Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτός κυβερνητικής και κομματικής ηγεσίας ο Π. Σκουρλέτης

Με εκπλήξεις από… και προς τον Α. Τσίπρα ο ανασχηματισμός στο κόμμα. «Δεν μένω στο υπουργείο χωρίς την Ενέργεια», διεμήνυσε ο Π. Σκουρλέτης. Οι κάλπες στην ΚΕ για τα μέλη των δύο οργάνων άφησαν εκτός Γεροβασίλη και Μπαλτά. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε… το Εκτελεστικό του.

Εκτός κυβερνητικής και κομματικής ηγεσίας ο Π. Σκουρλέτης

Η δριμύτατη επίθεση του Αλέξη Τσίπρα στον Κυριάκο Μητσοτάκη («δεν θα φοβηθούμε το παιδί της διαπλοκής και της Siemens»), η απόλυτη στήριξη στον Νίκο Παππά («η μάχη για τη συνταγματική νομιμότητα και το κράτος δικαίου δεν είναι μάχη μόνο ενός υπουργού»), η απομάκρυνση του Πάνου Σκουρλέτη από την κυβερνητική και κομματική ηγεσία, αλλά και το μίνι αντάρτικο στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη νέα σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κυριάρχησαν στη χθεσινή, πρώτη συνεδρίαση της νεοεκλεγείσας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Σε ενδοκυβερνητικό επίπεδο, η «είδηση» αφορά στην επιλογή του κ. Τσίπρα να μην προτείνει τον κ. Σκουρλέτη για μέλος του νεοσυσταθέντος Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο ως «τμήμα» της Πολιτικής Γραμματείας υποκαθιστά πλέον το άτυπο Κυβερνητικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε κάθε Δευτέρα (σ.σ. την ίδια ημέρα θα συνέρχεται και το νέο όργανο).

Με την κίνηση αυτή ο πρωθυπουργός απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να κλείσει το ρήγμα που άνοιξε ανάμεσα στον ίδιο και στον κ. Σκουρλέτη, με αφορμή την πρόθεσή του να τον μετακινήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας.

«Δεν αλλάζω υπουργεία σαν τα πουκάμισα»

Ο νυν υπουργός αρνήθηκε να αναλάβει άλλο χαρτοφυλάκιο (π.χ. του Εσωτερικών), ή να παραμείνει επικεφαλής στο... μισό σημερινό υπουργείο του, με αρμοδιότητα δηλαδή μόνο το Περιβάλλον και με την Ενέργεια να περνά σε άλλα «χέρια», δεδομένου ότι ο ίδιος υποστήριξε δημοσίως την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ.

Αρνήθηκε επίσης να μετακινηθεί στο κόμμα ως Γραμματέας του -πρόταση που προβλήθηκε ως «βελούδινη απομάκρυνση» από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε τις τελευταίες ώρες ότι δεν δέχεται να παραμείνει στο σημερινό υπουργείο «χωρίς την Ενέργεια», ούτε να ηγηθεί άλλου υπουργείου, με τη φράση «τα υπουργεία δεν είναι πουκάμισα να τα αλλάζεις».

Σε ερωτήσεις για το πώς θα κινηθεί εφεξής, η απάντηση ήταν «θα μείνω απλός βουλευτής και θα είμαι πιο κοντά στον λαό». Φράση που παραπέμπει σε ρόλο «αριστερής αντιπολίτευσης», καθώς η διαφαινόμενη έξοδός του από την κυβέρνηση οφείλεται στο ακανθώδες και ευαίσθητο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων.

Αριστερό ανάχωμα… πάλι;

Δεν έλειψαν πάντως ούτε αυτή τη φορά οι… καχύποπτοι που βρίσκουν «βολική» μία τέτοια εξέλιξη τόσο για τον κ. Σκουρλέτη (δεδομένου ότι έχει κοντραριστεί με τον Στέργιο Πιτσιόρλα του ΤΑΙΠΕΔ για τη ΔΕΗ), όσο και για τον πρωθυπουργό, αφού ο πρώην υπουργός θα λειτουργήσει ως «ανάχωμα» στις «προς τα αριστερά» διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ερμηνεία αυτή δεν μοιάζει πειστική καθώς δεν «απαντά» στο ερώτημα πώς θα κινηθεί ο κ. Σκουρλέτης ως βουλευτής, όταν φτάσουν στη Βουλή για ψήφιση οι επώδυνες αποφάσεις -για τη ΔΕΗ και όχι μόνο.

Άλλωστε, μέχρι και χθες το βράδυ καταβάλλονταν προσπάθειες από ψυχραιμότερα στελέχη (όπως ο Νίκος Βούτσης) να «τα βρουν» Τσίπρας-Σκουρλέτης. Χωρίς αποτέλεσμα -τουλάχιστον ακόμα.

Στην εξέλιξη αυτή οφείλονται και οι συνεχείς αναβολές στην ανακοίνωση του ανασχηματισμού, αν και συνεργάτες του επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός έχει πάρει τις αποφάσεις του για τη νέα δομή και το νέο «προσωπικό» της κυβέρνησης.

Το κόμμα… το ανασχημάτισε

Το κόμμα πάντως… το ανασχημάτισε ο κ. Τσίπρας. Προς έκπληξη όλων, δεν περιορίσθηκε στην εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας, αλλά προχώρησε στην απόφαση να τη χωρίσει σε δύο Συμβούλια, το Πολιτικό και το Εκτελεστικό, με συμμετοχή κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, ώστε να επιτευχθεί στο μάξιμουμ η συνεργασία κυβέρνησης-κόμματος.

* Το 11μελές Πολιτικό Συμβούλιο υποκαθιστά, όπως σημειώσαμε, το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο και θα χαράζει την κυβερνητική γραμμή -γι' αυτό και τα μέλη του τα πρότεινε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας.

* Το 16μελές Εκτελεστικό Συμβούλιο θα ασχολείται με τα οργανωτικά του κόμματος και την πολιτική του λειτουργία.

Επικεφαλής των δύο Συμβουλίων θα είναι ο πρόεδρος (ο κ. Τσίπρας) και ο Γραμματέας (επανεξελέγη χθες ο Παναγιώτης Ρήγας), ενώ θα συνεδριάζουν σε εβδομαδιαία βάση.

Ομπρέλα και των δύο θα είναι η 29μελής πλέον Πολιτική Γραμματεία, η οποία θα συνέρχεται τακτικά μία φορά τον μήνα.

Η κάλπη έκρυβε εκπλήξεις

Η διαδικασία εκλογής των μελών των δύο Συμβουλίων έκρυβε εκπλήξεις πάντως για τον κ. Τσίπρα: ο ίδιος, δίνοντας τη βαρύτητα του Πολιτικού, πρότεινε τα 11 μέλη του, ενώ υπήρξαν άλλες δύο προτάσεις από στελέχη της Κεντρικής Επιτροπής: η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος Φωτεινή Βάκη.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (με κάλπη) ήταν να εκλεγούν οι δύο κυρίες και να «κοπούν» η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, τους οποίους περιείχε η πρόταση Τσίπρα.

Ειδικά για την κ. Γεροβασίλη, μέλη της ΚΕ έλεγαν ότι ο αποκλεισμός της οφείλεται στην πρόθεσή τους να μην μετέχει «όλη η ομάδα του Μαξίμου» στο νέο όργανο, δεδομένου ότι μετέχουν ήδη οι κύριοι Παππάς και Τζανακόπουλος (σ.σ. ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού).

Έτσι, το νέο Πολιτικό-κυβερνητικό Συμβούλιο αποτελείται από τους: Νίκο Βούτση, Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Παππά, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Ρένα Δούρου, Ράνια Σβίγκου (εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ), Γιάννη Μπαλάφα, Νίκο Φίλη, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Φωτεινή Βάκη.

Στο νέο Εκτελεστικό Συμβούλιο μετέχουν οι: Νάσος Ηλιόπουλος (Ενωτική Κίνηση), Σία Αναγνωστοπούλου (Πλατφόρμα 2010), Δημήτρης Δημητριάδης (Πλατφόρμα 2010), Έφη Καλαμαρά (Ενωτική Κίνηση), Νατάσα Θεοδωρακοπούλου (Ενωτική Κίνηση), Πέτρος Καλκαδής (“53”),Πέτρος Καραγιώργος (Ενωτική Κίνηση), Αντώνης Κοτσακάς (Σοσιαλιστική Τάση), Κατερίνα Κνίτου (“53”), Ερμίνα Κυπριανίδου (“53”), Νίκος Σκορίνης (Ενωτική Κίνηση), Υδραίος Μιχάλης (“53”), Άγγελος Χριστόπουλος (Πλατφρόμα 2010), Άγγελος Μανταδάκης (Πλατφόρμα 2010), Πάνος Λάμπρου (“53”), Γιάννης Μπουρνούς (Ενωτική Κίνηση).

«Το παιδί της διαπλοκής»

Νωρίτερα, με την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα της πολιτικής αντιπαράθεσης για το επόμενο διάστημα, στοχεύοντας κυρίως στη ΝΔ και στον αρχηγό της.

Με τα παρακάτω λόγια: «Μπήκαμε σε πολεμική φάση, στην τρίτη προσπάθεια του σχεδίου περί «αριστερής παρένθεσης», εξελίσσεται ένα οργανωμένο και ενορχηστρωμένο, μιντιακό πραξικόπημα με τη συνδρομή της ΝΔ, αλλά η Αριστερά δεν θα φοβηθεί από τον κύριο Μητσοτάκη, το παιδί της Siemens και της διαπλοκής».

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών, στήριξε απολύτως τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, τονίζοντας ότι «η μάχη για τις τηλεοπτικές άδειες δεν είναι μάχη ενός μόνου υπουργού» και ότι «για πρώτη φορά υπήρξε κυβέρνηση που αγνόησε τις απειλές μιντιαρχών», οι οποίοι «δεν είχαν μάθει να περνούν από το ταμείο, να είναι ίσιοι με τους υπόλοιπους πολίτες».

Ξεκαθάρισε ότι η όποια απόφαση του ΣτΕ θα γίνει σεβαστή από την κυβέρνηση («η εκτελεστική εξουσία υπακούει στις δικαστικές αποφάσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει δικαίωμα και να μιλά») και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι προσπαθεί να προκαταλάβει την απόφαση καθώς τα στελέχη της και ο ίδιος ο αρχηγός της εκφράζουν δημοσίως τη βεβαιότητα πως ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι το επόμενο, άμεσο, διάστημα θα είναι κρίσιμο λόγω των καθοριστικών αποφάσεων που θα ληφθούν για το χρέος και για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.

«Η Ελλάδα δικαιούται να ενταχθεί, το συντομότερο δυνατό, στην ποσοτική χαλάρωση και για να γίνει αυτό πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν τα μέτρα για το χρέος όπως ορίζει η συμφωνία του Μαΐου. Αυτό πρέπει να γίνει και θα γίνει. Ταυτόχρονα με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο επίσης θα γίνει στην ώρα του», είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v