Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θεσμοί: Εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού οι μικροί

«Τορπίλη» στο κυβερνητικό σχέδιο για ρύθμιση του συνόλου των οφειλών επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Γιατί ζητούν να ισχύσει μόνο για μεγάλες εταιρείες. Η πρόταση για εμπλοκή των τραπεζών στη ρύθμιση χρεών μικρομεσαίων και επιστροφή στο «μοντέλο Δένδια».

Θεσμοί: Εκτός εξωδικαστικού συμβιβασμού οι μικροί

Αντιμέτωποι με την πλήρη ανατροπή του σχεδίου της εξωδικαστικής ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών ήρθαν χθες οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης, κατά τη συνάντηση που είχαν με τους επικεφαλής των θεσμών. Οι δανειστές ζήτησαν ευθέως, ο μηχανισμός να ισχύει μόνο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και να εξαιρεθούν οι μικρές, πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα, κρίνοντας ως υπερβολική την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι με το εν λόγω σχέδιο μπορούν να διευθετηθούν τα χρέη περίπου 400.000 επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, έθεσαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης το «ψήλωμα» των κριτηρίων, ώστε να αποκλείονται οι μικροί υπερχρεωμένοι δανειολήπτες.

Οι επικεφαλής των θεσμών χαρακτήρισαν το κυβερνητικό σχέδιο ως έναν άλλο νέο «νόμο Κατσέλη», ο οποίος θα διαιωνίζει και δεν θα λύνει το πρόβλημα, κάτι το οποίο σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποτραπεί.

Μάλιστα όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσαν οι 2.500 διαπιστευμένοι μεσολαβητές του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα αναλάβουν τη διαδικασία, να διαχειριστούν εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεις υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. «Θα πάρει χρόνια και το αποτέλεσμα είναι αμφίβολο», ισχυρίστηκαν οι εταίροι.

Έτσι πρότειναν, ο νόμος να ισχύει για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται με βάση τον ευρωπαϊκό κανονισμό, δηλαδή αυτές που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική πλευρά αντέτεινε ότι ο αριθμός των διαπιστευμένων μεσολαβητών μπορεί να αυξηθεί κατακόρυφα στο επόμενο διάστημα, καθώς υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι δικηγόροι που θα μπορούσαν να εκπαιδευτούν. Ωστόσο, αυτή την προοπτική την απέρριψαν και πάλι οι δανειστές, όχι γιατί αμφισβητούν την… επαρκή δεξαμενή των διαμεσολαβητών, αλλά διότι, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επιθυμούν ο μηχανισμός να απευθύνεται στις επιχειρήσεις που προαναφέρθηκαν.

Επιστροφή στον νόμο Δένδια για τις μικρές;

Στο ερώτημα του οικονομικού επιτελείου για το πώς θα διευθετούνται τα χρέη των μικρών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, οι δανειστές απάντησαν ότι τη λύση γι’ αυτές τις κατηγορίες επιχειρήσεων θα τη δίνουν οι τράπεζες με ένα αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο θα τις κρίνει ως «βιώσιμες» οι «μη».

Οι κ.κ. Τσακαλώτος και Σταθάκης αντέτειναν ότι με μια τέτοια διαφοροποίηση γα τις μικρές επιχειρήσεις, θα ακυρωθεί το σχέδιο για μια, με ενιαίο τρόπο, συνολική διευθέτηση των χρεών. Ωστόσο οι δανειστές απάντησαν ότι «τον πρώτο λόγο θα πρέπει να έχουν οι τράπεζες και να ακολουθεί το δημόσιο με τα ασφαλιστικά ταμεία και στη συνέχεια οι λοιποί πιστωτές». Ο,τι δηλαδή ίσχυε και στο νόμο Δένδια.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση τον νόμο 4307/2014 (νόμος Δένδια), η εξωδικαστική διαδικασία ίσχυε μόνο για τις επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών έως 2,5 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούσαν να αιτηθούν στα τραπεζικά ιδρύματα τη ρύθμιση των χρεών και αν την επιτύγχαναν, τότε με τη σχετική βεβαίωση-συμφωνία, και αφού βεβαίως είχαν οφειλές, προσέρχονταν στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία και διεκδικούσαν ανάλογη ρύθμιση ή και διαγραφή οφειλών.

Μάλιστα οι επιχειρήσεις που εξασφάλιζαν ρύθμιση με τις τράπεζες μπορούσαν να έχουν 20% επιπλέον διαγραφή από ό,τι ορίζει ο νόμος, στα πρόστιμα και στις προσαυξήσεις του δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Υπογραμμίζουμε ότι ο ν.4307/2014 δεν πρόβλεπε τη διευθέτηση χρεών έναντι λοιπών πιστωτών, πλην τραπεζών, δημοσίου και ασφαλιστικών ταμείων.

Διαφωνίες ως προς την έναρξη του νόμου

Μία ακόμη σημαντική διαφωνία που προέκυψε είναι η χρονική «ελαστικότητα» ισχύος του νόμου. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση προτείνει από την ψήφισή του να υπάρξει μία περίοδος προσαρμογής περίπου τριών μηνών, κατά την οποία οι πιστωτές δεν θα μπορούν να ασκήσουν καταδιωκτικά μέτρα (πλειστηριασμοί κ.ο.κ.) κατά των επιχειρήσεων που ναι μεν είναι υπερχρεωμένες, πληρούν ωστόσο τις προϋποθέσεις υπαγωγής στον μηχανισμό.

Οι δανειστές απορρίπτουν αυτή την πρόταση, ζητώντας τα καταδιωκτικά μέτρα να μπορούν να ασκούνται ακόμη και την επόμενη ημέρα από την έναρξη ισχύος του νόμου.

Οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου σημείωσαν ότι αυτό δεν είναι εφικτό, καθώς θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε μια περίοδος προσαρμογής, η οποία είναι απαραίτητη ακόμη και για τη συγκρότηση της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ), η οποία θα διαχειρίζεται και θα εποπτεύει την όλη διαδικασία.

Πάντως οι δύο πλευρές συμφωνούν ότι τα χρέη που θα υπάγονται προς ρύθμιση θα πρέπει να έχουν βεβαιωθεί τουλάχιστον έξι μήνες πριν την ψήφιση του νόμου, ώστε να αποτραπεί η είσοδος όλων αυτών που δεν πλήρωναν αναμένοντας το νέο πλαίσιο.

Η χθεσινή εμπλοκή προκάλεσε έντονο προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία πλέον αναζητεί φόρμουλα συμβιβασμού με τους δανειστές, αλλά και ένα πλαίσιο που να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξέφραζαν την απορία τους για την εμπλοκή, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω σχέδιο αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης μηνών σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, χωρίς να διατυπωθούν οι συγκεκριμένες σοβαρότατες ενστάσεις.

Σε κλίμα δυσαρέσκειας, τα ίδια στελέχη άφηναν να εννοηθεί ότι το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού ενδεχομένως και να επιχειρείται να χρησιμοποιηθεί διαπραγματευτικά από τους θεσμούς, προκειμένου να ασκηθεί πίεση σε άλλα ανοικτά μέτωπα της δεύτερης αξιολόγησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v