχή του προέδρου της ΝΔ έναντι του πρωθυπουργού σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία.

Πέρα της οικονομικής πολιτικής για την οποία καταγγέλλει σταθερά την κυβέρνηση, η ΝΔ ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους και σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνει στα ζητήματα των θεσμών και της δημοκρατίας. «Μια εύρωστη και δυνατή Δημοκρατία, που θα σέβεται το Κράτος Δικαίου, είναι μη διαπραγματεύσιμη», διεμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εγκάλεσε την κυβέρνηση Τσίπρα για «ακραίες μεθόδους που προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου και υπονομεύουν την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας μας». Η Ελλάδα «δεν αντέχει άλλη υπονόμευση των θεσμών», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, που κάλεσε τους πολίτες «σε δημοκρατική εγρήγορση».

Καρέκλες και εκλογές

Πεποίθηση στο στρατόπεδο της ΝΔ είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δυναμιτίζουν το πολιτικό κλίμα, με μόνο σκοπό «να διατηρηθούν στις καρέκλες τους», ωστόσο -όπως υποστηρίζουν- η χώρα δεν αντέχει άλλο και γι' αυτό επιμένουν στο αίτημά τους για εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε και τα δύο «όπλα» που φέρεται να έχει στα χέρια του ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να αλλάξει το κλίμα: το χρέος και τον αναμενόμενο ανασχηματισμό. Για το ζήτημα του χρέους, σημείωσε, «όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο». Όμως η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν διαθέτει την αξιοπιστία και τη μεταρρυθμιστική βούληση που απαιτούνται. «Και κανένας ανασχηματισμός δεν μπορεί να βγάλει την κυβέρνηση από τα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, στη ΝΔ δηλώνουν πεπεισμένοι ότι το ΣτΕ τελικά θα αποφανθεί υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου Παππά. Και όπως χθες αρνήθηκαν να συναινέσουν στη συγκρότηση του ΕΣΡ, παρά την προσπάθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, έτσι θα συνεχίσουν, εφόσον δεν καταργείται ο νόμος Παππάς. Κάτι που θα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα πράξει ο κ. Μητσοτάκης, εφόσον κερδίσει τις επόμενες εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση να μην επανακαταθέσει την τροπολογία για το άμεσο κλείσιμο των καναλιών και ενώ πλέον η απόφαση του ΣτΕ βρίσκεται προ των πυλών. «Στοιχειώδης δημοκρατική ευαισθησία επιβάλλει να μην κλείσεις κανάλια όταν σε λίγες μέρες περιμένεις την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου», τονίζει στενός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v