Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Θα τρέξουμε στην αξιολόγηση, θα δώσετε χρέος και QE

Τετ α τετ Τσίπρα με Γιούνκερ-Ολάντ και Μέρκελ. Η «αυτοεκπληρούμενη προφητεία», τα «καλά μηνύματα» από Ντράγκι και η (αναμενόμενη) πίεση από Ομπάμα. Στο… τηλεοπτικό σίριαλ, η κυβέρνηση προειδοποιεί: αν καταπέσει ο νόμος, θα γυρίσουμε «στην προτεραία κατάσταση».

Κυβέρνηση: Θα τρέξουμε στην αξιολόγηση, θα δώσετε χρέος και QE

Η κυβέρνηση θέλει ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση και μία απόφαση για το χρέος που να επιτρέψει στον Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει σ' αυτή την κίνηση.

Αυτόν τον στόχο θα προβάλλει σήμερα και αύριο ο Αλέξης Τσίπρας στις διμερείς συναντήσεις που θα έχει στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής: σήμερα με τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Φρανσουά Ολάντ, Μάρτιν Σουλτς και αύριο με την Άνγκελα Μέρκελ.

«Εμείς θα "τρέξουμε" για να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση κι εσείς (σ.σ. οι εταίροι-δανειστές) θα εκπληρώσετε τη δέσμευση του Μαΐου ότι αυτό το κλείσιμο θα συνοδευτεί από μία απόφαση για το χρέος», είναι η κεντρική ιδέα της θέσης που θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα.

Ο κ. Τσίπρας απέρριψε ήδη δημοσίως μία απάντηση του τύπου «θα δούμε», ενώ συνεργάτες του αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι, από ελληνικής πλευράς, η αξιολόγηση θα πάει «πακέτο» με το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση.

«Ο Ντράγκι θέλει»

Οπως ανέφερε χθες στη Βουλή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η ένταξη στο QE θα μπορούσε να αντισταθμίσει τα υφεσιακά μέτρα που υπάρχουν στον προϋπολογισμό (για το 2017) ενώ, επιπλέον, «η παραμονή εκτός QE θα είναι αυτοεκπληρούμενη προφητεία ότι η χώρα δεν πάει καλά».

Με την οποία (προφητεία) το Μαξίμου δείχνει αποφασισμένο «να μη συμβιβαστεί», κατά τις προειδοποιήσεις κορυφαίων στελεχών του.

Δεδομένων των καλών μηνυμάτων που έχουν φτάσει από την ΕΚΤ ότι ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι θέλει να εντάξει τη χώρα στην ποσοτική χαλάρωση, το εμπόδιο είναι το άτυπο βέτο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το χρέος.

Το κυβερνητικό επιτελείο επιμένει στην αισιόδοξη θέση ότι «έχουμε πλέον συμμάχους» (κυρίως στον Νότο) που θα αντιταχθούν στον κ. Σόιμπλε, διότι, μεταξύ άλλων, δεν θα ρισκάρουν πολιτική αστάθεια στη χώρα λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων και «του απρόβλεπτου Ερντογάν».

Το ευρωπαϊκό comeback του Ομπάμα

Σ' αυτό το πλαίσιο άλλωστε προβάλλεται ιδιαίτερα η επικείμενη επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα, πριν μεταβεί στο Βερολίνο: κατά τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, η επιλογή του να… επιστρέψει στην Ευρώπη, την οποία αποχαιρέτησε κατά την περιοδεία του την παρελθούσα άνοιξη, αποδεικνύει την κρισιμότητα των «στιγμών» σε οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο.

Η δήλωση του Αμερικανού προέδρου στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica ότι «τα μέτρα λιτότητας έχουν συμβάλει στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη» ενισχύουν την ελληνική αισιοδοξία για «αμερικανική πίεση στο Βερολίνο», την οποία «δεν θα προσπεράσει η κ. Μέρκελ».

Επίσημη ανακοίνωση για τις επισκέψεις του κ. Ομπάμα δεν έχει εκδοθεί ακόμη από τον Λευκό Οίκο.

«Στην προτεραία τηλεοπτική κατάσταση»

Στο… εσωτερικό μέτωπο, η εξέλιξη του σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών βρίσκει την κυβέρνηση έτοιμη να τραβήξει το σκοινί.

Ο Νίκος Παππάς ξεκαθάρισε χθες ότι αν το ΣτΕ αποφασίσει ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός, τότε «το τηλεοπτικό τοπίο θα επιστρέψει στην προτεραία κατάσταση». Δηλαδή, ο διαγωνισμός θα ακυρωθεί, το Δημόσιο θα επιστρέψει τα 90 εκατ. ευρώ στους καναλάρχες, ενώ οι νεοεισερχόμενοι στο τηλεοπτικό τοπίο (Μαρινάκης-Σαββίδης) «θα έχουν πρόβλημα» -δηλαδή θα ξαναβρεθούν εκτός.

Με τη θέση αυτή ο κ. Παππάς προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση δεν θα αναζητήσει εναλλακτικές («δεν υπάρχει ολίγον έγκυος», όπως λέει κυβερνητική πηγή) και άρα, «θα επιστρέψουμε στην τηλεοπτική ανομία».

Το ίδιο, όπως τονίζει, θα συμβεί και στην περίπτωση που ο πυρήνας του νόμου κριθεί συνταγματικός αλλά απορριφθεί η επιλογή των τεσσάρων πανελλαδικών αδειών: «Εάν το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ μεγαλύτερου αριθμού, ο διαγωνισμός πάλι θα ακυρωθεί, ενώ τα πολλαπλάσια κανάλια θα κληθούν να λειτουργήσουν χωρίς επαρκή διαφημιστικά έσοδα και χωρίς τα τραπεζικά (θαλασσο)δάνεια του παρελθόντος».

Οι κρίσιμες συνεδριάσεις του ΣτΕ ορίσθηκαν για τη Δευτέρα και την Τετάρτη, 24 και 26 Οκτωβρίου αντίστοιχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v