Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Ρώμη ο Σταθάκης προς άγραν ιταλικών επενδύσεων

Ιταλο – ελληνικές επαφές για την προσέλκυση επενδύσεων. Στη Ρώμη ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης την Τρίτη 25 Οκτωβρίου. Την αύξηση των ιταλικών επενδύσεων προσδοκά η Ελλάδα. Ο «χάρτης» διμερών επιχειρηματικών σχέσεων.

Στη Ρώμη ο Σταθάκης προς άγραν ιταλικών επενδύσεων

Στη Ρώμη, για την προσέλκυση Ιταλών επενδυτών και για τη διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων μεταβαίνει την ερχόμενη Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης, προσκεκλημένος από τον Ιταλό ομόλογό του, υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης Carlo Calenda. Αμφότεροι, θα παραστούν και θα μιλήσουν στην επενδυτική ημερίδα που συνδιοργανώνουν η Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας (Confidustria) και η «Enterprise Greece» (Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου).

Σκοπός της επίσκεψης είναι η ενημέρωση της επιχειρηματικής κοινότητας της Ιταλίας για τις πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία, τις θεσμικές αλλαγές και απλοποιήσεις του πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την υποστήριξη επενδύσεων από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους αλλά και λόγω της πρόσφατης δραστηριοποίησης στην Ελλάδα διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών (EBRD, EIB, EIF, BSTDB) αλλά και συγκεκριμένες επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία σήμερα.

Παράλληλα, η επενδυτική εκδήλωση στην Ρώμη, εντάσσεται στον ετήσιο προγραμματισμό επενδυτικών εκδηλώσεων του Enterprise Greece για το 2016, μέρος του οποίου αφορά ευρωπαϊκό roadshow σε βασικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, και ακολουθεί μετά το Βερολίνο, το Παρίσι και τη Μαδρίτη.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει από ιταλικής πλευράς ο Licia Mattioli, Vice President for Internationalization της Confindustria ενώ τρεις σημαντικές ιταλικές επιχειρήσεις που έχουν ήδη ή πρόκειται να επενδύσουν στην Ελλάδα, η Ferrovie dello Stato Italiane, της ιταλικής εταιρείας που πρόσφατα απέκτησε το 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η Enel Green Power, με πολλές επενδύσεις στην Ελλάδα στον τομέα των ΑΠΕ καθώς και η Telecom Italia Sparklet θα παρουσιάσουν στους Ιταλούς επιχειρηματίες τους λόγους απόφασης επένδυσης στη χώρα μας αλλά και την εμπειρία τους μέχρι σήμερα.

Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί και πολλές ιταλικές εταιρείες, οι οποίες είτε είναι ήδη εγκατεστημένες στην Ελλάδα με διάφορες δραστηριότητες (επενδύσεις/εμπορική παρουσία), είτε έχουν ήδη ανταποκριθεί με ενδιαφέρον στην πιθανότητα πραγματοποίησης επένδυσης στην χώρα. Ενδεικτικά, θα παραστούν εκπρόσωποι των εταιρειών ENI, EDISON, SALINI-IMPREGILO, GHELLA, MACCAFERRI, FERRERO, PERFETTI VAN MELLE, FIAT, MAPEI, GRUPPO PIERALISI, GRIMALDI GROUP, MENARINI, RECORDATI κ.α.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η διεύρυνση της ιταλικής επιχειρηματικής παρουσίας στην Ελλάδα, είναι και αναγκαία και εφικτή. Όσον αφορά την επιχειρηματική παρουσία της Ιταλίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρεί η Ελληνική Εταιρία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, το 2014 εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται 99 εταιρείες με συνολική απασχόληση 4.393 άτομα και με ποσοστό συμμετοχής μεγαλύτερο του 10,0% στο μετοχικό κεφάλαιο.

Από τα στοιχεία που παρέχει το Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελληνικής Πρεσβείας στη Ρώμη στην ετήσια έκθεση του 2015, διαπιστώνουμε ότι οι σημαντικότερες ιταλικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι:

Riva Group (σιδηρουργία), Italcimenti (τσιμεντοβιομηχανία), Kerakoll (δομικά υλικά), Barilla (ζυμαρικά), Cooperlat (γαλακτοκομικά), Euricom Spa Group (όρυζα), Campari (μέσω εξαγοράς της εταιρείας "Ούζο 12"), Edison Hellas (μέσω της κοινοπραξίας Elpedison με τα Ελληνικά Πετρέλαια), ΕΝΙ Hellas (τομέας φυσικού αερίου), Autogrill (εστιατόρια κατά μήκος εθνικών οδών), Impregilo (κατασκευές), Mondatori (εκδοτικός οίκος), στον τομέα των υπηρεσιών η Assicurazioni Generali (ασφάλειες), Alitalia (αεροπορικές μεταφορές) και ο όμιλος Grimaldi σε ναυτιλιακές υπηρεσίες (μέσω εξαγοράς της "Μινωικές Γραμμές" ΑΕ).

Ο κατάλογος αυτός, ενδεχομένως να αυξηθεί, εάν αποκτηθεί και το 24% του ΑΔΜΗΕ από την ιταλική TERNA η οποία έχει εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον.

Στην 8η θέση οι ιταλικές ΑΞΕ

Το μερίδιο συμμετοχής της άμεσης επενδυτικής δραστηριότητας επιχειρήσεων ιταλικών συμφερόντων ως προς το σύνολο των ξένων άμεσων επενδύσεων στην ελληνική αγορά ανήλθε στο 4,4% το 2015, καθιστώντας την Ιταλία στην 8η θέση ανάμεσα στους κυριότερους επενδυτές (χώρες) στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ιταλικές άμεσες επενδύσεις (σε όρους αποθέματος) στην Ελλάδα παρουσίασαν πτωτική πορεία την περίοδο 2010 - 2012, πριν εισέλθουν σε τροχιά ανάκαμψης από το 2013 και μετά. Το αποθεματικό κεφάλαιο την Ιταλίας στην ελληνική αγορά υποχώρησε κατά 22,1% το 2012 σε σχέση με το 2010. Ήτοι, από 812,4 εκατ. ευρώ που ήταν το 2010 διαμορφώθηκε στα 633,1 εκατ. ευρώ το 2012.

Η πιο πάνω εικόνα διαφοροποιήθηκε την περίοδο 2013-2015 φτάνοντας τα 833 εκατ. ευρώ το 2015 καθώς οι ξένες άμεσες επενδύσεις προερχόμενες από την Ιταλία παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε αρκετούς τομείς της ελληνικής οικονομίας όπως:

- στις μεταποιητικές βιομηχανίες (το αποθεματικό κεφάλαιο της Ιταλίας στον τομέα της μεταποιητικής βιομηχανίας σταδιακά υποχώρησε από το 2013 και μετά. Ωστόσο, εξακολουθεί να διατηρεί σημαντικό μερίδιο συμμετοχής επί του συνόλου των ιταλικών άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα).
- στο εμπόριο και επισκευές (28,0% ως προς το σύνολο του αποθεματικού κεφαλαίου της Ιταλίας στην Ελλάδα,)
- στα ξενοδοχεία και εστιατόρια (0,5%)
- στην ενημέρωση και επικοινωνία (1,9%)
- στις μεταφορές και αποθήκευση και (26,8%)
- στην ηλεκτρική ενέργεια (18,3%)

Οι Ιταλοί έχουν δώσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον τομέα της ενέργειας (ο οποίος σε ένα βαθμό αντικατέστησε τον τομέα της μεταποιητικής βιομηχανίας) τα τελευταία έτη και κυρίως σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Εταιρίες ιταλικών συμφερόντων στην Ελλάδα με αυξημένο ενδιαφέρον στο τομέα της ενέργειας παρουσιάζοντα να είναι:

- η Enel Green Power
- η Εnel Green Power & Sharp Solar Energy (ESSE)

Επίσης, οι Ιταλοί επενδυτές έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στον κλάδο των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων μετά από δύο έτη αρνητικής συμβολής 2011 και 2012 με αποτέλεσμα η επενδυτική δραστηριότητα σε όρους αποθέματος κεφαλαίου να αυξηθεί από 26,6 εκατ. ευρώ που ήταν το 2013 στα 58,2 εκατ. ευρώ το 2016.

Οι ελληνικές επενδύσεις στην Ιταλία

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος η πορεία των ελληνικών άμεσων επενδύσεων με προορισμό την Ιταλία παρουσίασε ανοδική τάση, μετά τη ραγδαία υποχώρησή της το 2011. Ήτοι, από 208,2 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012 διαμορφώθηκε στα 506,2 εκατ. ευρώ το 2014 πριν υποχωρήσει στα 446,5 εκατ. ευρώ το 2015. Αποτέλεσμα της αύξησης αυτής ήταν να υπερδιπλασιαστεί το μερίδιo συμμετοχής ως προς το σύνολο των άμεσων ελληνικών επενδύσεων στο εξωτερικό και από 0,9% που ήταν το 2013 να ανέλθει σε 2,0% το 2014. Όμως, η υποχώρηση της επενδυτικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων από τους τομείς της γεωργίας, των ορυχείων - λατομείων και των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων είχαν ως αποτέλεσμα το ελληνικό αποθεματικό κεφάλαιο στην Ιταλία να μειωθεί κατά 59,7 εκατ. ευρώ το 2015/14.

Η επενδυτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων κυρίως συγκεντρώνεται στους τομείς:
- του εμπορίου και επισκευών
- των μεταφορών και αποθηκεύσεων
- της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας και
- των χρηματοπιστωτικών και ασφαλιστικών δραστηριοτήτων

Οι πιο πάνω τέσσερεις τομείς κατέλαβαν το 98,4% επί του συνόλου των άμεσων ελληνικών επενδύσεων με προορισμό την Ιταλία το 2015, σε σχέση με το 87,8% του 2013. Η διαφορά αυτή όπως και παρουσιάζεται οφείλεται στο έντονο ενδιαφέρον που επέδειξαν οι έλληνες επενδυτές στον τομέα της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας. Η οποία αντικατέστησε σε ένα βαθμό της απώλειας του αποθέματος κεφαλαίου της χρηματοπιστωτικής και ασφαλιστικής δραστηριότητας το 2015 σε σχέση με το 2014.

Όσον αφορά την ελληνική επιχειρηματική παρουσία στην Ιταλία σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, εμφανίζονται να δραστηριοποιούνται 48 ελληνικές εταιρίες με μερίδιο συμμετοχής μεγαλύτερο το 10,0% στο μετοχικό κεφάλαιο.

Πίνακας 2

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v