Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ολάντ «συμφώνησε», η Μέρκελ έδειξε... Σόιμπλε

Τι είπε και τι(;) εισέπραξε ο Α. Τσίπρας στις συναντήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο και τη Γερμανίδα καγκελάριο. Προς... Σόιμπλε έδειξε η Άνγκελα Μέρκελ. Κρίσιμη η λύση για το χρέος και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Ο Ολάντ «συμφώνησε», η Μέρκελ έδειξε... Σόιμπλε

Συναντίληψη με τον Φρανσουά Ολάντ, απόσταση από την Άνγκελα Μέρκελ, είναι η γεύση που αφήνουν οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα με τους δύο ηγέτες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Κι αυτό διότι, κατά την ενημέρωση στην οποία προέβη η ελληνική πλευρά, στην πρώτη περίπτωση, αναφέρεται ότι «οι κύριοι Τσίπρας και Ολάντ συμφώνησαν» (σ.σ. στα της απόφασης για το χρέος και της ένταξης της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση) ενώ στη δεύτερη περίπτωση, παρατίθεται μόνο τι είπε ο πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο και όχι τι απάντησε εκείνη...

Κατά την ίδια ενημέρωση, λοιπόν:

* Οι κύριοι Τσίπρας και Ολάντ «συμφώνησαν» ότι πρέπει να υπάρξει λύση στο θέμα του χρέους, διότι έτσι θα δοθεί σήμα πως η Ευρώπη λύνει τα προβλήματά της. Οι δύο πλευρές μάλιστα «συμφώνησαν» ότι προϋπόθεση για λύση είναι η άρση της αβεβαιότητας που προκαλεί η διαμάχη ΔΝΤ-Βερολίνου.

«Συμφώνησαν» επίσης στη θέση ότι η ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση αποτελεί κρίσιμο μέγεθος για την αποκατάσταση του επενδυτικού κλίματος.

* Στην κ. Μέρκελ ο πρωθυπουργός εξέθεσε την ελληνική θέση, ότι είναι ανάγκη να τηρηθεί από όλες τις πλευρές η συμφωνία (σ.σ. του Μαΐου) για αξιολόγηση-χρέος, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα και να βγει η χώρα στις αγορές.

Η απάντηση της κ. Μέρκελ δεν μεταφέρθηκε. Ωστόσο κάποιες πηγές κοντά στη γερμανική πλευρά υποστηρίζουν ότι για το θέμα του χρέους η καγκελάριος παρέπεμψε στον Β. Σόιμπλε, ο οποίος είναι ο αρμόδιος για να χειριστεί το θέμα.

Ολάντ: Να υλοποιηθούν το «ταχύτερο δυνατό» οι δεσμεύσεις για το χρέος

Την ανάγκη να υλοποιηθούν «το ταχύτερο δυνατό» οι ευρωπαϊκές δεσμεύσεις προς την Ελλάδα για το ζήτημα του δημόσιου χρέους, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ, για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε σήμερα το πρωί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Γαλλία ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, να λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, πως και η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v