Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κλείνουν οι αλλαγές στις τράπεζες ως τα τέλη Οκτώβρη

Εξωδικαστικός συμβιβασμός, επιχειρηματικό περιβάλλον, φορολογικά και εργασιακά στα σημερινά ραντεβού. Πρώτη συνάντηση με Στουρνάρα. Κλείνουν οι διοικήσεις των τραπεζών ως 31/10. Ως την Πέμπτη ο α' γύρος των διαπραγματεύσεων.

Κλείνουν οι αλλαγές στις τράπεζες ως τα τέλη Οκτώβρη

Μια πρώτη γερή δόση διαπραγμάτευσης για τη β' αξιολόγηση θα πάρει σήμερα το οικονομικό επιτελείο. Στα ραντεβού με τους δανειστές θα ανοίξει όλη η καυτή ατζέντα των θεμάτων με αυτά των εργασιακών, του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των φορολογικών να κυριαρχούν.

Οι συναντήσεις ξεκίνησαν με μια «έκπληξη». Πρώτος στις επαφές ήταν τελικά ο Γ. Στουρνάρας, ο οποίος συνάντησε τους επικεφαλής των Θεσμών για τις διοικήσεις των τραπεζών. H εκτίμηση είναι ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα έχει κλείσει το θέμα των διοικήσεων. Ο ίδιος δε σημείωσε ότι η εικόνα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι καλύτερη μετά το β' τρίμηνο.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι συζητούνται τα πάντα, περιλαμβανομένων των στόχων για τα πλεονάσματα που αποτελούν μέρος του μεσοπρόθεσμου και άρα της β’ αξιολόγησης καθώς και ότι στόχος είναι να ανοίξει όλη η ατζέντα ως το Δεκέμβριο. Οι συναντήσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες μέχρι και την Πέμπτη οπότε θα γίνει μια συνολική επισκόπηση. Μετά οι Θεσμοί θα αποχωρήσουν για να επιστρέψουν το β' 10ημερο του Νοεμβρίου για τον επόμενο γύρο συζητήσεων.

Πρακτικά οι σημερινές επαφές αναμένεται θα δώσουν μια πρώτη γεύση για το εάν βγαίνουν τα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η κυβέρνηση: κλείσιμο β' αξιολόγησης το Νοέμβριο και συζήτηση για τα μέτρα που αφορούν στο χρέος στο Eurogroup της 7ης Δεκεμβρίου. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών μετά την πρώτη συνάντηση υποστήριξαν ότι στο πρώτο ραντεβού «συζητήθηκε η πρόοδος που έχει σημειωθεί και επιβεβαιώθηκε η κοινή βούληση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός του προκαθορισμένου χρόνου».

Και αυτό γιατί την Παρασκευή οι συζητήσεις κινήθηκαν σε πιο «βατά» θέματα. Πρώτο αυτό της εκταμίευσης του 1,7 δισ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα, εκκρεμότητα που σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη έκλεισε καθιστώντας εφικτή τη σύνταξη της θετικής εισήγησης από την πλευρά των Θεσμών προς το EwG για να ξεκλειδώσει η εκταμίευση στο διοικητικό συμβούλιο του ESM που συνεδριάζει την Τρίτη.

Όπως είναι γνωστό, το Eurogroup ζήτησε να παρουσιαστούν τα στοιχεία από την πορεία της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών Σεπτεμβρίου, προκειμένου να πιστοποιηθεί από το EwG ότι οι πληρωμές έχουν γίνει καθώς και ότι δεν παράγονται νέα ληξιπρόθεσμα χρέη από φορείς του Δημοσίου.

Στη συνάντηση της Παρασκευής συζητήθηκε επίσης και το θέμα του Υπερταμείου, όπου συμφωνήθηκε το εποπτικό συμβούλιο να ορίσει σύμβουλο από την αγορά για τη σύνταξη διεθνούς προκήρυξης και short list υποψηφίων προκειμένου να γίνει η επιλογή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σήμερα η βεντάλια ανοίγει από νωρίς. Αρχικά θα γίνει επισκόπηση της κατάστασης σε συνάντηση με συμμετοχή των Ευ. Τσακαλώτου, Γ. Σταθάκη και Γ. Χουλιαράκη.

Αμέσως μετά σειρά παίρνουν:

* Επιχειρηματικό περιβάλλον (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης).

* 14:00- 15:30: Εξωδικαστικός διακανονισμός (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής, και εκπρόσωποι της Τραπέζης της Ελλάδος και του ΤΧΣ).

* 15:30-17:00: Φορολογικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, Γιώργος Πιτσιλής).

17:30- 19:00: Αγορά εργασίας (υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v