Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιθέσεις σε τρία... κύματα από τη ΝΔ

Οι προσδοκίες από τις δύο συνεδριάσεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. Η κρίση δημοκρατίας, το κάλεσμα για... εγρήγορση και τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ποιοι οι επόμενοι σταθμοί των περιοδειών του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιθέσεις σε τρία... κύματα από τη ΝΔ

Επί «ποδός πολέμου» έχει θέσει τη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκτιμά ότι η κυβέρνηση χάνει ολοένα και περισσότερο έδαφος και δεν θα αργήσει η στιγμή που το «ατύχημα» θα επιφέρει πολιτικές εξελίξεις. Αφορμές γι' αυτό, όπως τονίζουν στην Πειραιώς, «υπάρχουν πολλές και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι κυβερνητικοί εταίροι είναι κάτι παραπάνω από ορατό».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, σε κάθε ευκαιρία, θα συνεχίσει να ζητά επιτακτικά την άμεση προσφυγή στις κάλπες, με τον κ. Μητσοτάκη, με τη χθεσινή ομιλία του στο συνέδριο επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, να δείχνει το δρόμο και να καταδεικνύει τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του στη συνέχεια:  «Ο πιο παρωχημένος πρωθυπουργός από τη Μεταπολίτευση. Ο πλέον αναξιόπιστος. Ο πραγματικός εχθρός των νέων, ο κ. Τσίπρας», σημείωσε, εκτιμώντας πως «η πολιτική αλλαγή δεν πρέπει να αργήσει. Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια της αναμονής. Διότι όσο μένουν κρατάνε την δημιουργική Ελλάδα στην απομόνωση».

Κηρύσσοντας την αντεπίθεση με ζητούμενο τον «σύγχρονο πατριωτισμό» που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση, ο κ. Μητσοτάκης ζητά από τους πολίτες να «σπάσουν τις προκαταλήψεις του χθες» και ξεκινά νέο γύρο περιοδειών. Έτσι, τη Δευτέρα θα επισκεφθεί την Ελευσίνα, την Τετάρτη Θεσσαλονίκη με αφορμή την επέτειο απελευθέρωσης της πόλης, την Πέμπτη θα προσκυνήσει στο Άγιο Όρος και την Παρασκευή θα μεταβεί στην Καβάλα. Η τακτική του, σε διπλό μέτωπο: να μεταδώσει στην κοινωνία το νέο αφήγημα της ΝΔ αφού προηγουμένως προσπαθήσει να αποδομήσει την πολιτική που εφαρμόζει η συγκυβέρνηση.

Σε τρία σημεία θα επικεντρωθεί, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η αντιπολιτευτική ρητορική της ΝΔ:

-Στις τηλεοπτικές άδειες. Καυτή αναμένεται η εβδομάδα που ξεκινά, καθώς για τη Δευτέρα και την Τετάρτη έχουν προγραμματιστεί οι δύο επόμενες συνεδριάσεις του ΣτΕ αναφορικά με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου Παππά και η απόφαση, λένε στην Πειραιώς, «πιθανόν να είναι εκκωφαντική».

Σύμφωνα με συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, «από τη στιγμή που το Συμβούλιο θα μπει στην εξέταση της ουσίας του ζητήματος, η κυβέρνηση οφείλει να περιμένει την απόφαση της Δικαιοσύνης και να μην προχωρήσει σε καμία άλλη ενέργεια, όπως να επανακαταθέσει την τροπολογία κλεισίματος των καναλιών. Όταν, κατά την ίδια πηγή, «διακυβεύονται ζητήματα ελευθεροτυπίας αλλά και 2.000 θέσεις εργασίας, πρέπει να περιμένεις όποτε εκδοθεί η απόφαση», ενώ καταγγέλλει την κυβέρνηση για απόπειρα παρέμβασή της στο τηλεοπτικό τοπίο. Αυτό που πρέπει να γίνει, λένε στη ΝΔ, είναι να αποδοθούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ. Τότε και θα συγκροτηθεί αυτό και θα αποφασίσει για τον αριθμό των αδειών και θα διεξαχθεί διαγωνιστική διαδικασία. Η κυβέρνηση, συνεχίζουν, έχει το νομικό δικαίωμα να διαμορφώσει το θεσμικό πλαίσιο, αλλά τις αρμοδιότητες της ουσίας, την προκήρυξη, τη διαγωνιστική διαδικασία και τον αριθμό των αδειών τα καθορίζει το ΕΣΡ.

-Στην υποβάθμιση των θεσμών. Κάθε μέρα, καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, διαβρώνονται οι βασικοί πυλώνες της Δημοκρατίας μας, με αποτέλεσμα εκτός από την οικονομική κρίση, η κυβέρνηση να προκαλεί και κρίση δημοκρατίας. Για πρώτη φορά μετά από το 1974, σημειώνει υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, κυβέρνηση με τις πράξεις της δημιουργεί πρόβλημα Δημοκρατίας, γεγονός που ανάγκασε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να καλέσει το λαό σε εγρήγορση.

Αν η κυβέρνηση συνεχίσει τέτοιου είδους πραξικοπηματικές παρεμβάσεις, «είναι βαριά υπόλογη για αντιδημοκρατικές εκτροπές που δεν θα μείνουν αναπάντητες από τη δημοκρατική ελληνική κοινωνία». Η προστασία των θεσμών και η πιστή εφαρμογή του Συντάγματος, υπογραμμίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, «είναι πρώτιστο καθήκον και όρος απαράβατος για τη Δημοκρατία στη χώρα μας, την ίδια ώρα που για τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως παραδέχθηκε ο Νίκος Παππάς σε πρόσφατη συνέντευξή του, η εφαρμογή του Συντάγματος προκύπτει ως αναγκαίο κακό».

-Στην καθημερινότητα. Μισθοί και συντάξεις, πλειστηριασμοί, ασφάλεια, υγεία και ανεργία είναι κάποιοι μόνο από τους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί ο αντιπολιτευτικός λόγος της ΝΔ, σε συνδυασμό με σχετικές πρωτοβουλίες. Χαρακτηριστική η περίπτωση της τροπολογίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση στη Βουλή για την υπό όρους προστασία της πρώτης κατοικίας και η οποία αποτέλεσε το έναυσμα για μία ακόμα ανταλλαγή πυρών με την κυβέρνηση.

«Μέσα σε 24 ώρες οι μάσκες έπεσαν», λένε στη ΝΔ. «Η κυβέρνηση αρνήθηκε να συναινέσει στην ψήφιση της προτεινόμενης διάταξης, απορρίπτοντας μια τροπολογία – ανάσα για χιλιάδες συμπολίτες μας που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Γκρέμισε το μύθο της δήθεν κοινωνικής ευαισθησίας», σημειώνουν.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v