Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουσκ: Η αλληλεγγύη στο προσφυγικό δεν μπορεί να είναι αλά καρτ

Συμφωνία με πέντε κράτη της Αφρικής με στόχο να ανακοπεί το προσφυγικό ρεύμα θα επιδιώξει η ΕΕ, δήλωσε ο Ντ. Τουσκ. Η στρατηγική της Μόσχας έχει ως στόχο να αποδυναμώσει την Ευρωπαική Ένωση, υπογράμμισε. Έως το Μάρτη του 2017 θα ενεργοποιηθεί το Brexit.

Τουσκ: Η αλληλεγγύη στο προσφυγικό δεν μπορεί να είναι αλά καρτ

Οι αρχηγοί των 28 κρατών συμφώνησαν ότι η στρατηγική της Ρωσίας έχει ως στόχο να αποδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσε ο ΝτόναλντΤουσκ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου μετά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής.

Είμαστε ενωμένοι απέναντι στο ζήτημα της Ρωσίας και έτοιμοι για διάλογο αλλά δεν θα απεμπολήσουμε τις αρχές μας, πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη Συρία οι «28» καταδικάζουν τις επιθέσεις στο Χαλέπι και είναι έτοιμοι να αναλάβουν νέες κυρώσεις εφόσον χρειαστεί.

Για το Brexit ο κ. Τουσκ ανέφερε ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τ. Μέι ενημέρωσε ότι θα ενεργοποιήσει το άρθρο 50 (για την εξοδο από την ΕΕ) έως το Μάρτιο του 2017. Μέχρι τότε η ΕΕ δεν θα έχει καμία διαπραγμάτευση με τη Μεγάλη Βρετανία, πρόσθεσε, ενώ σημείωσε ότι η αναστροφή της απόφασης για το Brexit βρίσκεται αποκλειστικά στα βρετανικό «γήπεδο».

Ο Ντ. Τουσκ τόνισε οι αφίξεις μεταναστών στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν υποχωρήσει. Υπογράμμισε ωστόσο πώς η αλληλεγγύη για το προσφυγικό δεν μπορεί να είναι αλά καρτ.

Οι ηγέτες των κρατών αποφάσισαν να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους για να ανακοπεί το μεταναστευτικό ρεύμα από τα κράτη της Αφρικής, σημείωσε. Η ΕΕ θα επιδιώξει τη σύναψη συμφωνίων με πέντε κράτη στα οποίες δίνει προτεραιότητα στην Αφρική (Νίγηρα, Νιγηρία, Αιθιοπία, Μαλί και Σενεγάλη).

Ο κ. Τουσκ τόνισε ότι η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαικής Ενωσης Φεντερίκα Μογκερίνι παρουσίασε σήμερα ένα απολογισμό των προετοιμασιών για τις συμφωνίες αυτές.

Από την πλευρά του ο Ζ.Κ. Γιούνκερ ανέφερε πως οι συζητήσεις για την εμπορική συμφωνία με τον Καναδά θα συνεχιστούν όλο το βράδυ.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι όλες οι πλευρές θα πειστούν για την αξία της συμφωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v